IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 16 Mart 2021, 14:49   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bebek Nefesi Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?




Bebek nefesi uzun yıllardır çiçek buketlerinde yardımcı bir eleman olarak kullanılıyor. Adını bilmeseniz dahi onu mutlaka görüyorsunuz. Bununla birlikte son yıllarda tek başına buketlerde yer aldığı da görülmekte. Birçok platformda cipso çiçeği ile karıştırılabiliyor. Benzer bitkiler olmasına rağmen cipso ve bebek nefesi aynı bitkiler değil elbette.



Bakımı kolay, yetiştirmesi zahmetsiz ve çok kullanışlı olan bu bitki hakkında neler biliyorsunuz? Bu yazımızda bu güzel çiçeğe dair önemli bilgileri sizlerle paylaşacağız. Bebek nefesi çiçeğinini özellikleri nelerdir, kaç adet türü bulunur, bakımı nasıl yapılmalıdır gibi soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilmeniz mümkün.

Bebek Nefesi Özellikleri
Bebek Nefesi’nin yaklaşık 100 civarı türü bulunur. Ayrıca bitkinin ekonomik olarak da önemi büyüktür. Türkiye’de bulunan tür çeşitliliğinin de 50 civarı olduğu bilinmektedir.
Bitkinin kökeni Doğu Avrupa’dır. Batı Sibirya’dan yayıldığı bilinmektedir.
Sarkan yapıda bir bitkidir. Çiçeklerini ilkbahar ve yaz döneminde açar. Bu yapısı sebebi ile payzaj mimarisinde önemli bir yeri vardır. Bu bitki ile görsel bir tasarım yapmak isterseniz eğimli toprağa ekebilir ya da aşağı doğru sarkabileceği duvar kenarlarına ekebilirsiniz.
Beyaz ve temiz renkli çiçekleri vardır. Parlak yeşil yaprakları bulunur. Yaprakları yaz kış yeşil kalabilir.
Bitkiler bir yıllık ya da çok yıllık olarak yetişen otsu bir bitkidir.
Bebek nefesi boyutları 5 ve 120 cm arasında değişkendir. Ortalama boyutun 50 cm civarında gezdiğini söyleyebiliriz. Ancak dağlarda yetişen bebek nefesi çiçeklerinin daha uzun boylu oldukları söylenebilir.
Hem saksıda hem de bahçede yetiştirmeye uygun bir bitkidir.
Kolay yetişebilen bir bitkidir. Çok fazla bakım istemez.

Bebek Nefesi Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Nerede Yetiştirilir?
Bebek nefesi çiçeği zarif görüntüsü ile her zaman sevilmiş, kolay bakılabilmesi ve yetiştirilebilmesi sebebi ile de sıklıkla tercih edilmiştir. Gerek çiçek buketlerinde gerekse de bahçe duvarlarını gizlemede veya kaplamada sıklıkla tercih edilir. Eğer bu bitkiyi yetiştirmek istiyorsanız aşağıdaki detaylara dikkat etmeniz gerekmektedir.

Şubat’tan Mayıs ayına kadar bebek nefesi ekim yapılabilir. Bitki hem balkonda hem ev içinde saksıda hem de bahçede yetişmeye uygundur. Bebek nefesinin yetişeceği yerler güneşli veya yarı gölgeli olmalıdır. Bununla birlikte bu bitki soğuk havaya karşı da direnç gösterebilir.

Bebek nefesi çiçeğinden in iyi verimi drenajlı ve humusça zengin toprakta alırsınız. Bununla birlikte bitkiniz bol güneş altında olmalıdır. Tüm bu detaylarla birlikte rüzgar da önemli bir faktördür. Bitkinin yüksek sarsıntı yaratabilecek rüzgarlardan uzak tutulması gerekir.


Bebek Nefesi Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Sulama konusunda bebek nefesi bakıcılarını hiç üzmez. Uzun zaman sulanmadığında dahi hayatta kalabilir. Yağmur suyu ile sulanmayı sever. İlk eklimini yaptıktan sonra toprağın üzerinin nemlendirilmesi önemlidir. Eğer bitki sulamaya dair daha geniş bilgi edinmek isterseniz bir sulama rehberi olarak hazırladığımız Çiçek Sularken Nelere Dikkat Etmek Gerekir? yazımızı üzerine tıklayarak okuyabilirsiniz.

Gübreleme de bebek nefesi için çok gerekli değildir. Kendi kendine yetebilen, güzel görünümlü ve kolay bir bitkidir. Ancak dilerseniz ayda bir gübreleme yapabilirsiniz.

Güneşlenme bebek nefesi için önemlidir. Gün içerisinde en az 6 – 7 saat güneş ışığı almak ister. Kuraklık sonrasında suya kavuşan bebek nefesinin neredeyse çoşacağını söyleyebiliriz.



Toprak konusunda bebek nefesinin geçirgen toprakları sevdiğini belirtmiştik. Eğer toprağınızın asit seviyesi yeterince yüksek değilse biraz kireç karıştırabilirsiniz. Çok zengin topraklar bebek nefesi için uygun değildir. Onu çok masraf yaptığınız ve bolca beslediğiniz lüks çiçeklerinizin yanına ekmeniz iyi bir fikir değildir. Daha taşlık bölgelerin çiçeği olmayı tercih eder.

Budama olarak ise kuruyan, çürüyen çiçekleri ve dalları düzenli olarak temizlemeniz önerilir. Bitki budamaya dair daha fazla bilgi edinmek için Bitki Budama Teknikleri Nelerdir? Hangi Bitki Nasıl Budanmalıdır? yazımızı incelemeyi unutmayın.



Bebek Nefesi Çiçeği Tohum ile Yetiştirme
Bebek nefesi bilhassa peyzaj için çok yetiştirilen ve sevilen bir bitkidir. Sonbahar başında ekimi yapılarak ilkbaharda güzel çiçeklerinize merhaba diyebilirsiniz. Bu bitkiyi ekmek için önce tohumlarınızı ve toprağınızı hazırlamalısınız.

Seçeceğiniz toprağın drenajı iyi olmalı, yüksek geçirgenlikli bir toprak olmalıdır. Toprağı öncesinde iyice temizlemeli ve havalandırmalısınız. Ardından ekim yapacağınız alana yerleştirmeli, eğer saksı kullanacaksanız da saksılara paylaştırmalısınız.

Bir miktar toprağı da tohumların üzerini örtmek için ayırmayı unutmayın. (Yaklaşık 2,5mm kalınlığında bir tabaka olarak yayacağız.)

Toprağınız temizlendikten sonra ve kalıcı yerlerine eklendikten sonra hafifçe sulayıp 15 – 20 dakika kadar bekleyin ve suyu iyice çekmesini sağlayın. Bu sayede temiz ve nemli toprağımız ekime hazırlanmış olacak.

Ardından herhangi bir önceden ıslama, sulama gerekmeksizin bekleyen tohumlarınızı toprağın yüzeyine serpin ve ardından ayırmış olduğunuz toprağı eleyerek tohumlarınızın üzerini kapatın. Daha önceki yazılarımızda tohumdan bitki yetiştirmenin zorluklarından sıklıkla bahsetmiştik. Bu sebeple alternatif bitki çoğaltma yollarını anlatmıştık. Ancak bebek nefesinde bu durum geçerli değildir. Çünkü bitki oldukça hızlı çimlenerek çiçeklenir.

Cansuyumuzu fısfıs ile verebiliriz ve ardından çimlenmesi için tohumlarımızı rahat bırakabiliriz. Çimlenme gerçekleşene kadar toprağınızın nemli kalması gerektiğini unutmayın. Çimlenmeden sonra kökleri zedelemeden bitkinizi alarak daimi kalacakları yerlere ya da saksılara yerleştirebilirsiniz. Fideler yayılmacı olduğu için iki fide arasında en az 15 cm mesafe bırakmaya özen gösterin.



Bebek Nefesi Çiçeği Anlamı Nedir?
Bebek nefesi çiçeği adından da anlaşılacağı üzere beyazlığı, temizliği simgeler. Kimisi sonsuz bir aşkı temsil ettiğini düşünür. Bu sebeple de düğünlerin vazgeçilmezlerindendir. Sadakati, bağlılığı, mutluluğu ve sorumluluğu simgeler.

Aslında her çiçek güzel duyguları barındırır. Ancak biz her birine ayrı bir anlam yüklemeyi tercih ederiz. Bebek nefesi de bu ayrım içerisinde bağlılığı sahiplenmiş olan bir çiçektir. Çoğu zaman bir buket içerisinde kaybolarak güzelliğini sergilemekten alıkonur. Ancak tek başına da harikalar yaratabilen ve güzelliğini sunabilen bir çiçektir

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
bebek nefesi çiçeği nasıl yetiştirilir?


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Beni unutma çiçeği nasıl yetiştirilir? Sarya Alternatif Tıp 0 16 Mart 2021 14:48
Latin Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? PySSyCaT Bahçe Bakımı ve Çiçekler 0 08 Mart 2016 16:01
Kufeya Çiçeği, Kufeya Çiçeği Bakımı, Kufeya Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Violent Bahçe Bakımı ve Çiçekler 0 24 Mart 2014 20:44
Yelken Çiçeği, Yelken Çiçeği Bakımı, Yelken Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Violent Bahçe Bakımı ve Çiçekler 0 24 Mart 2014 20:43
Küpe Çiçeği, Küpe Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Violent Bahçe Bakımı ve Çiçekler 0 17 Şubat 2014 20:23