IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 18 Şubat 2016, 00:14   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yumurta beyazındaki protein etten daha fazla




Prof. Dr. Recep Çıbık, yumurtanın beyazında bulunan proteinin kırmızı ettekinden daha fazla olduğunu söyledi.




Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Çıbık, yumurtanın beyazının kırmızı etten fazla protein içerdiğini belirterek, "Kırmızı ve beyaz eti pahalı bulan aileler, bu iki üründen alabilecekleri proteini çok rahatlıkla yumurtanın beyazından alabilir" dedi.

Prof. Dr. Çıbık, yaptığı açıklamada, son dönemde kırmızı et fiyatlarına ilişkin tartışmalar yaşandığını söyledi.

Yumurta ve beyaz etin, protein içeriği bakımından kırmızı ete alternatif gösterilebileceğini dile getiren Çıbık, et ile yumurtanın, oldukça dengeli, zengin protein kaynakları olduğunu vurguladı.

"Hayvansal proteinlerde kırmızı et, tavuk, balık eti, süt ürünleri dahil önemli olan, bu gıdaların özellikleri, esansiyel dediğimiz, vücudumuz tarafından üretilmeyen, dışarıdan alınması zorunlu proteinleri dengeli şekilde içermesidir" bilgisini veren Çıbık, bu nedenle hayvansal ürünlerden proteinin mutlaka alınması gerektiğini kaydetti.

Halk arasında "protein" denildiğinde özellikle kırmızı etin gündeme geldiğine işaret eden Çıbık, "Oysa protein ihtiyaçlarını ille de etle karşılayacaklar diye bir durum yoktur veya protein sadece ette yoktur. Kırmızı ve beyaz eti pahalı bulan aileler, bu iki üründen alabilecekleri proteini çok rahatlıkla yumurtanın beyazından alabilir. Yumurtanın beyazından aldığımız protein, kırmızı etten aldığımız proteinden fazladır" ifadelerini kullandı.

"Beyaz et yüzde 10 fazla protein içerir"

Prof. Dr. Çıbık, yetişkinler için alınması gereken 8 esansiyel protein bulunduğunu anlattı.

Hayvansal gıdaların, esansiyel olan aminoasitleri dengeli şekilde içerdiğini belirten Çıbık, "Kırmızı ete göre beyaz et yüzde 10 fazla protein içerir. Yani kırmızı etteki protein oranı yüzde 20 iken, beyaz ette bu oran yüzde 22 civarındadır. Proteini beyaz etten de alabiliriz" dedi.

Çıbık, yumurtanın ucuz ve son derece değerli bir besin olduğunu sözlerine ekledi.

AA



 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
beyaz et, prof. dr. recep çıbık, protein, yumurta beyazı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
iPhone’unuzla daha fazla etkileşime girmenin daha fazla yolu Burce Apple 0 05 Aralık 2015 22:33
Protein Eksikliğinde Görülen Hastalıklar nelerdir, protein eksikliği hastalıkları PySSyCaT Vitaminler 0 24 Ocak 2015 23:14
Çiğ Yumurta Daha Mı Faydalı Zen Sağlık Köşesi 0 15 Haziran 2014 16:00
Yumurta sizi daha zeki yapabilir mi? Heidi Merak Ettikleriniz 3 01 Mayıs 2008 21:34