IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Eylül 2009, 21:51   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kabakgillerde Kulleme Hastaliği




Hastalık Tanımı :
Hastalık etmeni genellikle konukçu bitkilerin yüzeyinde oluşan beyaz miselleri ve mevsim sonunda meydana gelen siyah küçük noktalar halindeki kleistothesium'lan ile tanınırlar. Erysiphe cinsinin kleistothesium büyüklüğü 90-130 mikron'dur. Çok sayıdaki tutunucuları kısa ve dallanmamış olup hafif kahverengidir. Kleistothesium etmenin kışlama formudur. Bunlarda oluşan askus adedi 10-25 olup, 65-85 mikron uzunluk, 25-50 u genişliktedir. İki ve üç askospor ihtiva ederler. Konidileri zincir şeklinde birbirine bağlı olup oval şekilli 10x35 mikron uzunluk ve 15-23 mikron genişliktedir. Sphaerotheca' nin kleistothesium' u konukçu yüzeyinde meydana gelir. Kleistothesium büyüklüğü 80-112 mikron'dur. Tek askus ihtiva eder. Askusları 62-80 mikron, askosporlar 48 x 31 mikron büyüklüktedir.

Etmen kışı hasta yapraklar üzerinde kleistothesium oluşturarak geçirir. Ertesi yıl bunların çatlaması ile etrafa yayılan askosporlar primer enfeksiyonları oluşturur. Yaz boyunca oluşan konidiosporlar rüzgar ve böceklerle etrafa yayılarak sekonder enfeksiyonları oluştururlar. Enfeksiyon için optimum sıcaklık 27°C'dir. Etmenin inkubasyon süresi 3-7 gündür.

Yaşayış :
Hastalık bitkilerin özellikle yaşlı yapraklarında görülür. Zamanla yeni oluşan yapraklara da geçer. Genellikle konukçularda önce yaprağın üst yüzeyinde parça parça nispeten yuvarlak lekeler belirip sonradan bu lekeler birleşerek yaprağın her iki yüzeyini, yaprak sapını ve gövdeyi kaplar. Önceleri beyaz renkte toz tabakası gibi görünen miseller zaman ilerledikçe esmerleşir. Yapraklar kuruyup dökülür ve bitkide gelişme durur. Bu şekilde ürün kaybına neden olur. Meyve tatsızlaşır. Hastalık bütün bölgelerde yaygın olarak görülür.

Kültürel Önlemler :
Hastalık, kabakgillerde (hıyar, kavun, kabak, karpuz) görülmektedir.

Kimyasal Mücadele :
Hasattan sonra hastalıklı bitki artıkları toplanarak yakılmalıdır. Tarla içi ve civarındaki yabancı otlar yakılmalıdır.

İlaçlama Zamanı :
Havanın serin ve sakin olduğu zamanlarda bitkinin her tarafının ilaçla kaplanması şeklinde olmalıdır. Genellikle 10 günlük aralıklarla hastalığın seyrine göre 2-5 ilaçlama yapılabilir. Sistemik olan ilaçlar 15 gün ara ile uygulanmalıdır. Yağıştan sonra ve fazla çiğ bulunduğunda toz kükürt uygulaması yapılmamalıdır .Zira çıkabilecek güneş nedeni ile yanıklar meydana gelebilir. Genellikle günlük sıcaklık ortalaması 27°C'nin üstünde ve orantılı nemin de % 50'nin altına düştüğü zamanlarda ilaçlamaya ara verilmelidir. Şartlar değiştiğinde ilaçlamaya devam edilmelidir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
hastaliği, hastaligi, kabakgillerde, kulleme


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
SMA HASTALIĞI NEDİR? meLanie Sağlık Köşesi 0 20 Mayıs 2024 20:53
AKABANE HASTALIĞI Funda Hayvan Hastalıkları 0 12 Nisan 2019 15:54
CAISSON HASTALIĞI PySSyCaT Tıp Terimleri Sözlüğü 0 20 Eylül 2016 19:12
ŞAPTABAK HASTALIĞI PySSyCaT Hayvan Hastalıkları 0 08 Mart 2015 14:24
BEHÇET HASTALIĞI Lcia Sağlık Köşesi 0 14 Ocak 2015 19:07