IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 04 Aralık 2022, 20:15   #1
Çevrimdışı
Tefeci'nin Kızı
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Down Sendromlu Çocuğa Nasıl Yaklaşılmalıdır?




Down Sendromlu Çocuğa Nasıl Yaklaşılmalıdır?





[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]




Down Sendromlu Çocuk Sahibi Ailelere Tavsiyeler



Down sendromu bir hastalık değil bir farklılıktır. Çocuğa gereken eğitimler verildiğinde gelişimini gözlemlenir. Tabii ki ilk etapta bununla başa çıkmak zor olabilir ancak bunun kromozomlarla ilgili bir durum olduğunun bilincinde olunmalıdır. Aile kendini suçlamaya eğilimli olabilir, bu doğru bir tutum olmayacaktır. Bu süreçte aileler durumu inkar etmeye, kendilerinde hata aramaya başlayabilirler.

Aileler çaresizlik hissedebilir. Bu süreçte yalnız olmadığını bilmek kişilere yardımcı olabilir. Down sendromlu bireylerin hayatta yer edinebildiklerinin örneklerini görmek onlara yol gösterici olabilir.



Alınan eğitimlere, programlara bakmak, bilgi edinmek ve bu süreçte neler yapabileceği hakkında kendini bilgilendiren aileler bu durumu daha çabuk kabullenir. Böylece bebek de olumsuz tutumlardan etkilenmez. Down sendromunu çevrenize anlatır ve çevrenizdeki insanları bilinçlendirirseniz farkındalık artacaktır.

Down Sendromlu Çocuğa Psikolojik Yaklaşımlar

Çocukların zayıf ve güçlü yönleri vardır. Down sendromlu çocuklar için de durum aynıdır. Down sendromlu çocuk gelişiminde de bazı aksaklıklar olabilir. Tüm bu aksaklıkları down sendromuna bağlamak süreci zorlaştıracaktır. Her çocuk gibi down sendromlu çocuklar da bazı alanlarda iyi olurken bazı alanlarda daha kötü gelişim gösterebilirler. Yavaş dil gelişimi gibi down sendromuyla ilgili olduğu bilinen durumların dışında ortaya çıkan her negatif durumu sendroma bağlamak hem aileyi hem de çocuğu olumsuz etkiler.


Bir çocuğun sevildiğini ve kabul edildiğini bilmesi en büyük gereksinimlerinden biridir. Sözlü olarak ifade edilmese de çocuk sevilmiyorsa ya da kabul edilmemişse bunu hisseder ve sosyal gelişimi olumsuz etkilenir. Down sendromlu bireylerin aileleri bazen çok koruyucu tutumlar sergileyebiliyorlar. Bu da doğru bir tutum değildir. Çocukların kendi başlarına bir şeylerin üstesinden gelmelerine izin verilmelidir. Bu onların kişisel gelişimlerine de oldukça katkı sağlar.

Down sendromlu çocuklar ve aileleri topluma karışmalıdır. Toplumdan soyutlanan down sendromlu bir çocuğun duygusal ve sosyal gelişimi geri kalabilir. Bu durum da ilerideki hayatında onu olumsuz etkileyebilir. Down sendromlu bebeklerin gelişiminde buna dikkat edilmesi hayatta yer alabilmeleri açısından oldukça önemlidir.


Down sendromlu bebek gelişiminde eşlerin kendi aralarındaki iletişimi de önemlidir. Eşler bu durumu öğrendikten sonra stres nedeniyle çatışma yaşayabilirler. Bunun yerine paylaşmak hem süreci kolaylaştıracak hem de bebeğin gelişimini arttıracaktır. Bebeğin eğitim alması gerekir ve bu süreçte anne baba birbirine destek olmalıdır. Sadece bir kişinin üzerinde tüm yükün olması yıldırıcı olabilir. Aileler mutsuz olurlarsa çocukları da bunu hisseder ve alınan eğitimler evde desteklenmediği için süreç yavaşlayabilir.

Aileler çocuklarının gelişimini takip etmelidirler. Düzenli olarak sağlık kontrolleri yapılmalıdır. Bebeklerin zayıf kasları nedeniyle dil gelişimleri geri kalabilir bu nedenle dil ve konuşma terapistine gidilmelidir. Fizyoterapiye gitmek de down sendromlu bebeğin hayatını kolaylaştıracaktır.

Aileler bu süreçte psikolojik bir desteğe ihtiyaç duyarlarsa destek almaktan çekinmemelidirler.


Down Sendromlu Çocuk İle İletişim

Aileler çocukları ile sürekli konuşup iletişimi koparmamalıdırlar. Sürekli olarak iletişimde kalmak onların konuşma becerilerini de destekler. İletişim kurarken direkt olarak göz teması kurmaya dikkat edilmelidir. Basit ve kısa cümleler kurmak ilk etapta daha faydalı olacaktır. Beden dili kullanılarak konuşma desteklenirse daha anlaşılır olunur ve yanıt alınır. Böylece sağlıklı bir iletişim kurulabilir. Down sendromlu çocukların sorulan bir soruya ya da söylenen bir cümleye cevap vermesi için ona süre tanınmalıdır . Down sendromlu çocuklarla bol konuşmak, onlara şarkılar söylemek etkili olacaktır. Onlarla her çocukla olduğu için bol ve kaliteli vakit geçirilmelidir. Down sendromlu çocuklarla iletişim kurulurken sanat kullanılabilir. Örneğin resim yaparak kendilerine ifade etmelerine fırsat tanımak oldukça faydalı olacaktır.

__________________
''Zamanın Eli Değdi Bize
Artık Aynı Değiliz
İkimiz de''


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İlkokul Seçimi Nasıl Yapılmalı? İlkokula Başlayan Çocuğa Nasıl Destek Olmalı? Tanem Eğitim 0 22 Kasım 2022 23:13
Sinirlenen çocuk nasıl sakinleştirilir? Çocuğa nasıl davranılmalı? Tanem Aile Evlilik ve Çocuklar 2 12 Kasım 2022 23:10
Özel Öğrenme Güçlüğü Olan Çocuğa Nasıl Yaklaşılmalıdır? Tanem Özel Eğitim Ve Rehabilitasyon 0 04 Kasım 2022 23:28
Mahsun Kırmızıgül Mucize 2 Aşk filminde 147 Down sendromlu çocuğa rol verdi.. `She Film Tanıtımları 3 12 Kasım 2019 23:48
Kız Çocuklarının Ergenlik Döneminde Erkek Arkadaş Edinmesine Nasıl Yaklaşılmalıdır? PySSyCaT Ergen Sağlığı 0 06 Temmuz 2019 02:05