IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 04 Aralık 2022, 01:12   #1
Çevrimdışı
Tefeci'nin Kızı
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bebeklerde Uyku Apnesi Tedavisi Nedir?




Bebeklerde Uyku Apnesi Tedavisi Nedir?





[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]



Bebeklerde Uyku Apnesi


Uyku apnesi sanılanın aksine sadece yetişkinlerde değil, çocuklarda hatta bebeklerde de görülen önemli bir sağlık sorunudur.


Uyku Apnesi nedir?

Uyku apnesi, uyku esnasında solunum durması olarak tanımlanan ve en sık rastlanan uyku rahatsızlıklarından biridir.

Uyku apnesi türleri nedir?

Uyku apnesinin üç türü vardır: 1- Tıkayıcı uyku apnesi (uyku esnasında üst solunum yolundaki tıkanmalardan kaynaklanır), 2- Merkezi uyku apnesi (beyindeki solunum merkezlerinin bozukluğundan kaynaklanır, beyin kaslara nefes alma komutunu iletemez), 3- Bileşik uyku apnesi (tıkayıcı ve merkezi uyku apnelerinin karışımı).

Yeni doğanlarda en sık rastlanan apne çeşidi merkezi uyku apnesidir, fakat 1 yaştan itibaren genelde tıkayıcı uyku apnesi görülmektedir.

Bebeklerde Uyku Apnesi Neden Olur?

Bebeklerin uyku apnesini yaşamalarına sebep olabilecek birçok faktör vardır. Bunların en başında gelen, yeni doğanların ve bebeklerin merkezi sinir sistemlerinin henüz tam olarak gelişmemiş olmasıdır. Bunun yanı sıra, en sık karşılaşılan sebepler arasında bademcik ve geniz eti büyümesi, alerji, ağız, burun ve çenedeki anatomik bozukluklar gelir. Doğumsal kusurlar, solunum hastalıkları, reflü, vücut kimyasında kalsiyum ve glukoz seviyelerindeki dengesizlikler, kalp-kan damarlarındaki sorunlar ve fazla kilo da diğer sebepler arasında gösterilebilir. Ayrıca, Down Sendromlu bebeklerde, üst solunum yollarının doğuştan gelen faktörlerden etkilenmesi sebebiyle uyku apnesi görülme ihtimali yüksektir. Araştırmalar Down Sendromlu bebeklerin yarısından fazlasında tıkayıcı uyku apnesi olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, bebekler ne kadar erken doğarsa, uyku apnesi sorunu ile karşılaşma riski de o kadar fazladır. Bu yüzden, prematüre doğan bebeklerde uyku apnesi olması çok muhtemeldir. 37. haftadan önce doğan bebeklerde görülen uyku apnesine “prematüre uyku apnesi”, 37. hafta ve sonrasında doğan bebeklerde görülene ise “bebeklik abnesi” denir.

Bebeklerde Uyku Apnesi Belirtileri Nelerdir?

Uyku apnesi, bebeklerin uyku sırasında nefeslerinin kesilmesine sebep olur, ve en genel semptom budur. Bunun yanı sıra, horlama, huzursuz uyku, uyku esnasında tıkanma, öksürme, ağızdan nefes alma, uyku/ gece terörü de diğer belirtiler arasındadır.

Bebeklerde Uyku Apnesi Neye Sebep Olur?

Uyku apnesi sorunu yaşayan bebekler, sabah uyandıklarında yeteri kadar uyumuş olsalar bile kendilerini yorgun ve uykulu hissederler. Uyku apnesi bebeklerde baş ağrısı ve ağız kuruluğu yapabilir. Devamlı ağızlarından nefes alan ve dolayısıyla uykularını yeterli alamayan bebeklerde, dişleri çıktığı zaman diş ve damak bozuklukları, diş çürükleri, ağız kokusu, sık boğaz ağrısı ve iltihabı, yutma sorunları, yüz gelişim sorunları olabilir. Uyku apnesi bebeklerde iştahsızlık yapar, bununla birlikte tuvalet eğitimlerini tamamlamış olmalarına rağmen, geceleri alt ıslatma problemi yaşayabilirler. Uykularının REM evresinde kalamamasından kaynaklı ileriki yaşlarında dikkat eksikliği ve unutkanlık, dolayısıyla okul başarısızlığına sebep olması muhtemeldir. Sık ağlama, kavgacılık, sinirlilik, davranış bozuklukları, hiperaktivite ve fiziksel zayıflık da uyku apnesi yaşayan bebeklerde görülebilir. Ayrıca, uyku apnesini ileri düzeyde yaşayan bebeklerde her nefes kesilmesiyle kanda azalan oksijen miktarı ve de bu yüzden kalbin kan pompalamak için zorlanmasına bağlı olarak bebeklerin kalbi düzensiz çalışır ve bu da kalplerinin birkaç saniye durmalarına sebep olabilir. Geceleri bu birkaç defa tekrarlayabilir, fakat çok ileri durumlarda uykuda ani ölümler yaşanabilir.

Bebeklerde Uyku Apnesi Tedavisi Nedir?

Bebeğin uyku apnesi sorunu yaşadığı düşünüldüğünde kesinlikle doktoruyla görüşmek gerekir. Doktor bebekte uyku apnesi olduğundan şüphelenirse, bebeğin nefes alıp vermesini izlemek, kalp atım sayısını ölçmek, kandaki oksijen seviyesini görmek için birtakım testler ister.

Bebeklerde uyku apnesini tedavi etmek için öncelikle bu soruna hangi sebeplerin yol açtığını anlamak ve ona göre de bir tedavi süreci izlemek gerekir. Eğer bebek alerjisinden dolayı bu problemi yaşıyorsa, alerji tedavisiyle uyku apnesini tedavi etmek amaçlanır, problem bebeğin geniz etinin ve bademciğinin büyük olması ise, gerekirse ilaç tedavisi yapılır ya da bebeğin geniz eti ve bademciği alınır, bebek fazla kilolarından dolayı bu problemi yaşıyorsa, uygun bir beslenme programına geçilir. Doktor bebeğin merkezi sinir sistemini düzenlemek için ilaç tedavisine de başlayabilir. Ayrıca, CPAP makinesi da bebeğin normal bir şekilde nefes almasını sağlayan yüksek basınçta hava pompaladığı için uyku apnesi problemi yaşayan bebeklerde kullanılabilir.

__________________
''Zamanın Eli Değdi Bize
Artık Aynı Değiliz
İkimiz de''


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Uyku apnesi sendromu nedir, nasıl tedavi edilir? AngeL Sağlık Köşesi 0 06 Şubat 2016 00:47
Uyku Apnesi Tedavisi Zen Sağlık Köşesi 0 05 Ocak 2013 13:40
Uyku Apnesi Nedir Zen Sağlık Köşesi 0 30 Aralık 2012 13:42
Uyku apnesi nedir? Nasıl anlaşılır. - Tedavi. Sevda Sağlık Köşesi 0 13 Kasım 2011 04:07
Horlama Tedavisi Uyku Apnesi KarakıZ Kulak Burun Boğaz Sağlığı 0 29 Ağustos 2011 15:05