IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  digitalpanel

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Aralık 2022, 16:14   #1
Çevrimdışı
Tefeci'nin Kızı
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bebeklerde Anne Sütünün Alerjiye Karşı Etkisi ve Katı Gıdaya Geçiş




Bebeklerde Anne Sütünün Alerjiye Karşı Etkisi ve Katı Gıdaya Geçiş




[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


ANNE SÜTÜ ÖNEMİ VE ALERJİ


Anne sütü hakkinda merak ettiğiniz soruların cevabını bu yazıda bulabilirsiniz.


Anne sütü alerjiden korur mu?

Evet vardır. Bebek gelişiminde anne sütü, sadece çok iyi bir besin olmakla kalmayıp başka görevler de yapmaktadır. Bunlardan birisi de alerjik reaksiyonların önlenmesidir. Bağışıklık sisteminin gelişmesinde çok önemli bir rolü vardır. Hemen hemen her hastalığın bağışıklık sistemi ile ilişkisi vardır. Alerjik hastalıklar ise bağışıklık sistemindeki dengenin bozulması sonucu ortaya çıkar. İşte dengenin kurulması, genetik yatkınlığı olanlarda bile hastalığın ortaya çıkmasını geciktirir veya önleyebilir. Ailesinde alerjik hastalık öyküsü olan bebeklere mümkünse 6 ay tek başına anne sütü verilmelidir. 6.aydan sonra, ek gıda başlandıktan sonra da uzun süreli anne sütünün verilmesi önerilmektedir.

Anne sütü, alerji riskini azaltır mı?

Bağışıklık sistemi dışında mekanizmalar da vardır. Normalde besinlerin alerjik özellikleri protein yapısı ile ilgilidir. Karbonhidrat, su, yağ, bazı element ve mineraller, vitaminler ve bu proteinlerin karışımı sütü oluşturmaktadır. Sütün yapısını oluşturan birden fazla protein vardır. Her canlının sütü, kendi yavrusu için ideal bileşime sahiptir. Ancak bu bileşim, başka bir canlıda ters etkiler yaratabilir. Anne sütünün yapısını oluşturan esas proteinler, alerjik özelliği en düşük olanlardır. Geri kalan az miktardaki alerji riski taşıyan proteinleri de vücut tolere eder. Benzer görünümde olsa da inek sütü, koyun, keçi sütü gibi insanlarca da kullanılan diğer sütlerde bu alerjen protein oranı çok daha yüksektir. Tolere edemez ve alerjik hastalık yapabilir.

Alerji riski olan bebeklerde ek gıdaya geçiş ne zaman başlamalı?

4-6 ay arası dönem, bağışıklık sisteminin “pencere dönemi” denen, toleransın en yüksek olduğu dönemdir. Bu dönemde bebekler ek gıda ile tanıştırılmalıdır. Böylece vücut bu tanıdığı ek gıdaları hafızaya “zararsızdır” olarak kaydeder, ilerde bu besinlere alerji gelişme riski azalır. Meyve suyu, yemek suyu, yemeğin tanesi vs. alabileceği şeyler; sadece tadımlık; 1 çay kaşığı kadar veya yalatarak verilir. Esas ek gıda başlama süresi 6. Aydan itibarendir.

Alerjik bebeklere ek gıdalar nasıl başlanır?

Aynen sağlıklı bebeklere başlandığı gibi. Sadece özel olarak alerjisi saptanmış besin varsa (ör: yumurta, süt gibi), bu besinler ve bunları içeren gıdalar verilmez. Bunun dışında özel bir sıralama gerekmez.

Bebeklerde katı gıdaya geçerken nelere dikkat edilmelidir?

İlk 6 ay anne sütü mutlaka tek başına verilecek. Eğer annede süt varsa ve başka bir engel yoksa, tüm bebeklere, özellikle alerjik bebeklere 2 yaşa kadar anne sütü ile devam etmek daha doğrudur. 6 aydan sonra anne sütü ve katı gıda birlikte devam edilir.

Katıya gıdaya geçerken bebek neler yiyebilir;

Katı gıdaya geçerken de bazı konulara dikkat etmekte yarar vardır. Bebeğin bünyesi alerjik olunca, normalde tolere edilebilecek besinler erken verilirse alerji yapabilir. Yumurta sarısı 7. aydan, yumurta akı 1 yaştan önce başlanmamalıdır. Mango, ananas gibi tropikal meyveler de erken verilmemeli. Önce riski daha düşük olan ve mevsimine göre elma, armut, şeftali, tatlı erik gibi meyvelerle başlanmalıdır. Her çocukta risk farklıdır. Bu nedenle deneyerek vermek daha uygun olur. Portakal, mandalina; alerjik olarak değil ama asitli olduğu için pişik yapabilir. Muz; çok değerli bir besindir, bazı bebeklerde alerji yapabilir. 6. Ayda denenebilir. Kimyasal içerikli abur cubur, boyalı ve katkılı içecekler, şekerlerle mümkün olduğunca geç tanışması istenir. Kahvaltıya rendelenerek katılan ceviz, badem gibi kuruyemişlerin alerji yapma riski vardır; 9 aydan önce verilmemelidir; verilince de sonuçları yakın izlenmelidir. Balık da 1 yaşından sonra başlanmalı, kabuklu deniz ürünleri (midye, kalamar, karides gibi) bebeklere verilmemelidir.

__________________
''Zamanın Eli Değdi Bize
Artık Aynı Değiliz
İkimiz de''


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Tanem Aile Evlilik ve Çocuklar 0 28 Kasım 2022 22:49
Anne Sütünün Domuz Gribine Karşı Faydaları Sarya Bebek Mamaları 0 08 Ekim 2020 09:30
Bebeklerde ek gıdaya geçişte nelere dikkat edilmeli? NerqiS Aile Evlilik ve Çocuklar 1 24 Kasım 2018 01:23
Bebeklerde Tamamlayıcı Ek Gıdaya Ne Zaman Başlanmalı YapraK Aile Evlilik ve Çocuklar 0 13 Ocak 2010 03:05
Anne Sütünün Mental Motor Gelişime Etkisi PopSy Çocuk Sağlığı 0 21 Mart 2009 21:45