IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  digitalpanel

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Kasım 2022, 14:35   #1
Çevrimdışı
Tefeci'nin Kızı
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bebeklerde Gece Uyanma Sıklığı ve Uyku Düzeni




Bebeklerde Gece Uyanma Sıklığı ve Uyku Düzeni



[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]



Bebekler Geceleri Neden Sık Uyanırlar?

Bebekler için uyku beslenme kadar önemli bir gelişim kaynağıdır. Herhangi bir rahatsızlığı (burun tıkanıklığı, öksürük, ateş, ishal-kusma vb.) yoksa ve ayına göre gece beslenmesini belirli aralıklarla yapıyorsanız, gece sık kalkışlarının sebebi uyku alışkanlıklarınız ve uyku düzeniniz ile ilgilidir.



Gece beslenmesi kaç kez yapılmalıdır?

Doktorunuz aksini belirtmedikçe, ilk 3 ay 3 kez beslenme, 3-6 ay arası 2 kez beslenme, 6-12 ay arası tek beslenme yapılabilir. Bebekler, 1 yaş üzerinde gece beslenmesi olmadan kesintisiz uyuyabilirler.

Her ayın bebeğinin ortalama bir uyanık kalma süresi ve ortalama olarak uyuması gereken bir süre vardır. Aşırı yorgunluk ve geç yatış bebeğinizin kaliteli uyku uyumasını engeller. Sanıldığının aksine geç yatış geç kalkışa ya da yorulunca güzel uyumasına sebep olmaz.

Gündüz uyku süresi ne kadar olmalı?

İlk 3 ay ortalama 5-7 saat (4 veya 5 sefer)
4-5 aylar ortalama 3-4 saat (3 sefer)
6-9 aylar ortalama 3-3,5 saat (3 veya 2 sefer)
9-12 aylar ortalama 3 saat (2 sefer)
1-2 yaş ortalama 2-2.5 saat (1 sefer bazen 2 sefer)
2-4 yaş ortalama 1-2 saat (1 sefer)

Yorgunluk bebeğinizin gece daha sık kalkmasına ve az uymasına yol açar. Gündüz uykularını belli aralıklarda ve yeterli sürede uyumayan bebeklerde akşama doğru yorgunluk ve huysuzluk artar. Aslında “çok uykusu var neden dalmakta zorlanıyor?” ya da “çok aktif, hiç uykusu yok gibi” dediğiniz durumlarda anlayın ki bebeğinizin uyku saatini kaçırmış olabilirsiniz.

Gece uyku süresi ne kadar olmalı?

İlk 3 ay ortalama 8-10 saat
4-5 aylar ortalama 11-12 saat
6-9 aylar ortalama 10-11 saat
9-12 aylar ortalama 10-11 saat
1-2 yaş ortalama 10-12 saat
2-4 yaş ortalama 10-12 saat
Bebeklerde ve çocuklarda akşam yatış saati her zaman erken olmalıdır. Örneğin, gece 22:00 civarı bir yatış, büyüme ve uyku hormonunun verimli ve yoğun salgılandığı bir saat değildir. 20:30’dan sonraya kalan uykunun verimi azalır. Yeni doğan (0-3 ay) döneminde, bebeklerin sık beslenmeye ve kısa aralıklarla uykuya ihtiyaçları vardır. Bu dönemde ilk aylarda akşam yatış saati 21:00 – 22:00 olabilir ancak bebeğiniz büyüdükçe bu saat öne gelecektir. Ayrıca yeni doğan döneminde gece – gündüz ayırımının oturmasıyla, özellikle geceleri 4-5 saatlik uzun uykular yapılacaktır.


Uyku kaçıncı ayda düzene girer?

Yeni doğan döneminin son bulmasıyla 4. aydan itibaren kolik ve gaz sancılarının etkisi azalır. Gece gündüz karmaşası son bulur ve bebeğinizin gece daha uzun uykular yapmasını sağlayacak uyku hormon salınımı artar. 4. aya gelindiğinde uyku aralıkları belirginleşir ve 30 – 45 dakikalık kısa uykular 1 saatin üzerine çıkabilir. Ancak destekle uyumaya alışmış bebeklerde, gündüz kısa uykular ve gece sık kalkışlar devam edebilir.

Uyku bir bütündür. Bebeğinizin ayına göre gündüz ve gece uykularını yeterli miktarda alması gerekir. Yani gündüz güzel uyusun ya da gece güzel uyusun gibi bir tercih olamaz. “Uyku uykunun mayasıdır” deyimi çok doğrudur.

Gündüz uykularında bebeğinizin uyku sinyallerini iyi takip etmeniz gerekir. Erken ya da geç yatırmak uyku penceresini kaçırmanıza ve kısa uykular yapmasına sebep olur. Dolayısıyla, bebeğinizin aşırı yorulmamasına ve gündüz uykularını düzenli olarak yapmasına dikkat etmenizde fayda vardır.

Yukarıda bahsettiğimiz zamanlama ve aralıklara ek olarak uykunun bütünlüğünü sağlamak için bebeğinizin bağımsız uyuma becerisini de kazanmış olması gerekir.





Bağımsız uyku nedir? Sağlıklı uyku düzeni nasıl kurulur?

Bağımsız veya desteksiz uyku 0-3 ay dönemi için geçerli değildir. Çünkü bu dönem bebeklerin uyku düzenini tam oturtamayacağı ve kendi kendini sakinleştirmeyi beceremedikleri bir dönemdir.

Bağımsız uyku, bebeğin yatağında kendi kendine uykuya dalması demektir. Yani herhangi bir uyku ilişkilendirmesi (emerken dalmak, ayakta sallanarak uyumak, kucakta uyumak, hamakta vb. sallanarak uyumak, beraber uyumak vs.) olmadan. Bebek uykuya geçerken hangi ilişkilendirme ile uyutulduysa, uyku her hafiflediğinde veya uyku döngülerinde tekrar bu aracını isteyecektir. Aslında ağlayıp ya da çığlık atarak sizi çağırması, onu tekrar uykuya döndürmeniz için bildiği yolu, sizin öğrettiğiniz ilişkilendirmeyi talep etmesindendir. Sağlıklı ve verimli uykular için, bebeğinizin ayına göre saatlerini çok iyi takip etmeniz, uyku bütünlüğü için de ona desteksiz uyumayı öğretmeniz yararlı olur.

__________________
''Zamanın Eli Değdi Bize
Artık Aynı Değiliz
İkimiz de''


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bebeklerde Uyku Düzeni Ve Uyku Problemi Tanem Aile Evlilik ve Çocuklar 0 28 Kasım 2022 14:04
0-6 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni Tanem Aile Evlilik ve Çocuklar 0 28 Kasım 2022 13:41
Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Oluşturulur? PySSyCaT Çocuk Sağlığı 0 26 Şubat 2016 20:26
Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Sağlanır YapraK Aile Evlilik ve Çocuklar 0 12 Mart 2010 19:02
Bebeklerde Uyku Düzeni Sağlama YapraK Aile Evlilik ve Çocuklar 0 22 Nisan 2009 11:36