IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 27 Kasım 2022, 15:57   #1
Çevrimdışı
Tefeci'nin Kızı
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Anne-Baba Olduk Diye Hep Aynı Fikirde Olmak Zorunda Mıyız?




Anne-Baba Olduk Diye Hep Aynı Fikirde Olmak Zorunda Mıyız?





[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Anne ve Babanın Çocuğa Yaklaşımı Nasıl Olmalı?


Bir çocuk sahibi olmaya karar verdiğiniz andan itibaren “asgari müşterek” te birleşmeniz gereken o kadar çok konu olacak ki…. Elbette ki birçok konuda farklı bakış açılarınız, farklı doğrularınız olacak, ancak birçok alanda çocuğunuzun iyiliği için - hele de bu çocuk eğitimi alanındaysa – o “asgari müşterek” çocuk yetiştirme nizin ayrılmaz bir parçası olacak.


“Ama annem izin verdi!” Dikkat, tuzak var. Eğer çocuğunuz sıklıkla benzer söylemler ile geliyorsa, çocuk yetiştirme yönteminiz ile ilgili eşinizle konuşup şu meşhur “asgari müşterek” leri netleştirme zamanınız çoktan gelmiş demektir. Hem çocuğunuz hem de ilişkinizin sağlıklı gelişip ilerleyebilmesi için bazı konularda ortak kararlar almalı ve öyle davranmalısınız. Aksi taktirde çocuğunuz kafa karışıklığı yaşayacak ve hanginizin yolunu takip edeceğini bilemeyecektir. Bu gibi durumları hızla kendi avantajına çeviren çocuğunuz sizi karşı karşıya getirecektir. Ki bu durum çocuğunuzun gelişiminde hiç de istenilen bir durum değildir. Haydi gelin bu ana alanların bazılarına bir bakalım:

1. Temel Çocuk Yetiştirme Sistemi

Genel olarak çocuklar ebeveynlerinin bazı konularda aynı fikirde olmamalarını anlayabilir ve buna uyum sağlayabilirler. Bu durum çocuk için bir avantaja dönüşürken ebeveyn için eşi ile karşı karşıya gelme konusunda sıkıntı oluşturabilir. Ancak bu farklı bakış açıları çocuk gelişimi için temel çocuk yetiştirme kuralları alanında olursa, büyük sıkıntılar oluşur. Örneğin bir taraf otoriter bir yetiştirme biçimi benimserken, diğer taraf özgürlükçü bir yetiştirme biçimini doğru buluyor ve uyguluyorsa, çocuk çok karışacak ve sizleri işine geldiği gibi kullanacaktır. Bu konuda mümkünse çocuk sahibi olmadan önce konuşmalı, uzlaşmayı başarmalı ve sonrasında çocuk sahibi olmalısınız.

2. Çocuklar Televizyon ve Bilgisayarı Ne Kadar Süre Kullanmalı?

Ne zaman evet, ne zaman hayır ve ne süre ile? Artık günümüzde birçok ebeveynin fikir ayrılığı yaşadığı çok önemli bir alan. Televizyonsuz ve bilgisayarsız (tabii tablet, telefon ve önümüzdeki dönem hayatımıza girecek diğer dijital ürünler) bir hayat genel anlamda artık mümkün değil. Bu konuda kendi doğrularınızı uygulamaya çalışmak yerine, gelin her ikiniz de eğitim bilimciler ne diyorsa ona uyun. Bu konuda her geçen gün yeni bir araştırma yapılıyor ve uzmanlar bizi bu konuda bilgilendiriyorlar. Okuyun, araştırın ve bu konuda bilim ne diyorsa onu uygulayın.

3. Büyüme Çağındaki Çocukların Uyku Saati

Birçok ailede uyku saati farklı uygulanan, hatta uygulanamayan bir kuraldır. Çocukların büyüdükçe uyumaları gereken saati esnetme çabaları ile uğraşmak zorunda değilmişsiniz gibi, bir de partnerinizin bu konuda sizden çok farklı yaklaşımı çocuğunuzun sağlığı için hiç de iyi sonuçlar doğurmayabilir. Birçok babanın işten geç gelip uyumakta olan çocuğu özlediği için uyandırıp sevdiği bir gerçek. Ya da ailelerin çocuğa uyku disiplinini vermek için taraflardan sadece bir tarafın çaba gösterip fedakârlık yaptığı, diğer eşin ise bırakın bu çabaya destek verdiği, hatta köstek olduğu da bir diğer gerçek. Çocuğunuzun sağlıklı gelişmesini istiyorsanız, lütfen uyku saati ile ilgili uzmanların dediklerine kulak verin. Onların sağlıklı gelişimi için yaşlarına uygun olarak uyku saatlerini ayarlamalısınız. Ve bu her ikinizin de sorumluluğu.

4. Çocuklara Yemek Adabı Öğretme

Büyük oranda aileler çocuklarına doğru yemek adabını öğretmiyorlar. Ya bir an önce yemek meselesi bitsin, ortalık toparlansın, ebeveyn rahat etsin, dizini, maçını izlesin diye çocuklarımıza hızla yemeklerini kendimiz yediriyor, sonra kendimiz yemeğimizi yiyor, ortalığı toparlıyor ve sonrasında çocukları uyutup ya da genelde olduğu gibi uyutmadan dizimizin, maçımızın (bu arada bu sorumluluğu taşıyan erkeğin çok ama çok az olduğunun altını çizmeliyim) karşısına geçiyoruz. Öncelikle bir aile olarak bir masa etrafında toplanıp birlikte yemek yemek önemli bir sosyal paylaşımdır. Yemek, televizyonun karşısında herkesin acıkınca bir şeyler atıştırdığı karın doyurma değildir. Birbirimizin yüzüne baktığımız, günü değerlendirdiğimiz, hoş sohbetler yaptığımız önemli bir paylaşım zamanıdır. Çocuklarımız oturmaya başladıkları andan itibaren akşam yemeklerinde bizimle birlikte masada oturmalı ve gelişimlerine göre olabilecek en erken zamanda kendileri düzgün yemek yemeği öğrenerek ailenin bir parçası olmalılardır. Çocuklarınız 1 yaş civarında kaşık, 1,5 - 2 yaş civarında çatal, 2,5 – 3 yaşlarında çatal-bıçak kullanarak yemek yiyebiliyor olmalı. Çocuklarınızın kullanacağı kaşık, çatal ve bıçak yaşlarına uygun üretilmiş olmalıdır. 2,5-3 yaş ile başlayan bir elde çatal, bir elde bıçak kullanımı çocuğunun motor gelişimi için de çok önemlidir.

5. Tatlı, Şeker, Çikolata

Aslında hiç vermeseniz. Çocuk gelişimi için bilin ki hiç gerekli değil. Ama şu da bir gerçek ki çocuğunuzu tatlıdan uzak tutamazsınız. Önemli olan ne zaman ve ne kadar vereceğinizdir. Anne yemeği hazırlarken baba televizyonu daha rahat izlemek için çocuğun çikolata yemesine göz yumarsa, sizce de sıkıntı olmaz mı? Beraber “Tatlı, şeker ve çikolatanın çocuk gelişimine bir faydası var mı? Faydası olmadığı gibi ne gibi zararları var?” ile ilgili araştırmaları okumak ve ne zaman ve ne kadara birlikte karar vermek çocuğunuz için çok ama çok iyi olacaktır.

6. Çocuğumuza Öğreteceğimiz Değerler

Aslında bu değerler çocuğunuza öğreteceğiniz zaman değil, henüz evlenemeye karar vermeden konuşmuş olmanız gereken değerler. Politika, çevre, hoşgörü, din, vicdan, ahlak, saygı, nezaket, merhamet, rol modeller, inançlar, aile imajınız, sosyal sorumluluk, vs., vs.,

Bunlar sizin sağlıklı bir çift olarak hayat yolunda yürümenizi sağlar öncelikle. Bu alanlarda benzer konumlara sahip değilseniz, zaten bırakın çocuğunuza vermeyi, siz iki erişkin olarak doğru bir ilişki içinde değilsiniz demektir.

Elbette ki çocuk sahibi olmaya karar veren çiftler için kurulabilecek en güzel hayal, çocuk yetiştirme konusunda benzeş pencerelerden benzeş yönlere bakıyor olmaları olacaktır. Ancak farklı bakış açılarının sadece bir ilişkiyi değil, bir çocuğu da zenginleştireceğini unutmayın. Bir ebeveynin majör olmayan aksayan davranışı, diğer ebeveyn tarafından dengelenebilir. Çocuk aksaklıklara hoşgörü ile yaklaşılabileceğini öğrenir. Birbirini seven, sayan, aksaklıkları hoşgörü ile karşılayan, dengeleyen ebeveynlerin çocukları hayatı daha gerçek ve doğru yaşarlar.

Anne-babalar, anlaşmazlıklarınızda anne ve baba olduğunuzu aklınızdan hiç çıkartmayın. Unutmayın, önemli olan hanginizin sözünün geçtiği değil, çocuğunuz için en doğru ve sağlıklısının hangisi olduğudur.

__________________
''Zamanın Eli Değdi Bize
Artık Aynı Değiliz
İkimiz de''


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Çocukları okusun diye çobanlık yapan anne çocuklarına hem anne hem baba oldu! NurSima Güncel ve Son Dakika Haberler 1 10 Mayıs 2021 04:06
Mutlu olmak zorunda mıyız? Siyahizm Kişisel Gelişim 2 19 Eylül 2018 15:17
İyi bir anne baba olmak YapraK Aile Evlilik ve Çocuklar 0 31 Mart 2009 04:05