IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Mayıs 2008, 14:34   #1
Kralice
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Lösemi Hakkında Herşey...




1. S: Kansızlık (Anemi) nedir?
C: Kansızlık alyuvar kitlesinde veya kan hemoglobin konsantrasyonunda azalma anl..... gelir. Normal hemoglobin ve hematokrit değerleri her yaş ve cinsiyet grubunda farklıdır.

2. S: Kaç çeşit kansızlık vardır?
C: Kansızlık alyuvarların büyüklüğüne göre 3 tipe ayrılır: mikrositik (alyuvar hacminin düşük olduğu kansızlık şekli) normositik (alyuvar hacminin normal olduğu kansızlık şekli) ve makrositik (alyuvar hacminin büyük olduğu kansızlık şekli)

3. S: Çocuklarda en sık görülen kansızlık tipi nedir?
C: Akut enffeksiyonlarda görülen ve hızla düzelen anemi dışında çocukluk çağında kansızlığın en sık nedeni demir eksikliğidir, yani en sık demir eksikliği anemisi görülür.

4. S: Demir eksikliği anemisinin dünyadaki sıklığı nedir?
C: Dünya nüfusunun %30 kadarında demir eksikliği anemisi olduğu tahmin edilmektedir.

5. S: Türkiye’de bu kansızlık şekli ne sıklıkla görülür?
C: Gelişmekte olan ülkeler grubunda yer alan ülkemizde yapılan çeşitli çalışmalarda Dünya Sağlık Örgütü’nün dünya geneli için bildirdiği rakamlara benzer sonuçlara ulaşılmıştır.

6. S: Demir eksikliğine bağlı kansızlık hangi yaşlarda başlar?
C: Demir eksikliğine bağlı kansızlık genellikle çocuğun hızlı büyüdüğü erken çocukluk dönemlerinde ortaya çıkar. Anne sütü ile beslenmenin kesildiği veya ek gıdaların ağırlık kazandığı 6. aydan itibaren 2 yaşına kadar olan dönem riskli dönemdir. Daha ileri yaşlarda ise çocuk ergenlik dönemine geldiği zaman da demir eksikliği anemisi ortaya çıkabilir.

7. S: Anne sütü demir eksikliği anemisini önler mi?
C: Anne sütünde inek sütü veya inek sütü baz alınarak hazırlanmış bebek mamalarından daha iyi emildiğinden biyolojik yararlılığı daha fazladır. Bu nedenle anne sütünün verildiği ilk 6 ayda genellikle demir eksikliği ortaya çıkmaz.

8. S: Anne sütü alımı kesildikten veya azaltıldıktan sonra demir eksikliği anemisinin ortaya çıkış nedenleri nelerdir?
C: Hızlı büyüyen bebek ve giderek artan kan hacmi nedeni ile kan yapımı için daha fazla demire ihtiyaç doğar. Başlanan ek gıdalarda demir içeriğine yeterince dikkat edilmemesi bu dönemde kansızlığa neden olabilir.

9. S: Demir’in kan yapımındaki önemi nedir?
C: Demir vücutta tüm hücreler için gerekli olan bir elementtir. Demirin vücuttaki en önemli görevi hemoglobin aracılığı ile oksijen taşınmasıdır.

10. S: İnek sütünün demir eksikliğine ve kansızlığa neden olduğu doğru mudur?
C: İnek sütü birkaç yoldan demir eksikliğine neden olabilir. Birinci içerdiği bir protein aracılığı ile barsakta yarattığı hasarın gizli kan kaybına neden olması iledir. Bu nedenle bebeklere bir yaşını doldurmadan önce inek sütü başlanması tavsiye edilmez. İkinci olarak aşırı miktarlarda alınan inek sütünün barsaklarda emilmek üzere olan demiri vücuttan uzaklaştırması söz konusudur. Ayrıca inek sütü fazla alındığında tokluk yaratacağından demirden zengin diğer gıdaların alınmasını da önleyecektir.

11. S: Hangi gıdalar demirden zengindir?
C: Demir en çok kırmızı et, baklagiller, yumurta ve daha sonra da yeşil sebzelerde bulunur. Beyaz ette de bol miktarda demir vardır.

12. S: Demir eksikliği kansızlığının bulguları nelerdir?
C: Çocuklarda demir eksikliği anemisinin bulguları çok çeşitlidir. Halsizlik, iştahsızlık, çabuk yorulma, uyuklama, dikkat bozukluğu, boy uzaması ve kilo alımında duraklama olabileceği gibi huzursuzluk, uykusuzluk, davranış bozuklukları da görülebilir. Çocuğun cildinin soluk görünümü kansızlığın ilerlemiş olduğuna işaret eder.

13. S: Demir eksikliği olan çocuklar sık hastalanırlar mı?
C: Demir eksikliğinin bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkilediğine dair yayınlar vardır. Sık geçirilen üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarının altta yatan nedenlerinden biri demir eksikliği olabilir.

14. S: Demir eksikliği anemisinde çocuğun öğrenmesi, zekası ve psikolojik gelişimi etkilenir mi?
C: Demir eksikliğinde öğrenme kapasitesi ve dikkat azalmaktadır. Süt çocuklarının zeka ve psikolojik gelişiminin de demir eksikliğinden olumsuz yönde etkilendiği bilinmektedir.

15. S: Küçük yaşta geçirilen demir eksikliği anemisi çocuğun ilerideki okul başarısını etkiler mi?
C: Süt çocukluğu veya erken çocukluk dönemindeki demir eksikliği anemisinin, tedavi edilmesine düşük zeka ve davranış bozukluklarına neden olduğu bildirilmektedir. Bu nedenle kansızlık tipinin oluşmasını engellemek çok önemlidir.

16. S: Demir eksikliği yanlız gıda ile yetersiz alım sonucu mu oluşur?
C: Hayır, yetersiz alım kadar kayıpta önemlidir. Kronik kabızlık, barsak polipleri, divertiküller gibi hastalıklar barsaktan; idrar yolu enfeksiyonu vb. Gibi nedenler de idrar ile gizli kan kaybına neden olabilir. Bu durumlarda da demir eksikliği anemisi ortaya çıkabilir. Bu nedenle gaita ve idrar tetkikleri mutlaka yapılmalıdır. Ayrıca ağızdan gıda ile alınan demirin emilemediği barsak hastalıkları da demir eksikliği anemisi yapabilir.

17. S: Demir eksikliği anemisi nasıl tedavi edilir?
C: Demir emilimini bozan bir barsak hastalığı olmadığı taktirde demir eksikliği ağızdan verilen demir içeren ilaçlar ile tedavi edilir.

18. S: Demir eksikliği anemisinin tedavisi ne kadar sürer?
C: Tedavi uzun sürelidir. Öncelikle kan hemoglobin düzeyinin normale getirilmesi, daha sonra da boşalmış demir depolarının doldurulması gerekir. Bu nedenle tedavinin süresi en az 3 aydır.

Alıntı...

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet Mobil Chat
Alt 14 Mayıs 2008, 15:13   #2
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Lösemi Hakkında Herşey...




Allah Yardımıcısı olsun bu hastalıktan herhangi birini yaşayan kardeşlerimizin.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 08 Aralık 2012, 14:33   #3
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Lösemi Hakkında Herşey...




TEDAVİ ERKEK ÇOCUKLARDA 3,5 YIL

KIZLARDA 2,5 YIL SÜRÜYOR

Lösemi hastalığı hem çocukluk çağında, hem de yetişkinlik döneminde görülen bir hastalık. Halk arasında kan kanseri olarak bilinen lösemi, kemik iliğinde meydana gelebildiği gibi, çeşitli organlarda da ortaya çıkabiliyor. Kanda bulunan lenfoid ve myeloid adı verilen hücrelerin kontrolsüz çoğalıp vücudu istila etmesiyle de hastalık kendini gösteriyor.

Acıbadem Kozyatağı Hastanesi'nden Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Canpolat, çocukluk çağında görülen kanserler arasında birinci sırada yer alan lösemilerin tedavi başarısının yüzde 80'e ulaştığını, bunda hasta bakımındaki kalitenin artışı, gelişmiş laboratuar olanakları ve risk sınıflandırılmasının daha iyi belirlenmesi gibi tedavi başarısını etkileyen pek çok faktörün etkili olduğunu söylüyor.

Erkek çocuklarda daha sık görülüyor

Lösemi hastalığının kız çocuklarındaki tedavisinin 2,5 yıl sürdüğünü, ancak erkek çocuklarında 3,5 yıl gibi bir zaman aldığını belirten Prof. Dr. Cengiz Canpolat, bunun nedenini şöyle açıklıyor:

"Erkeklerde hastalık kızlardan biraz fazla görülüyor. Kanserli hücreler testiste saklanma eğilimine sahipler. Örneğin kan yoluyla beyne çok az madde kolaylıkla gidebiliyor, hücreler arasındaki sıkı bağlardan dolayı beyin koruma altında. üreme organlarını koruyan bariyerler nedeniyle burada saklanan lösemi hücreleri, kemoterapinin etkisinden kolayca kaçabiliyorlar ve kanserli hücreler, testisten nüksedebiliyor.

Erkeklerin tedavisi bir yıl daha uzun sürüyor. Ancak tedavide kullanılan ilaçlar, üreme fonksiyonlarını tehlikeye atacak dozlarda verilmiyor. Eğer hastalık ergenlik döneminde ortaya çıktıysa, sperm dondurma işlemi yapılabiliyor.

"Son yıllarda yeni kabul edilen bazı kriterlere göre, bazen erkeklerdeki tedavinin de kızlardaki kadar kısa sürede yanıt verebildiğine değinen Prof. Canpolat, "Ancak bunun için hastanın risk faktörlerinin ve tedaviye verdiği yanıtın iyi olması gerekiyor. Tedaviye başlamadan önce genetik ve moleküler testlerin olumlu sonuçlanmasıyla birlikte, bazı grup hastalarda daha kısa süreli tedavi yapılmasına yönelik protokoller var, bunlar uygulanıyor" diyor.

Toplumda 100 binde 3-4 kişide görülen hastalığın görülme sıklığının Batı toplumlarından farklı olmadığını ifade eden Prof. Dr. Cengiz Canpolat, hastalıkla ilgili merak edilen soruları şöyle yanıtlıyor:

En sık hangi yaşlarda görülüyor?

En sık 2-5 yaş aralığında görülüyor. Çocukluk çağı kanserlerinin yüzde 25-30'unu lösemiler oluşturuyor, bu bakımdan çocukluk çağı kanserlerinde birinci sırada yer aldığını söyleyebiliriz.

Sebepleri biliniyor mu?

• Çocukluk lösemileri erişkin lösemilerinden farklıdır. Erişkinlerde çevresel faktörler önemliyken, çocuklarda genetik faktörler ön plandadır.

• Vücutta kanseri engelleyen, kansere neden olabilen genlerdeki 'mutasyon' adı verilen değişiklikler lösemiye zemin hazırlıyor.

• Bazen nükleer radyasyon, bazen virüsler özellikle lösemiyle arasında ilişki kurduğumuz "öpüçük hastalığı" dediğimiz hastalığa yol açan Epstin-Barr Virüsü lösemiye neden olabiliyor.

• Bazı kimsayal maddeler örneğin Petro-kimya endüstrisinde sık kullanılan 'benzen' adı verilen maddelerle çocuklar erken yaşta temas ederse lösemi olabiliyor.

• Kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar ve radyasyon da bazen lösemi yapabiliyor.

• Elektro manyetik radyasyonu suçlayan bir bulgu topluluğu var, tam netlik kazanmış değil, yüksek gerilim hatları, baz istasyonları gibi. Bunların dikkatle takibi gerekiyor, henüz kesinlik kazanmadıysa da maruz kalınmasından kaçınılması gerekiyor.

• Lösemilerin çoğunda genetik bir temel bulunuyor. Ailevi kanser sendromlarının varlığı da buna örnek verilebilir. Ailesinde meme kanseri, yumuşak doku kanseri, beyin tümörleri, böbrek üstü tümörleri, lösemiler gibi kanserler fazla görüldüğü için çocuklarda lösemi ortaya çıkabiliyor.

• Genetik faktörler bazı bağışıklık eksikliği hastalıkları ve Down Sendromu gibi hastalıklar da lösemiye yol açabiliyor.

Akut ve kronik löseminin tedavisi mümkün müdür?

Çocukluk çağı lösemileri yüzde 80'in üzerinde tedavi edilebiliyor. Çeşitli risk gruplarına göre tedaviyi sınıflandırdığımıza ise şöyle bir tablo karşımıza çıkıyor:

- En iyi risk grubundaki lösemi hastaları yüzde 90 tedavi edilebiliyor.

- Akut myeloblastik lösemilerde ise tedavi başarısı yüzde 50-60 arasında değişiyor.

Anne ve babalar bu hastalığı anlayabilir mi?

Lösemilerin teşhisindeki en önemli sorun erken anlaşılamamasıdır. Hastalığın erken tanısı zordur, çünkü birçok hastalıkla karışabilir. Başlıca belirtileri arasında şunları sayabiliriz:

• Hiç düşmeyen ve uzun süren bir ateş varsa bazı testler yapılmalı, hasta yakından takip edilmelidir.

• Vücuttaki karaciğer, dalak, lenf bezlerinin büyümesi hastalığın belirtisi olabilir.

• Vücutta çok sayıda ve kendiliğinden veya hafif bir darbe ile oluşan

morluklar, geçmeyen küçük noktasal kanamalar, burun ve dişeti kanamaları hastalığın belirtileri arasındadır.


• Hastaların yüzde 25'inde kol veya bacak ağrıları da görülebiliyor. Bu durum büyüme ağrısı veya romatizmal hastalık gibi yorumlanarak tanının gecikmesine neden olabiliyor.

• Hastalarda anemiye bağlı olarak solukluk çabuk yorulma zor ve hızlı nefes alma gibi bulgular ortaya çıkabiliyor.

Hastalar iyileştikten sonra neler yapmalı, nasıl yaşamalıdır, nelere dikkat edilmelidir?

Eğer hastada hormonal bozukluklar olduysa endokrinoloji uzmanları tarafından takip edilmesi gerekebiliyor. Kemoterapi sırasında kortizon kullanıldığı için ortopedik problemler meydana gelebiliyor. Bunlar bazen kalça protezlerine kadar giden bir sürece neden olabiliyor. Enfeksiyonlara yatkınlık ilk altı ay ile bir yıl arasında bağışıklık sistemi tekrar eski gücüne kavuşana kadar görülebiliyor. Yapın aşılara bağlı bağışıklık, kemote-----en dolayı düştüğü için tedavinin bitiminden altı ay sonra yeniden aşılar yapılıyor.

Tam iyileşme sağlanmışsa, düzenli takiplerle normal yaşamlarına devam edip normal yaşamına devam edebiliyor. Ancak bu hastaların ilerde gelişebilecek ikincil kanserler açısından da uzun süre izlenmesi gerekiyor.

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
hakkında, herşey, losemi hastalik, lösemi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Lösemi hakkında önemli keşif: İkincil bir enfeksiyon olmadan ortaya çıkmıyor Zeytin Sağlık Haberleri 0 21 Aralık 2022 12:47
Turkcell Hakkında Herşey PauL Turkcell 0 03 Ocak 2013 12:04
EXCEL Hakkında Herşey YapraK Ödev ve Tezler 2 15 Ağustos 2009 06:07
C# Hakkında Herşey. Dilara C# 29 05 Temmuz 2009 07:06
İRC Hakkında herşey!! aLLeN34 mIRC Scripting Sorunları 0 26 Mart 2007 00:40