IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30 Ekim 2012, 15:32   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yaşlara Göre Gündüz Uykusu Rehberi




Doğumdan ergenlik dönemine kadar çocuğunuzun gündüz uyku düzeni, uyku ihtiyacı, farklı yaşlarda karşılaşma olasılığınızın yüksek olduğu sorunlar ve yapmanız gerekenler... Sizin iyi bir gündüz uykusu çekmeniz için küçük ama önemli ipuçları...

Her çocuk birbirinden farklı olsa da, çeşitli yaşlarda oluşan tipik düzen ve yaşanan sorunların şu şekilde özetlenmesi mümkün:

İlk altı hafta
Büyük olasılıkla hamileyken bebeğinizin gündüz uykusu sırasında yapacaklarınız konusunda hayaller kurmuş, belki kitap okumayı, film izlemeyi ya da arkadaşınızla evinizde veya telefonda sohbet etmeyi tasarlamışsınızdır... Oysa bebeğiniz dünyaya geldikten kendinizi bir duş almak ya da azıcık kestirmek amacıyla bebeği uyutmak için tüm yaratıcılığınızı kullanırken bulabilirsiniz!

Gerçekten de, gündüz kestirmeleri çok değerli bir mola ve dinlenme olanağı olabileceği gibi, özellikle de bebeğin uyku düzeninin sizin istediğiniz şekilde olmaması gerilim yaratabilir.

Ancak bilmelisiniz ki, ilk altı haftada gündüz uykusu diye bir şey yoktur! Bebeğiniz gün boyu beslenir, altı temizlenir, uyur ve uyanır. Siz ise bu süreçte herhangi bir rutinin ya da önceden tahmin edilebilir uyku zamanlarının olmadığını fark edersiniz. Bu dönemde bu durum normaldir ve bunu değiştirmek için yapabileceğiniz fazla bir şey de yoktur.

6 hafta- 3 ay
Bu aşamada en fazla görülen düzen hiçbir düzenin olmamasıdır! Bu yaştaki bebekler geceleri daha uzun sürelerle uyurken, gündüz uykuları daha kısa süreli olabilir ve gün içinde ihtiyaç duydukları herhangi bir zamanda uyuyabilirler. Bu dönemde bebeğin doğal uyku-uyanma eğilimlerine uymanız önemlidir. Haftalar ilerledikçe bebeğiniz geceleri daha uzun uyumaya başlayacaktır.

Bebeğim gündüz ve geceyi karıştırıyor
Bazı bebekler gün içinde daha uzun sürelerle uyur ve gece hem sık sık uyanır hem de uyanık kalmak isterler. Bebeğin gece gündüz farkını öğrenmesi için gece beslemelerinde odanın karanlık ve sessiz olmasına özen göstermelisiniz. Gün içinde ise uykusu sırasında hareketlenme belirtilerini izlemeli ve gündüz uykusunun çok uzun sürememesi için uyandırmanızın uygun olup olmayacağını değerlendirmelisiniz.

Bebeğim sadece kucağımda uyuyor, yatağına bıraktığım anda uyanıyor ve ağlıyor
Bebek gözlerini ilk kapadığı ve rüyalar alemine dalmış gibi gözüktüğü ilk anlarda aslında çok hafif bir uykudadır. Yatağına bırakmak ya da üzerlerine bir örtü örtmek bile sıçrayarak uyanmasına neden olabilir. Bu nedenle bebek uyuduktan sonra yerini değiştirmeden önce daha derin uyku aşamasına geçmesi için yaklaşık 20 dakika beklemeniz gerekir.

3 - 6 ay
Dört ay civarında bebeklerin çoğu iki gündüz uykusu (biri sabah, diğeri öğleden sonra) ve daha uzun gece uykusu şeklinde bir düzen oluşturmaya başlarlar (gece uykusu beslenme amacıyla kesintilere uğrayabilir). Ancak yine de çoğu bebek altı ayı doldurmadan uykuları düzene girmez. Bakan kişi için zorluk yaratsa da bu az görülen bir durum değildir.

Bebeğim sadece emerken uyuyor
Bu da çok normal bir durum... Küçük bebekler çoğunlukla uykuya dalmak için emzirilerek, sallanarak ya da kucakta gezdirilerek ilgi görme ihtiyacı duyarlar. Ancak aslında çoğu bebek karnı doyduktan sonra yatağa bırakıldığında rahatlıkla kendiliğinden uykuya dalabilir. Kendi kendine uykuya dalma konusunda alıştırma yapmak için gece uykusundan ziyade gündüz uykuları daha uygundur. Yine de bebeğiniz alıştırma sırasında çok gerilirse onu zorlamamalı ve daha sonra yeniden denemek üzere konuyu ertelemelisiniz.

İşlerimi yapabilmek için gündüz uyumasını istiyorum
Pek çok anne bu gerilimi yaşar. Ancak sizin bebeğinizin, arkadaşınızın her seferde üç saat uyku çeken bebeğinden farklı ve daha uyanık bir bebek olduğunu kabul etmeyi öğrenir ve uyanmaması için neler yapmanız gerektiğini belirlerseniz uzun öğleden sonralarını göğüslemeniz kolaylaşır. Öte yandan evin içinde dolaştırabileceğiniz bir anakucağı ya da oyun parkı ev işlerini yaparken bebeğinizle de ilgilenmenize yardımcı olabilir.

Bebeğimin gündüz uykuları tilki uykusu gibi!
Bu dönem de bu da normal bir durumdur. Sadece bebeğinizin verdiği ipuçlarını izlemeniz ve ne zaman ve ne kadar uyuduğu konusuna çok takılmamanız gerekli.

6 - 12 ay
Bu yaşta gündüz uykusu düzeni oluşturabilirsiniz. Bu dönemde bebeklerin çoğu günde iki kez, toplam 2-3 saat uyurlar.

İlk yılın ikinci yarısından itibaren belli bir uyku rutini oluşturmanız ise çok faydalı olacaktır. Örneğin bu rutin uykudan önce kısa bir süre bebeğiniz kucağınızdayken bir masal anlatmak, sevdiği bir ninniyi söylemek olabilir. Uykuya dalmak üzereyken ancak henüz uykuya dalmamışken yatağına bırakarak bebeğinize emmeden, sallanmadan, biberonsuz yani yardımsız olarak uykuya dalmayı öğretmeye de başlayabilirsiniz.

Bebeğim uykuya dalmamak için mücadele ediyor!
Altı aylıktan küçük bebekler yorulduklarında daha kolaylıkla uykuya dalarlar. Ancak altı ay dolduktan sonra (gündüz uykuları daha düzenli bir hal almış olsa bile) bebekler uykuyu geciktirme kabiliyetini de geliştirirler. Bebeğiniz özellikle heyecan verici faaliyetleri kaçırdığını düşündüğünde veya ayrılık kaygısı nedeniyle beşikte yalnız kalmak istemediğinde uykuya direnebilir. Böyle durumlarda esnek olmalı ve bebeğinizin uyku öncesi rutinini aktif oyun modundan çıkarak sakinleşmesi ve gevşemesini sağlayacak tarzda ayarlamalısınız.

Bebeğim diş çıkarıyor ve uyku düzeni tamamen bozuldu
Bunun nedeni her zaman diş çıkarmak olmayabilir, tatile çıkmak, hastalık, seyahat veya büyük çocuğun programlarına götürmek üzere araba yolculuğu yapmak zorunda olmak gibi durumlar da düzeni bozabilir. Diş çıktıktan ya da seyahatten döndükten sonra bebeğinizin hemen eski uyku düzenine dönmesini beklememelisiniz. Eski uyku düzenine dönmesi yavaş yavaş ve aşamalı şekilde gerçekleşebilir.

1 -2 yaş
Bu dönemde çocuklar arasında büyük farklılıklar oluşur ancak 18 ay civarında çocukların çoğunda gündüz uykusu sayısı bire düşer. İdeal olarak toplam gündüz uykusu süresi üç saatten az olmalıdır, aksi halde çocuğun gece uykusu kesintiye uğrar. Kreşlerde de çocuklar genellikle öğleden sonra bir kez uyutulurlar.

İki kez uyuduğunda fazla geliyor, bir kez uyuduğunda yetmiyor
Çocuğunuz günde iki kez uyursa gece boyunca uyuması zor olur. Sadece bir kez uyuduğunda ise ikindi saatlerinde uyku ihtiyacı dayanılmaz bir hal alarak mama tabağının içinde uykuya dalabilir!

Böyle durumlarda çocuğunuzun ihtiyacını karşılayacak uzunlukta uyumasını sağlamaya çalışmalısınız. Örneğin sabah uykusunu atlayıp, öğle yemeğini saat 11.00 civarlarında vermeniz durumunda öğlen saatlerinde uykuya dalabilir ve öğleden sonra akşama kadar olan süreyi daha mutlu geçirebilir. Ayrıca akşam uykusu saatinde de çok ayık olmaz.

Gündüz uykusu çok uzun sürüyor
Bazı çocuklar her gün dört-beş saat boyunca uyurlar. Bu durum kreş ya da çeşitli aile aktiviteleri açısından sorun yaratabilir. Ayrıca bu durum çocuğunuzun gece uykusunu alamadığını da gösteriyor olabilir. Öğleden sonra beş saatlik uykunun ardından gece yarılarına kadar uyanık kalması, ertesi gün öğleden sonra yine bitkin düşüp yine beş saat uyuması sıkıntı verici bir kısır döngüye dönüşebilir. Böyle durumlarda birkaç akşam huzursuzlaşmasına yol açsa bile yeni uyku düzeni oluşana kadar çocuğunuzu üç saat uyuduktan sonra veya 16.00'dan önce mutlaka uyandırmalısınız.

3 ve 4 yaşlar
Bu da yeni bir geçiş aşaması olup, kreşe başlamış çocuğunuz bu dönemde gündüz uykusunu tamamen bırakabilir. Ancak bu dönemde çocuklar arasında büyük farklılıklar olabildiğini ve örneğin 2 yaşında bir çocuk gündüz uykusunu bırakmaya gayet hazır olabilirken, dört yaşında başka bir çocuğun halen her gün iyi bir gündüz uykusu çekmeye ihtiyaç duyabileceğini unutmamalısınız. Bu değişkenliklerden dolayı kendi çocuğunuzun ihtiyaçlarını sizin anlamanız ve buna uygun davranmanız gerekli.

Bu geçiş döneminde gündüz uykuları düzensizleşebilir, bir gün uyuyup ertesi gün uyumayabilir. Sanki yarım bir gündüz uykusuna ihtiyacı varmış gibi gözükebilir. Çevre de önemlidir. Kreşte düzenli öğleden sonra uykusuna katılabilir, buna karşın evde kardeşiyle birlikteyken ya da yapacak pek çok şey varken canı uyumak istemeyebilir.

Çocuğumun kreşinde gündüz uykusu yok ancak çocuğumun buna halen ihtiyacı var
Bu durumda çocuğunuzun eve dönüş saatinin eve geldikten sonra uyuma fırsatı bulabilecek bir saatte olmasını sağlayama çalışabilirsiniz. Bunu yapamıyorsanız çocuğunuzu gece daha uzun uyumaya teşvik edebilirsiniz.

Kızım kreşte uyuması gerektiği halde uyumuyor
Bazı çocuklar öğleden sonra uykusuna ihtiyaç duysa da, bazı çocuklar da uyumaları beklendiğinde ve yorgun olmadıklarında gerilim yaşayabilirler. Kreşlerin çoğunda uyumayan çocuklar için uyku zamanında "sessiz ve sakin oyun" fırsatları sağlanır. Çocuğunuz için doğru yöntemi belirlemek üzere öğretmeni ile görüşebilirsiniz.

Daha büyük çocuklar
Beş yaşından büyük çocuklar çok nadiren gündüz uykusuna ihtiyaç duyarlar. Bu yaştaki bir çocuğun gündüz uykusunu bıraktığı halde gün içinde yeniden uyumaya başlaması durumunda dikkatli olmalı ve nedenleri araştırmalısınız. Bu durum bir depresyon, hastalık ya da uyku apnesi gibi bir uyku bozukluğunun belirtisi olabilir.

Ergenlerin çoğunlukla geç saatlere kadar uykusu gelmez ve sabah okul için erken kalkmak zorunda olduklarından öğleden sonra biraz kestirebilirler. İdeal düzen bu olmasa da, ergenlikte yaşanan hormonal değişimler geç saatlere kadar uykularının gelmemesine neden olabildiğinden, öğleden sonra kestirmeleri ihtiyaçları olan dinlenmeyi sağlayabilmeleri açısından yararlı olabilir.

Anne-babaların gündüz uykuları
Her yeni anneye "gündüz bebek uyurken sen de uyu" tavsiyesi verilir. Bu gerçekten de iyi bir tavsiye olmakla birlikte her zaman uygulamak mümkün olmayabilir. Tam siz uykuya daldığınızda bebeğin uyanması ise büyük bir gerilim yaşamanıza neden olabilir.

Şüphesiz büyük çocuğunuz da varsa yeni bebeğinizle birlikte uyumanız neredeyse imkansız olabilir. Ancak bu durumda dahi bebeğiniz uyurken elinizden geldiğince dinlenmeye çalışmanız, örneğin mutfak tezgahını kazımaktan vazgeçmeniz hepiniz açısından daha faydalı olacaktır!

Gece diş çıkaran bir bebekle ya da grip geçiren 3 yaşındaki bir çocukla uyanık kalmış yorgun anne-babalar için gündüz uykusu ruh durumunun korunması açısından bir can simidi olabilir.

İyi bir gündüz uykusu çekmeniz için bazı ipuçları
Öncelikle, yataktan kendi başına çıkması mümkün yaştaki çocuğunuzun sizden önce uyanması durumunda güvende olmasını sağlayın.

Uykunun zamanlaması önemli ve ikindi öncesi gündüz kestirmesi için en ideal zamandır. Bu saatlerde hem yeterince yorulmuş olursunuz, hem de kestirmenizin gece uykunuzu etkileme riski daha az olur.

Uyku sonrası sersemlik yaşamamak için uykunuz ya 30 dakikadan kısa (böylece derin uyku aşamasındayken uyanmak zorunda kalmamış olursunuz) ya da 90 dakika civarında (böylece uykunun daha hafif bir aşamasında uyanmış olursunuz) olmalıdır. Bu amaçla saati kurabilirsiniz.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
gündüz, göre, rehberi, uykusu, yaşlara


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Rohan Çevrimiçi Rehberi - Dhan Sınıf Rehberi - Avenger Oluştur KarakıZ Online Oyunlar 0 06 Ocak 2012 16:51
Gündüz uykusu beyne ilaç gibi Feronia Sağlık Köşesi 0 25 Şubat 2010 10:42
Yaşlara göre zeka testleri YapraK Aile Evlilik ve Çocuklar 0 22 Nisan 2009 11:43