Bir araştırmaya göre çocukların anne sütünü bıraktıktan sonra vücudun laktozu parçalamakta olan enzimin üretilmesini durdurduğunu söylemektedirler. Buda sütün sindirilememesine ve yetişki çağda sütün rahatsızlıklar oluşturduğuna yol açtığını söylemektedirler.
Araçtırmacılar, ortalama 7 bin yıl çnce insan vücudunda bazı değişikliklerin olduğunu, bu değişikliklerin enzimin yetişkin yaşlarda insanın ayakta kalmasını sağladığı ve bu özelliğin bazı toplumlarda yayıldığını açıkladı.
Günümüzde Kuzey Avrupalı yetişkinlerin Yüzde 85′inin laktozu sindirebildiğini ancak Dünyanın geri kalan kısmında çocukluktan sonra bunu başarma oranının daha az olduğunu belirten araştırmacılar, daha önce doğal seleksiyonun D vitaminine daha çok ihtiyaç duydukları için kuzeydekilerin sütü nispeten rahat içebilmesini sağladığının düşünüldüğünü açıkladılar.
Araştırmacılar, laktazın kalıcı olma yaygınlığını Bilgisayar ortamında, kalıtsal ve arkeolojik verileri temel alarak değerlendirdi.
Profesör Mark Thomas, araştırmanın “laktazın ayakta kalabilme” özelliğinin yaklaşık 7 bin 500 yıl önce Balkanlar ve Orta Avrupa’da başladığını ve sanılanın aksine D vitamini ihtiyacının “sütün rahat içilebilirliğini” açıklamada yeterli olmadığını söyledi.