Hamileliğinizde değişen vücut dengeleriniz, kuşkusuz ki psikolojinizi de etkileyecektir. Özellikle kendinizi sürekli streste ve olumsuz bir ruh halinde hissedebilirsiniz. Böyle bir durumda olduğunuzu düşünüyorsunuz, hiç telaş yapmadan 20 maddelik önerilerimizi uygulamaya çalışmanız sizin için yeterli olacaktır.
Hamilelik, kuşkusuz bir kadına doğanın bahşettiği en muhteşem armağandır, ancak anne olmak ve dünyaya bir can getirmek, aynı zamanda hayat boyu sürecek bir sorumluluğu da omuzlarınıza yükler. Anne olmanız önemlidir, çünkü bedeniniz bu görevi yerine getirmek üzere programlanmıştır. Biyolojik olarak bir bebeği besleyip, koruyacak ve sağlıkla dünyaya getirecek tüm donanım, zaten bedeninizde bulunmaktadır. Bütün bunlar ise, hormonlarınız tarafından yürütülen bir dizi karmaşık işlemden oluşur. Psikolog Serap Duygulu: “Bebeğiniz, bedeninizde kendisi için hazırlanmış sıcak ortamında büyürken, aslında bütün vücudunuzda hormonal fırtınalar kopmaktadır.” diyor ve sizde oluşabilecek psikolojik sonuçlarını aşağıdaki gibi sıralıyor.
Karmaşık duygu durumları.
Hamilelik depresyonu.
Yoğun endişe ve korkular.
Bir takım sağlık sorunları; bulantı, iştahsızlık, yorgunluk gibi.
Stres ve hamilelik depresyonu türünde sıkıntı yaratan ve hayatınızı olumsuz etkileyen duygusal gel gitler.
Bu durumda aslında sizi en çok etkileyecek faktör strestir ve buna bağlı olarak bazı endişeler yaşarsınız. Endişeleriniz ise aşağıdaki gibi görülür.
Sağlıklı dünyaya gelip gelmeyeceği,
Bedensel olarak çirkinleştiğiniz,
Eşinizin sizi eskisi kadar beğenmeyeceği,
İyi bir anne olup olamayacağınız gibi pek çok endişe yaşayabilirsiniz.
Oysa biliyoruz ki hamilelik bir kadının yaşayabileceği en özel zamanlardan birisidir ve mümkün olduğunca sizin için keyifli geçmelidir. Yaşadığınız bütün duygusal karmaşalar, aslında döneminize özgüdürler ve doğumunuzdan kısa bir süre sonra yok olurlar. Dolayısıyla bu dönemi sağlıklı ve rahat atlatmak için bazı püf noktalarını bilmeniz gerekir.
Önerilerimizle mutluluğu yakalayın…
1.Hamileliğinizi sağlıklı sürdürmeniz sağlıklı beslenmenizle doğrudan ilgilidir. Bu yüzden mutlaka sabahları zengin bir kahvaltı yapmalısınız.
2.Özellikle hamileliğinize uyarıcı etki yapan, kahve ve çay tüketiminizi en aza indirmeli, mümkünse daha çok sakinleştirici ve rahatlatıcı bitkisel çaylara ağırlık vermelisiniz.
3.Hamilelik, vücudunuzun en çok vitamin tükettiği dönemdir ve eksikliği, ciddi kaygı bozukluklarınıza neden olabilir. Vitamin eksikliğinizin yaşanmaması için doktorunuzun önerilerini sıkı bir şekilde takip etmeniz önemlidir.
4.Bol su içmeniz, özellikle stresinize karşı son derece sağlıklı ve işe yarar bir yöntem olacaktır.
5.Hamileliğiniz sürecinde spor yapmanız sizin için faydalı olacaktır. Doktorunuzun önerisiyle yapacağınız spor, hem sizi rahatlatacak hem de vücudunuzun hantallaşmasını engelleyecektir.
6.Yaşadığınız sıkıntılarınız, eğer yoğun olumsuz duygularınıza yol açmaya başlarsa, durumu zamanla geçer diye hafife almadan, mutlaka bir uzmanla görüşmenizde fayda vardır.
7.Hobiler insanın bütün sıkıntısını alan zevkli çalışmalardır. Özellikle hamileliğinizde dikkatinizi dağıtmanız adına çok yararlı olacaktır.
8.Eğer hamile olmanız sizin için de başlı başına bir stres kaynağıysa, konuyla ilgili kitaplar okumanız, bu stresle başa çıkmanızı kolaylaştırabilir.
9.Hamilelik bir kusur ya da atlatılması gereken bir dönem değildir. Mutlaka her anının tadını çıkarmalısınız. Unutmayın, geçen hiçbir günü bir daha yaşayamayacaksınız.
10.Hamileliğinizde sizi en çok rahatlatacak şey, eşinizin desteğidir. Mümkünse doktor kontrollerinizde, bebeğinizin ihtiyaçlarının alınması gibi konularda beraber olmalısınız.
11.Özellikle hamileler için özel kurslar vardır. Eşinizle birlikte bu kurslara katılmalısınız. Böylece eşiniz de hamilelikle ilgili eğitim alarak, dönemin ciddiyetini farkına varacaktır. Ayrıca katılacağınız bu kurs, sizin sıkıntılarınızı da hafifletecektir.
12.Şunu asla unutmayın, hamile olsanız da olmasanız da öncelikle kadınsınızdır. Bu yüzden kişisel bakımınıza özen göstermeniz, psikolojik olarak size çok olumlu yansıyacaktır.
13.Hamileliğinizin seyrine göre değişmekle birlikte, eğer doktorunuz sınır koymamışsa çıkacağınız küçük tatiller size çok iyi gelecektir ve hamileliğinizin daha rahat geçmesini sağlayacaktır.
14.Hamilelik demek, hiçbir şey yapmadan bitmesinin bekleneceği bir dönem demek değildir. Aksine bildiğiniz bir risk yoksa, günlük faaliyetlerinize devam etmeniz en doğrusudur.
15.Hamileliğiniz yoğun hormonal aktiviteleriniz nedeniyle, sizin için oldukça yorucu ve sıkıntılı olabilir. Bu sıkıntılarınızla baş etmenizin yolu dinlenmenizden geçer. Kendinize gün içinde mutlaka dinlenmek için zamanlar yaratmalısınız.
16.Alkol ve sigarayı özellikle kullanmamalı ve bu tip maddelerin tüketildiği ortamlardan da uzak durmalısınız.
17.Nefes alma ve gevşeme egzersizlerini öğrenmeli ve uygulama becerisini elde etmelisiniz. Bu çalışmaları öğreten kurslar da vardır ve özellikle hamilelik sürecinizde öğrenerek uyguluyor olmanız, doğumunuz sırasında size çok yardımcı olacaktır.
18.Müziğin stres üzerindeki olumlu etkisi uzmanlarca bilinmektedir. Özellikle hamilelik döneminizde artan yoğun kaygı ve stresinizden uzaklaşmanızın yolu müzik dinlemektir. Son araştırmaların ortaya koyduğu sonuçlara göre, müzik bebeğiniz için de çok yararlıdır.
19.Olumsuz her türlü durum ve ortamdan kaçınmanız şarttır. Mümkün olduğu kadar üzücü haberleri ve programları izlemekten uzak durmanız gerekir. Olumlu duygu ve düşüncelere odaklanmanız, sizin için en sağlıklısı olacaktır.
20.Yürüyüş, yoga, özellikle yüzme gibi faaliyetleriniz son derece rahatlatıcı olup, bütün gerginliğinizi ortadan kaldıracaktır.