IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Aralık 2011, 21:48   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çocuklarda Bahar Hastalıkları




Yazın müjdecisi bahar mevsimi, çocuklar açısından “hastalık mevsimi”dir. Bu aylarda hava değişimlerine, virüslere ve polenlere bağlı olarak çocukları etkileyen hastalıklar daha sık ortaya çıkar. Ailelerin, bahar hastalıklarına karşı uyanık olmaları ve gerekli önlemleri almaları için Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Balgöz Ergül önerilerde bulundu.


Öncelikle çocuğunuzu sıcaklığa uygun olarak giydirin, terletmekten kaçının. Enfeksiyonlara karşı sık sık ellerinizi yıkayın. Eğer nezle gibiyseniz maske takın. Alerjiye karşı polenlerden ve ev tozlarından koruyun. Dengeli beslenmesini sağlayın; bolca yoğurt ve kefir yedirin. Günde yarım saat güneşe çıkarıp gezdirin.

ALERJİ VE NEZLE ARTIYOR
Bahar mevsiminin gelmesiyle beraber çocuklarda bazı hastalıklar daha sık görülür. Bunların içinde en önemlileri mevsimsel alerjik rinit ve astım gibi alerjik hastalıklardır. Ayrıca krup, nezle ve farenjit, bronşiolit gibi çoğunlukla virüslerin neden olduğu üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, çocukluk çağında görülen döküntülü hastalıklar ve yine virüslere bağlı ishallere de bahar aylarında oldukça sık rastlanır.

KRONİK ÖKSÜRÜK ESİR ALIYOR
Yine bu dönemde astıma bağlı kronik öksürük, gece öksürüğü ve solunum sıkıntıları da artış gösterir. Ayrıca göz nezlesi olarak bilinen alerjik konjonktivit de bahar aylarında sıklığı artan hastalıklardandır. Genellikle alerjik rinitle birlikte görülür. Gözlerde kızarıklık, sulanma, yanma ve ve batma hissi alerjik konjonktivitin belirtileridir. İltihaplı göz akıntıları enfeksiyon belirtisi olabilir. Mutlaka göz doktoru tarafından görülmelidir.

SES KISIKLIĞI KRUP HABERCİSİ
Küçük çocuklarda görülen ve viral bir hastalık olan krup da; bu dönemde görülen ve ilerlemesi durumunda ağır solunum sıkıntısına neden olabilen bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Virüsler bu hastalığın etkenleridir. 2-3 günlük burun akıntısı, ses kısıklığı ve hafif ateşi takiben havlar tarzda öksürükle ortaya çıkar. Nefes alma sırasında hırıltı şeklinde solunum sıkıntısına ilerleyebilir. Bazen alerjik bir reaksiyon olarak aniden de ortaya çıkabilir. Bu dönemde hastanelerin acil servislerine başvuruların nedenlerinden biri de kruptur.

NEZLE Mİ, ALERJİK RİNİT Mİ?
Bahar mevsiminde görülen alerjik hastalıkların başında “saman nezlesi” olarak bilinen alerjik rinit gelir. Alerjik rinit, bahar aylarının başlamasıyla beraber ağaç polenlerini ortaya çıkması sonucu görülen bir hastalıktır. Belirtiler nezle ile karıştırılabilir. Ancak alerjik rinitte burunda kaşıntı, hapşırık, gözlerde sulanma ve kaşıntı hissi belirgindir. Çocuğun avuç içiyle burnunu yukarıya doğru kaşıdığı (alerjik selam) gözlenir. Virüslere bağlı nezle genellikle 1 haftada iyileşirken, alerjik rinit bahar ayları boyunca devam eder.

İSHALLER YAZI BEKLEMİYOR
Kabakulak, suçiçeği ve 5. hastalık ile 6. hastalık gibi çocuklarda döküntü ile kendini gösteren bazı hastalıklar da bahar mevsiminde sıklıkla karşımıza çıkar. Ayrıca bazı virüslere bağlı (adenovirüsler) üst solunum yolu enfeksiyonlarının yanında ishallere de bu mevsimde yol açabilirler.

YÜKSEK ATEŞİ VARSA…
Alerjik hastalıkların tanısı çeşitli kan testleri, allerjik cilt testleri ve burun akıntısında alerji hücrelerinin gösterilmesiyle konulabilir. Alerjinin en iyi tedavisi alerjenden kaçınmaktır. Ancak mümkün olmaması halinde hafif şikayetleri olan hastalarda antihistaminikler, daha ciddi ve inatçı vakalarda burun yolundan uygulanan steroidler kullanılır. Astımda ise inhalasyon yoluyla alınan steroidler ve bronş genişletici ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar çeşitli yan etkileri olan ilaçlardır ve mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır. 1 haftanın sonunda devam eden balgamlı öksürük, koyu renkli burun akıntısı ve yüksek ateş durumlarında mutlaka doktora başvurulması gerekir.

KRONİK SİNÜZİTE DÖNÜŞMESİN
Tedavi edilmeyen hastalarda kronik sinüzit oluşumu en önemli komplikasyonlardan biridir. Burun içinde polipler de oluşabilir. Alerjik rinitli hastaların yüzde 40’a yakın bir kısmında astım, astımlıların da yaklaşık yüzde 80’inde alerjik rinit de görülür. Yine bu hastalarda kronik allerji, iltihabi reaksiyona bağlı olarak geniz eti (adenoid) büyümesi, buna bağlı olarak orta kulakta sıvı birikmesi (seröz otit), orta kulak iltihabı (otisis media), bunlara bağlı işitme kayıpları gece horlamaları ve uykuda solunum durması (obstrüktif apne sendromu) gibi komplikasyonlara neden olabilir. Gece uykularının bozulması sonucu çocuğun okul başarısında düşme ve kronik yorgunluk belirtileri de gözlenebilir.

AİLELERE BAHAR TAVSİYELERİ
Çocuğunuzu terletmeyin: Genellikle enfeksiyon hastalıkları, hava sıcaklıklarında ani değişme dönemlerinde ortaya çıkar. Bu dönemde çocuğun sıcaklığa uygun olarak giydirilmesi gerekir. Terleten kıyafetlerden kaçınılmalı, gerekirse terli giysiler sık sık kuru giysilerle değiştirilmelidir.
Sık sık ellerinizi yıkayın: El yıkamak her dönemde enfeksiyonlardan korunmanın en basit ve en etkili yollarından biridir. Eve geldiğimizde önce ellerimizi ve yüzümüzü yıkayıp sonra çocuklarımızla temas etmeliyiz. Okula giden büyük çocuklar, küçük kardeşlerine enfeksiyon taşırlar. Çocuklara sık sık el yıkamaları gerektiğini hatırlatmalıyız.
Gerekirse maske takın: Bizler de burun akıntısı, kırıklık ve hapşırık gibi hastalık belirtileri hissettiğimizde maske takarak çocuklarımıza enfeksiyon bulaşmasını önleyebiliriz.
Ev tozlarından koruyun: Alerjiden korunmanın en iyi yolu ise alerjenden yani polenlerden ve yıl boyunca ev tozlarından korunmaktır. Bu dönemde bu tür alerjileri olan kişiler dışarıya çıkmaktan kaçınmalıdırlar. Antihistaminikler de alerji semptomlarının engellenmesinde faydalı olabilir.
Yoğurt ve kefir yedirin: İyi ve dengeli beslenme her dönemde bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Yoğurt ve kefir gibi besinler, içerdiği probiyotikler sayesinde bağırsak florasını güçlendirir. Başta ishaller olmak üzere pek çok enfeksiyon hastalığından korunmayı sağlar. Taze meyve ve sebzeler bağışıklık sitemini güçlendirir.
Güneşe çıkarın: D vitamini de enfeksiyonlardan korunmayı sağlar, bağışıklık sistemini güçlendirir. Güneşli havalarda güneşten hem kendimizi hem çocuklarımızı mahrum etmemeliyiz. Günde yarım saat, uygun saatlerde güneşten direkt olarak faydalanmalıyız.
Mağazaya değil, parka götürün: Havalandırması iyi olmayan, kapalı ve büyük alışveriş merkezleri yerine temiz havada dolaşmayı tercih etmeliyiz. Böyle yerlerden, çok kalabalık olması nedeniyle, hafta sonları özellikle çocuklarımızı uzak tutmalıyız.
Bisiklete binsin, yürüsün: Egzersiz bağışıklık sistemini desteklediğinden temiz havada yürüyüş, bisiklete binmek gibi aktivitelere çocuklarımızı yönlendirmeliyiz.


Alıntıdır.




__________________
You got me G-U-I-L-T-Y
모르게 너를 속여 전부를 뺏어 또 playing a game
재미로 해 둬 수백 가지 거짓말
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet Mobil Chat
Cevapla

Etiketler
bahar, cocuklarda


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Çocuklarda Göz Hastalıkları (Pediatrik Oftalmoloji) Amelia Çocuk Sağlığı 0 28 Şubat 2014 17:15
Çocuklarda Kış Hastalıkları Flora Çocuk Sağlığı 0 02 Temmuz 2013 09:36
Çocuklarda Göz Hastalıkları Violent Çocuk Sağlığı 0 19 Mayıs 2013 13:30
Çocuklarda Sık Görülen Kış Hastalıkları Liaaa Çocuk Sağlığı 1 12 Aralık 2012 19:08
Çocuklarda Görülen Kalp Hastalıkları YapraK Çocuk Sağlığı 0 25 Eylül 2009 05:22