Genelde ebebeyinlerin tercihi, tek çocukla sınırlı kalmamak ancak birçok çift iki çocuk arasında ne kadar yaş olması gerektiğini ve birden çok çocukla nasıl başa çıkacağı konusunda kararsız kalır.
Bir çocuk bakmak iki çocuk bakmaktan farklıfır. Çünkü büyük kardeş kendisinden sonra gelen küçük kardeşin hep kendisini ikinci plana atan bir varlık olarak görecektir. Eğer siz belkide farkında olmadan çocuklarımıza karşı dengesiz davranışlar sergilerseniz ilk çocuğunuzun bir takım ruhsal sorunlarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Ancak çocuklarınızın bakımıyla en bsşından itibaren çok planlı davranırsanız ilk çocuğunuzun ruhsal durumu olumsuz etkileyecek durumlara ortam hazırlamış olursunuz.
Bebeğinizle ilgilenirken aynı zamanda ilk çocuğunuzun bakımıyla ilgilenmek sizi bunaltabilir. Ama sorumluluk bilincinizin ve onlarla olan sevginizin bu bunalımı atlatmanızdaki en büyük yatdılcılar olacağından hiç şüpheniz olmasın. Kardeş kıskançlığının nedeni ve bunun anlatımı çocuğun yaşadığı psiko-sosyal ortalama aldığı uyarılara bağlıdır. Kıskançlık; beklenen ilgi sevgi ve şevkat görülmediğinde verilen doğal bir tepkidir. Aslında kıskançlık var olan statü, seygiyi, ilgiyi yitirme konusundan doğuyor. Enyaygın kıskançlık, 2-5 yaş arasında yeni bir kardeşin dogumu ile görüülüyor.
Bu kıskançlıkta çocuk genelikle saldırgan bir tutum içine giriyor.
iki kardeşin kavgasında ebebeginlerin her iki kaardeşide karşılarına alıp dinlemeleri gerekiyor. Kardeşlerden her birine 'kardeşinin yerinde sen olsaydın netepki verirdin?' osana senin ona yaptığın şeyin aynısını yapsaydın sen ne yapardın?'
Çocuğunuzda mesala'kızardım sinirlenirlenirdim" diyorsa, sizin de "demek ki kavga ederek birbirinize zarar veriyorsunuz" demeniz gerikiyor.
Birbibrlerini kırdıkları için özür diletmekte çok önemli. Genelde her ikisinde dinlemek her ikiside dinlemek en yararlısı. Ancak kavga nedeni çok saçma şeylerse o zaman kardeşleri odaya göndererek onlardan sorunu orada çözmelerini istemek en iyisi.
İKİ KARDEŞİ BİRBİRİYLE KIYASLAMANIN SAKINCALARI
Kardeşten biri başarılı diğeri başarısızsa, zaten kıskançlık doğması engellenemez. Bazen yetenekli güzel sevimli girişken çalışkan olan çevresi tarafından sürekli övülüyor. Bu ayrımcılıkta kıskançlığı destekliyor.
Bazı aileler iki çocuktan daha fazla şey bekliyor, üstüne çok düşünüyorlar ve kendisinden ideal bir başarı bekliyorlar.
Ancak çocuğun başarısı normal düzeydeyse büyük çocuk anne babaya başarısızmış gibi gözükebilir.
Burada da ailelere çocuğun yeteneğini ortaya çıkarmak düşüyor. Örneğin büyük çocuk cok iyi basket oyuncusu olabilir. Ve kardeşlerin okulda ki büyük başarısına karşılık büyük çocuğada "Sende basket konusunda çok başarılısın" diyrek kendisine güvenmesini sağlaya biliriz. Ebeveylern büyük yerinin önemini anlatmaları gerekiyor.
Kardeşine kendine veya çevredikelere yada sevdiği kişilere zarar veriyor. Kardeş kıskançlığı kardeşe yöneldiğinde kardeşe karşı saldırgan tutum ısırma, vurma,uykudan uyandırma gibi davranışlar anneye yönelen kıskançlıklata ise beslenmede sorun çıkarma bilinçli yaramazlık alt ıslatma gibi davranışalr görüle biliyor.
Eger çocuk kıskançlığını kendine yöneltiyorsa, içine kapanıyor veya kendi kendine doyum arayışlarına giriyor: Masturbasyon, tırnak yeme,parmak emme gibi
İki çocuğunuzlada aynı anda ilğilene bilirsiniz:
Ebeveyn bebeğin yattığı saatlerde çocuğuyla ya oyun oynuya bilir ya da ona bir masal anlatabilir. Ayrıca bebeğin mamasının hazırlanması sırasında da diğer çoçuğunu yanına alır,ona biryandan mamanın hazırlanmasını anlatır, bir yandanda mamayı hazırlarken ondan yardım ister. Bu sayede hem çoçuğuyla ilgilenir,hemde bebeğin bakımıyla ilgili işini yapmış olur.
Kıskançlıktan doğan şiddet kardeşine şiddet uygulandığında ona "Sanada vurulsa seninde canın acır o senden ufak olduğu için onun canı senden daha fazla acır" diyerek sürekli olumlu bir tarzda çoçuğun uyarılması gerekiyor.