IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 19 Eylül 2010, 15:26   #1
Dilara
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Manik-depresif (bipolar) bozukluk




Manik-depresif (bipolar) bozukluk

Çocuklarda ve ergenlerde bipolar bozukluğun ortaya çıkmasında en önemli etken kalıtımdır.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Anne babadan birisinde bipolar bozukluk varsa çocuklarında bipolar bozukluk görülme riski psikiyatrik bir rahatsızlığı olmayan bir anne babanın çocuğundan dört kat daha fazladır.
Depresyon ve mani dönemleri birbirinin tam zıddıdır. Depresyon insanın mutsuz, durgun, kendisini değersiz hissettiği ve umutsuz olduğu, kısacası çökkünlük yaşadığı bir dönem olarak nitelendirilebilir. Mani ise kişinin taşkın olduğu ve kendisini üstün gördüğü dönemdir. Depresyon ve mani iki ayrı uçta yer aldığı için bu iki dönemi yaşama hastalığına iki uçlu bozukluk anlamına gelen bipolar bozukluk denir. Kişinin kendi normal mizacı düz bir çizgi olarak nitelendirilirse, depresyon çizginin altında, mani ise çizginin üzerinde olma durumudur.
Manik bozukluğun belirtileri
Manik bozukluğun temel belirtisi kişinin mizacında önemli bir değişikliğin olmasıdır. Bu değişim taşkınlık düzeyinde bir coşku hali, aşırı neşelilik ya da aşırı huzursuzluk biçiminde olabilir. Bir kişide manik bozukluğun temel belirtisiyle birlikte yanda sıralanan belirtilerden 3-4 tanesinin bulunması durumunda o kişiye manik bozukluk tanısı konur.

-Benlik saygısında aşırı artış.
-Uyku gereksiniminde azalma.
-Konuşma miktarında gözle görülür artış ve aşırı hızlı konuşma.
-Düşüncelerin sanki yarışıyor gibi birbirinin peşi sıra gelmesi.
-Dikkatin bir noktada tutulamaması, sürekli olarak bir konudan bir konuya kayması.
-Eskisine oranla aşırı enerjik olma.
-Cinselliğe aşırı ilgi ya da konuşurken çok fazla cinsellikle ilgili sözler etme.
-Kötü sonuçlar doğurma olasılığı yüksek, zevk veren etkinliklere katılma


Çocuklarda ve ergenlerde bİpolar bozukluk
Çocuklarda bipolar bozukluk oranı binde bir civarındadır. Yedi yaşından küçük çocuklarda görülmesi çok nadirdir. Çocukluktan ergenliğe geçişle birlikte görülme sıklığında yüksek bir artış olmaktadır. Manik atak yaşayan çocuk ve ergenlerde temel belirti aşırı gerginlik halidir. Erişkinlerde olduğu gibi çocuklarla ergenlerde de manik atağın diğer belirtilerinden olan aşırı enerjik olma hali ve konuşkanlık görülür. Çocuğun aşırı enerjik ve konuşkan olmasının yanı sıra konuşma hızının artması ve çok hızlı bir biçimde konudan konuya atlaması da göze çarpar. Hatta çocuğun ya da ergenin ses tonu bile değişebilir ve normal ses tonuyla konuşan bir çocuk manik dönemde çok yüksek sesle konuşmaya başlayabilir. Konuşma içeriği de çok farklılaşıp durduk yerde yalan söyleme, olayları abartma görülebilir.

Tanı konması
Bipolar bozukluğu olan çocuk ve ergenlerin pek çoğunda hayli karmaşık bir klinik tablo görülür. Bu nedenle tanı koymak güçtür. Bipolar bozukluğun belirtileri olan coşkunluk, aşırı hareketlilik, dikkat dağınıklığı ve huzursuzluğu normal çocukluk özelliklerinden ya da hiperaktivite bozukluğundan ayırmak zordur. Daha önce geçirilmiş bir depresyonun varlığı ve görüşme sırasında manik bozukluğun bulunması bipolar bozukluk tanısını koymada yardımcı olur. Daha önce depresyon geçirmemiş olan çocuklarda tanı koymak içindaha ayrıntılı bir değerlendirme gerekir.

Tedavi süreci
Bipolar bozukluk yineleyici depresyon ve mani ataklarıyla giden bir hastalık olduğundan mizaç düzenleyici ilaçların uzun süre kullanılması ve böylece çocuğun ya da ergenin hastalıktan korunması gereklidir. ‘Lityum’ ve ‘valproat’ en çok tercih edilen ilaçlardır. Erken ilaç kesilmesi, düzensiz ya da düşük doz ilaç kullanımı depresyon ve mani ataklarının tekrarlamasına yol açar. Çoğunlukla ilaçların etkisi başlayana kadar manik bozukluğun tedavisinde ek ilaçlar kullanılır. ‘Antipsikotik’ adı verilen bu ilaçlardan çocuk ve ergenlerde en fazla tercih edilenler ‘risperidon’, ‘olanzapin’ ve ‘ketiapin’dir. İlaç tedavisine ek olarak anne baba ve çocuğun bilgilendirilmesi ve bilişsel davranışçı tedavilerin uygulanması da yararlıdır.

CADDE

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
bipolar, bozukluk, manikdepresif


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Manik Depresiflik - Bipolar Bozukluk Lcia Sağlık Köşesi 2 29 Nisan 2018 14:30
Depresif Bozukluk Adrasteia Ruh Sağlığı 0 26 Ocak 2012 17:52
Bipolar (iki uçlu) bozukluk Lucifer Ruh Sağlığı 0 20 Ocak 2012 02:04
Manik Depresif Psikoz KarakıZ Sağlık Köşesi 0 02 Eylül 2011 21:45
İki Uçlu Duygulanım - MANİ- (bipolar afektif bozukluk,PMD,manik depresif bozukluk) Candy Sağlık Köşesi 0 11 Eylül 2010 19:24