IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 18 Ekim 2008, 11:30   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Enfeksiyon Ayları





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Sonbahar aylarında çocuklarda sıklığı artan hastalıklar arasında gribal enfeksiyonlar, farenjit, sinüzit, bronşit ve zatürree yer alıyor.

Sonbaharın rutini

Sonbahar mevsiminde özellikle de çocuklarda sıklığı artan hastalıklar arasında [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] enfeksiyonlar, farenjit, sinüzit, bronşit ve zatürree yer alıyor. Acıbadem Kocaeli Hastanesi'nden Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Kaya, bu hastalıkların mevsim geçişlerinde ısı farklarının çok olduğu sonbahar aylarında arttığını söyledi.

Gribal enfeksiyon sonbaharda başlıyor

En sık rastlanan üst solunum yolu enfeksiyonudur. Mevsim geçişlerinde, kapalı ortamlarda hızla yayılırlar. Çocuklarda ortaya çıkan şikayetler 2-3 haftaya kadar uzayabilir.

Gribal enfeksiyonlar şu belirtilerle ortaya çıkıyor:

- Burun tıkanıklığı
- Kuruma
- Önce şeffaf sonra yeşilimsi hale gelen burun akıntısı
- Önceleri hafif ateş
- Halsizlik, kırgınlık
- İştahsızlık, yorgunluk
- Eklem, kas ağrıları
- Balgamlı öksürük

Eylül-Ekim aylarında grip aşısı yapılmalı

Viral bir hastalık olduğundan gribal enfeksiyonlarda antibiyotik kullanmanın bir faydası yok. Tedavi de şikayetlere göre yapılıyor. Ateş düşürücüler, ağrı kesiciler, vitamin takviyesi, buhar banyoları, dinlenme öneriliyor.[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] çok yüksek seyrederse, koyu burun akıntılarında şikayetler uzun sürerse antibiyotik kullanmak gerekebiliyor.

Bunun dışında temel tedavi, vücut direncini yüksek tutmaktan geçiyor Asıl tedavinin koruyucu tedavi olduğunu belirten Dr. Ali Kaya, grip aşısının grip sezonu açılmadan eylül-ekim aylarında tez doz olarak altı aylıktan büyük her çocuğa yapılabileceğini belirtiyor.

Eğer çocukta çok sık gribal enfeksiyon görülüyorsa, şikayetler uzun sürüyorsa, her seferinde antibiyotik kullanılması gerekiyorsa, farenjit, bronşit gibi komplikasyonlar gelişiyorsa veya anne babanın eve gribal enfeksiyon getirme ihtimali yüksekse, (anne baba hemşire, doktor, öğretmen gibi) grip aşısı mutlaka öneriliyor.

Farenjit, boğazda yanma ve ağrıyla başlıyor

Boğazın arka duvarında görülen mikrobik bir iltihapla oluşuyor. Belirtileri arasında şunlar var:

- Boğaz ağrısı
- Yanma hissi
- Yutkunmada zorluk
- Ateş
- Ses kısıklığı

Hastalığın tedavisinde, boğaz kültürü alınarak mikrobik olup olmadığı tespit ediliyor. Test sonucuna göre, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]tedavisi şekillendiriliyor.

Üstelik kültürde mikrobun cinsi ve hangi ilacın kullanılacağı da belli oluyor. Hatta tedavi sonrası kontrol kültürü ile tedavinin başarısının araştırılması gerekiyor.

Korunma,[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] enfeksiyonu geçirdiğini bildiğiniz kişilerden çocukları uzak tutmakla mümkün oluyor. Yakın teması engellemek, çocukları kapalı, havasız ortamlardan uzak tutmak da bir çözüm.

Sinüzit olmamak için saçınızı kurulayın

Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları sonrasında oluşuyor. Kafa kemiklerinin içindeki boşlukların enfeksiyonu olarak biliniyor.

Belirtileri arasında şunlar var:

- Sürekli devam eden baş ağrısı (alında ve yanaklarda)
- Burun akıntısı

Hastalığın tedavisi hakkında bilgi veren Dr. Ali Kaya, "Kemiklerin içindeki boşlukların havalandırılması için, tıkanıklığı giderici ilaçlar, iltihaba karşı antibiyotik daha ileri safhalarda ise cerrahi müdahale gerekiyor" dedi. Sinüzit çok kolay tekrarladığı için, koruyucu tedavi büyük önem taşıyor. Yüz kemiklerinin soğuğa karşı korunması gerekiyor. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sonrası soğuğa maruz kalmak, spor aktivitelerinden sonra, saçların iyice kurulanmadan dışarı çıkılması temel etken. Kışın soğuk havalarda koruyucu başlık kullanılması önemli.

İki aylıktan büyük çocuklara zatürree aşısı

Zatürreenin en sık görülen nedenleri arasında alt solunum yolu enfeksiyonları geliyor. Akciğer içindeki küçük kesecikler iltihap ile doluyor. Zatürreenin en sık nedenleri, bakteriler ve virüslerden kaynaklanıyor. Belirtileri şöyle:

- Ateş
- Titreme
- Öksürük
- Balgam çıkarma
- Göğüs ağrısı
- Halsizlik
- Kırıklık
- İştahsızlık

Tedavisinde, bakteriyel ise antibiyotik kullanılıyor. Viral ise detekleyici tedavi yeterli. Antibiyotiklerin erken kesilmemesi gerekiyor.

Şikayetler geçse bile doktorun söylediği süreye uyulması önemli. Ağrı kesiciler, ateş düşürücüler, balgam söktürücüler de tedavide kullanılıyor. Korunmada, genel koruyucu tedbirlerin yanında, zatürree aşısı özellikle öneriliyor. Zatürree aşısı iki aylıktan büyük her çocuğa uygulanabiliyor.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet Mobil Chat
Cevapla

Etiketler
ayları, enfeksiyon


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Cicim Ayları Sarya IF Sözlük 6 25 Ocak 2024 02:06
Burçların Cicim Ayları aSk Burçlar, Fallar ve Kehanetler 2 14 Şubat 2022 20:49
Kış ayları için saç bakımı Zen Saç Modelleri ve Bakımı 0 04 Eylül 2013 22:18
Kış Ayları ve Kalp Krizi Liaaa Sağlık Köşesi 0 21 Ekim 2012 15:15
Hac ayları KarakıZ Genel İslami Konular 0 12 Ocak 2012 19:42