IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 25 Haziran 2024, 18:28   #1
Çevrimiçi
~ Bizimkiler.Net~
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ay Ay Bebek Gelişimi




0-1 Aylık Bebek Gelişimi
Bebeğiniz yeni doğduğunda yamuk bir kafası, basık bir burnu, alnında ve kaşlarında kırmızı lekeleri olur. Bu durum neredeyse tüm yenidoğan bebeklerin özelliklerindendir.

İlk günlerde bebeğinizin gözleri kısa süreliğine açılsa da kapalı olur. Sonraki birkaç günde ise gözlerini daha uzun süre açık tutmaya başlar. Bu dönemde bulanık gördüğü için sizi daha iyi seçebilmesi için bebeğinizi kendinize daha yakın tutabilirsiniz.

Bebekler dünyaya yaşamasına yardımcı olan reflekslerle gelir. Elinizi kavraması, kafasını çevirip meme araması sizi daha kolay bulabilmesi için gerçekleşen içgüdüsel hareketlerdir. Bebeğinizi daha sağlıklı beslemek için Anne Sütünü Artıran Yiyecekler listemize göz atabilirsiniz.

Başını kısa süreliğine yukarı kaldırsa da kasları henüz gelişmediği için tutamaz. Bu durumda bebeğinizin boyun kaslarının zarar görmemesi için kucağınıza aldığınızda eliniz ile desteklemeyi unutmayın.
Yenidoğan bebek bakımında özen göstermeniz gereken en önemli detaylardan biri de onunla sık sık konuşmaktır.

Yenidoğan bebeklerin gelişimi genellikle uyku sırasında olur, bu dönemde de bebekler 20-22 saat süreyle uyuyabilir.


2 Aylık Bebek Gelişimi
Bebeğiniz bu dünyadaki ilk ayını geride bıraktı ve artık 2. ayın içerisine girdi.

2 aylık bebek gelişimi içerisinde bebeğiniz artık agu gibi sesler çıkarabilir. Onunla konuştuğunuzda agu sesleri ile karşılık verebilir.
Bebeklerin 2. ay gelişimi içerisinde konuşulanları algılamaya başlaması ve sesleri taklit etmesi de yer alır. Bu aydan itibaren çeşitli sesler çıkarmayı deneyecektir.
2 aylık bebeğiniz artık kafasını dik bir şekilde tutabilir.
Bebeğiniz 2 aylıkken kendisi bilinçli olarak gülümser ve artık ona gülümsemelerinize karşılık verebilir.
2. ayda bebeğiniz nesnelere odaklanmaya başlayacaktır. İlgisini çeken bir nesneyi daha dikkatli şekilde izleyecektir.
2 aylık bebek gelişiminin bir parçası da onun kendini keşfetmesidir. Örneğin ellerini keşfedecek, onları birbirine kavuşturacak ve ellerini izleyecektir.
Nesneleri tutması da bu ayda kolaylaşmaya başlar. Artık eline vereceğiniz bir nesneyi kavrayabilir.
Ayrıca bu ayda bebeğiniz çeşitli nesnelere uzanabilir ve onlara olan merakı başlar.

3 Aylık Bebek Gelişimi
Ay ay bebek gelişimini yakından takip etmek size de eminiz ki heyecan veriyordur.

3 aylık olan bebeğiniz artık sizi tanımaya başlayacak. Siz yanına gittiğinizde heyecanlanacak, çeşitli sesler çıkaracak.
Ona seslendiğinizde bebeğiniz sizi duyabilir ve seslendiğiniz yöne bakabilir. Artık algısı 2. aya göre çok daha güçlü.
Yalnızca size karşı değil, sevdiği oyuncaklarına ya da ilgisini çeken nesnelere karşı da artık ilgisini sesleri ve hareketleri ile belli edecektir.
Çıkardığı sesler ve harfler 2. aya göre çok daha anlamlı olacaktır. Örneğin agu gibi sesleri çok daha net duyabilirsiniz.
3 aylık bebek gelişiminin bir parçası da kaslarla ilgili. Onu karnının üzerine yatırdığınızda kafasını yerden yukarı kaldırabilir, yine karnının üzerindeyken kollarıyla kendisini bir miktar yukarı kaldırabilir.
3 aylık bebeğiniz artık alışkanlarını da düzene sokacaktır. Bu aydan itibaren yeme, içme ve uyuma gibi alışkanlıkları çok daha düzenli olur.


4 AYLIK BEBEK GELİŞİMİ
4. ay bebek gelişiminde sesli gülücükler ve neşe çığlıkları atmaya başlayan bebeğiniz sesin geldiği yöne doğru bakmaya da başlar.
Elleri ve ayakları ile oynamaya başlar, bir yandan diğer yana dönebilir. Siz arkanızı döndüğünüz an başka yöne dönebilme ihtimalini asla unutmamalı ve bebeğinizi tek başına bıraktığınızda güvenlik önlemlerini almış olduğunuzdan emin olmalısınız.
4 aylık bebek gelişimi içinde artık karnının üzerinde durmaya başlar ve kafasını 90 derece kaldırabilir duruma gelir. Ayrıca dik durumda iken başını tutabilir.
En ufak nesneler bile 4 aylık bebek gelişimi sürecinde dikkatini çeker. Elindeki çıngıraklı oyuncaklar ile daha fazla oynar. Dokunma ve hissetme yeteneğinin artması için ona farklı oyuncaklar verebilirsiniz.
Bebek gelişiminin 4. ayında diş çıkarma sıkıntıları başlar. Elini daha çok ağzına götürmeye başlayan bebeğinizin salyaları akar. Diş çıkarma döneminde bebeklerde ateş de görülebilir. Bebeğinizin diş çıkarma döneminde silikon diş kaşıyıcılardan destek alabilirsiniz.
Bebeğinizin uykusu 4. aylık olduğunda düzene girmeye başlayacak. Beslenme, banyo, masaj ve uyku düzenini her akşam aynı saatlerde yaptığınız zaman bebeğiniz için uyku rutini oluşturmuş olacaksınız ve bebeğiniz zamanla uyku vaktinin geldiğini kendisi öğrenebilecek.

5 AYLIK BEBEK GELİŞİMİ
Bebek gelişimi ilk aylarda o kadar hızlı oluyor ki siz de onun bu gelişimini izlerken hem seviniyor hem de şaşırıyor olabilirsiniz. Bebeğinizin en hızlı gelişeceği aylardan birisi de 5. ay. Ay ay bebek gelişiminin önemli bir bölümü bu ayda gerçekleşiyor.
5 aylık bebeğiniz artık kafasını rahatlıkla düz tutabilmektedir.
5. ayın sonunda bazı bebekler yardımsız olarak oturmaya başlayabilirler. Ama onun açısından en sağlıklısı oturması için 6. ayı beklemektir.
Bebeğiniz bu ayda insan seslerine karşı artık çok daha hassastır ve sesin olduğu yöne çok daha dikkatli bir şekilde bakabilmektedir.
5 aylık olan bebeğiniz aynaya baktığında kendisini tanıyacak ve bunu belli edecek.
Mamasını ya da annesini gören 5 aylık bebeğiniz bunun yemek vakti olduğunu anlayarak heyecanını belli eder.
5 aylık bebek gelişiminin sonunda onu ayaklarının üzerinde tuttuğunuzda basma çabalarına başlar.
Artık küçük nesneleri bile fark eder, merak ettiği nesnelere uzanır ve kavrar.
Bu ay bittiğinde bebeğinizin kilosu, doğum kilosunun 2 katına kadar ulaşır.
5 aylık bebeğiniz artık yatağında çok daha kolay dönmeye başlar. Örneğin onu sırtüstü yatarken bıraktığınızda yüzüstü dönmüş olarak bulabilirsiniz. Bu nedenle ona karşı devamlı dikkatli olmalısınız.


6 AYLIK BEBEK GELİŞİMİ
6 aylık bebek gelişimi döneminde, bebeğiniz artık destekler yardımıyla oturmaya başlar.
Aynada kendisini tanır ve konuşur.
Sesinizi taklit etmeye başlar ve çıkardığı sesler artar. Genellikle söylediği kelimeler ile söylediği kişiler arasında bağlantı kuramaz ama yine de konuşmaya devam eder. Siz de bebeğinizle ne kadar çok konuşursanız, size seslenmeyi o kadar çabuk öğrenecektir.
Ellerini kullanmaya başlayacağı dönem, 6 aylık bebek gelişimi dönemidir. Bu dönemde bir sağ eline bir sol eline bakarak tüm parmaklarını tanımaya çalışır. Elindeki farklı nesneleri birbirine vurmaya başlar. Küçük eşyaları sağa sola savurmaktan büyük keyif alır.
Düşen en ufak nesneleri bile fark eder. Görsel algısının gelişmesi için ona renkli veya oyuncaklı patikler giydirebilirsiniz.
Oldukça hareketli olacağı bu dönemde bedenini sıkmayan ve rahatça hareket etmesine olanak sağlayan kıyafetler giydirmenizde fayda var.
6 aylık bebek beslenmesinde doktorunuza danışarak ek gıdalar vermeye başlayabilirsiniz. Hatta bu dönemde bebeğinize biberon ile su ve mama da vermeye başlayabilirsiniz.


7 AYLIK BEBEK GELİŞİMİ
Ay ay bebek gelişiminde en önemli dönüm noktalarından birisi 7. aydır. Siz de onun bu sürecini takip ederek, öğrenmesini hızlandırabilirsiniz.
7 aylık bebeğiniz artık yarım yaşı geride bıraktı. Bu süreçte göreceğiniz en büyük değişiklik hareketlerinde olacak. Bebeğiniz artık yattığı yerde çok rahat bir şekilde dönebilmekte, yüzüstü yatırdığınızda ise ellerinden destek alarak yerde sürünebilmektedir. Bunlar emekleme öncesi ilk çabalardır.
7 aylık bebek gelişiminde bebeğiniz sırtüstü yatarken sürekli hareket halinde olabilir. Kalçalarını ve bacaklarını devamlı hareket ettirir.
7. ayda bebeğinizi mama sandalyesinde oturtarak besleyebilirsiniz, bu durum onun da hoşuna gidecek.
7 aylık bebekler öncelikle siz olmak üzere çoğu kişiyi tanımaya başlar. Artık annesini diğer aile üyelerinden ayırt eder ve ona daha çok bağlanır.
Bebeğiniz bu ayda uyarıları da kavramaya başlar ve hayır sözcüğünün anlamını öğrenme aşamasındadır.
Birçok bebek 7. ayda kendi adı ile seslenildiğinde tanır.
Bebekler bu ayda tek heceleri söylemeye başlarlar.
Öğrenmeye açık, keşfe açık ve meraklı olan 7 aylık bebeğiniz oyunları da çok sever. Onunla çeşitli oyunlar oynayarak becerilerinin gelişmesine yardım edebilirsiniz.
Bazı bebekler ilk dişini 7 aylıkken çıkarabilir. Bu durum bebekten bebeğe değişmektedir.

8 AYLIK BEBEK GELİŞİMİ
8 aylık bebek gelişimi döneminde, bebeğiniz artık kavraması kolay olan oyunları öğrenir ve oynamaya başlar. Bu dönemde bebeğinizle sık sık oyun oynayarak bu özelliğini geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz.
Fotoğraflarda ve aynada kendini tanıyabilecek aşamaya gelen bebeğinize, aile albümlerinizi gösterebilir ve isim söyleyerek kişileri tanıtabilirsiniz.
Tüm nesnelerin ilgisini çekmeye başladığı dönemde bebeğiniz her şeyi işaret parmağı ile gösterir ve ister. Verebileceğiniz şeyleri incelemesi için eline verebilir, veremeyeceğiniz bir şey ise en azından o nesnenin adını ve ne işe yaradığını söyleyerek bilgilendirebilirsiniz.
Bebek gelişimin tüm aylarında olduğu gibi bu aylarda da bebeğinizle mümkün olduğu kadar konuşmalısınız.
8 aylık bebeklerde taklit etme yeteneği başlar. Sık sık bebeğinizin telefonla konuşuyormuş gibi yaptığını görebilirsiniz.
Bebeğinizin isteklerini belirtmesi için tek yöntemi artık ağlamak değildir. Çıkardığı sesler ve mimikler ile ne istediğini size anlatmaya başlar. El sallamaya başladığı dönem yine 8 aylık bebek gelişimi dönemidir.
Bu dönemde bebeğinizin uyku düzeninde bozulma olabilir. Dünyayı keşfetmeye çalışan bebeğiniz uykusunu bölerek de bunu yapmaya devam edebilir. Geceleri ağlayabilir. Bu durumun geçici bir süre olduğunu unutmamalı, mümkün olduğu kadar sabırlı ve şefkatli davranmaya özen göstermelisiniz.
Bebeğinizin göz rengi 8 aylık bebek gelişimi döneminde netleşmiş olur.
Desteksiz olarak oturabilen bebeğiniz bu dönemde beşiğine tutunarak ayağa kalkmaya ve destekli bir şekilde yürümeye çalışır. Yürümesini hızlandırmak için tutunarak ittirebileceği oyuncaklar alabilirsiniz.
Bu dönemde bebeğiniz bardaktan kendisi bir şeyler içmek ister. Ona, kaymayan ve elinde kolayca tutabileceği hafif bir bebek bardağı alabilirsiniz.


9 AYLIK BEBEK GELİŞİMİ
9 aylık bebek gelişim sürecinde, bebeğiniz artık rahatça emeklemeye başlar ve tutunarak ayağa kalkar. Bazı bebekler emeklemez, bu durumda endişe etmeyin. Tutunarak ayağa kalkmak ve tırmanmak isteyen bebeğinizin ilk olarak yöneleceği yer merdivenlerdir. Henüz merdiven çıkmaya hazır olmayan bebeğinizi korumak için güvenlik önlemleri almayı unutmayın.
Nesneleri kolayca kavrayabilen bebeğiniz bu dönemde farklı oyuncaklar ile oynamak isteyebilir. Oyuncağa ulaşmak için aşması gereken engeller varsa, bu dönemde sorun çözme yeteneği gelişeceği için engelleri aşma girişiminde bulunur.
Çıkardığınız sesleri taklit eder, hecelemeye başlar. Bebeğinize masallar anlatarak ve nesnelerden ses çıkararak nesneler ve eşyalar arasında ilişki kurmasını sağlayabilirsiniz.
Sevindiğinde ellerini çırparak tepki veren bebeğiniz 9 aylık gelişim döneminde yabancıları görünce ağlamaya başlayabilir.
Yiyecekleri tüm eli ile kavrayarak incelemek isteyen bebeğiniz bazen hepsini ağzına götürmek isteyebilir.


10 AYLIK BEBEK GELİŞİMİ
Bebekler 10 aylık gelişimleri sırasında yattıkları yerden kalkarak oturur duruma gelebilirler. Aynı zamanda tutunarak ayakta duran pozisyona geçebilirler.
Pek çok bebek 10 aylık gelişimi sırasında emekler ya da sürünerek hareket eder.
Bu ayda bebeğiniz onunla konuşmanızdan hoşlanır ve evet ya da hayır gibi basit komutlarınızı anlayacak duruma gelir.
Bazı bebekler bu ayda bilinçli olarak basit sözcükleri söylemeyi deneyebilirler. Fakat konuşma için henüz birkaç ayı daha var.
10 aylık bebek gelişiminin en büyük etkisi de hafızada gerçekleşir. Bebeğiniz artık nesnelerin yerini çok daha iyi hatırlayacaktır.
Bebekler bu dönemde oyun oynamayı çok sever. Onunla basit saklambaç oyunları oynayabilir ya da yaşına uygun zararsız oyuncaklar ile gelişimine yardım edebilirsiniz.
Ayrıca bu ayda eline kağıt ve kalem vererek rastgele çizimler yaparak el becerisini geliştirmesini de sağlayabilirsiniz.
Bu ayda bebeğiniz geceleri uyku sorunu yaşıyor olabilir. Bu durumda sabırlı olarak onu sakinleştirebilirsiniz.


11 AYLIK BEBEK GELİŞİMİ
11 aylık bebek gelişimi döneminde, bebeğiniz artık birçok şeyi anlamaya ve kavramaya başlar.
Oyuncaklarını dağıtır, sonra toplar. Bu gibi davranışlar onun günlük rutini olur.
Kesin komutları algılayarak yapmaması gerekenleri anlar.
İstediği şeyleri işaret parmağı ile gösterir.
Resimli ve renkli olan şeyler ilgisini çeker.
Bardaktan rahatça su içer.
Bebeğiniz bu dönemde oyuncaklarını başka bebeklerle paylaşmak istemediği için kızabilir ve ağlayabilir. Bebeğinizle sakince konuşarak, oyuncaklarla sırasıyla oynaması ve paylaşması gerektiğini anlatabilirsiniz.
Bu dönemde renkli görsellere sahip olan kitaplardan satın alarak birlikte kitaplara bakabilirsiniz.
11. aylık bebeğinizin dili gelişir ve bilinçli olarak kullandığı kelime sayısı artar.
Bebeğiniz 11 aylık iken yürümeye başlayabilir; fakat bu durum tüm bebeklerde değişiklik gösterebilir.


alinti

__________________

Kulun Adaleti Şaşar Ama ALLAH´in Adaleti Şaşmaz..
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hamilelikte Ay Ay Bebek Gelişimi Nasıldır? Tanem Aile Evlilik ve Çocuklar 1 13 Aralık 2022 20:53
18. 17 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Merak Ettikleriniz Tanem Aile Evlilik ve Çocuklar 0 30 Ekim 2022 13:48
17. 16 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Merak Ettikleriniz Tanem Aile Evlilik ve Çocuklar 0 30 Ekim 2022 13:40
Bebek gelişimi ALeMCi Çocuk Sağlığı 0 15 Nisan 2012 11:23
Bebek gelişimi,resimli anlatım. pyracantha Aile Evlilik ve Çocuklar 0 02 Kasım 2010 14:43