IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 22 Şubat 2023, 17:40   #1
Çevrimdışı
Tefeci'nin Kızı
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Gebelikte kaç kilo alınmalı? Hamilelikte yetersiz kilo alınırsa ne olur?




Gebelikte kaç kilo alınmalı? Hamilelikte yetersiz kilo alınırsa ne olur?




[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]



Hamilelik süresince fizyolojik gereksinimleri sağlamak ve vücudun depolarını korumak için sağlıklı beslenmek gerekir. Ayrıca bebeğin büyüme ve gelişmesi, salgılanacak sütün besin ve kalori değerleri için de gıdalar yeterli alınmalıdır. Hamilelik döneminde kalori ve protein ihtiyacı artar. Normalden yaklaşık 300 kalori daha fazla alınması gerekir. Özellikle hamilelik döneminde yeterli protein tüketilmelidir. Bu nedenle besin çeşitliliği ile yeterli protein alımı sağlanmalıdır.

GEBELİKTE KAÇ KİLO ALINMALI?

Gebelik döneminde 9-12 kg arasında almak gerekir. Fazla kilolu annelerin ise 7-8 kg alması yeterli olur. İkiz bebek dünyaya getirecek annelerin 17-22 kg alması normaldir.

GEBELİKTE YETERSİZ KİLO ALINIRSA NE OLUR?

Gebelik döneminde, bebeğin büyüme ve gelişimi için günde 60-70 g kadar protein almak gerekir. Özellikle bebeğin beyin gelişimi için balık tüketmek oldukça önemlidir. Yetersiz kalori alımında vücut ihtiyacı olan enerji için proteinleri kullanır. Yeterli vitamin ve mineraller alınamaz. Bu nedenle bütün besin gruplarını içeren yeterli ve dengeli bir beslenme programı alışkanlık haline getirilmelidir.

Folik asit yetersiz alınırsa düşük doğum ağırlıklı bebekler dünyaya gelebilir, annede magaloblastik anemi görülebilir. Bu nedenle pişirme yöntemlerine de dikkat ederek et, süt, yumurta ve koyu yeşil yapraklı sebzeler tüketilmelidir.

Kalsiyum; diş-kemik sağlığı, kas ve sinir sistemi ve kalbin normal hızda atmasında görev alır. Günlük kalsiyum ihtiyacı için süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, kuru incir, badem, barbunya ve bezelye tercih edebilirsiniz. Süt ve süt ürünleri yeterli miktarda tüketilmez ise D vitamini eksikliği görülür. D vitamini, vücutta kalsiyum ve fosforun emilerek kullanılmasını sağlar. Ayrıca D vitamini için güneş ışığını da unutmamak gerekir.

Demir, bebeğin gelişimi için oldukça önemlidir. Günlük alınması önerilen demir miktarı (RDA), hamileler için 27 mg’dır. Yumurta, et ve et ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler, pekmez, yer fıstığı ve tam taneli tahıllar demirin iyi kaynaklarıdır. Ancak bitkisel kaynaklar, hayvansal kaynaklar kadar iyi emilemez. Bitkisel demir kaynaklarının yanında C vitamininden zengin limon, domates, portakal suyu gibi besinlerin tüketimi demirin emilimini arttırır.


Bağışıklık sistemini koruyan, beyin gelişimini sağlayan ve hücre büyümesini gerçekleştiren çinko için kırmızı et, yumurta, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar tüketilmelidir.

DNA sentezini gerçekleştiren B12 vitamini sadece süt, yumurta, peynir, et gibi hayvansal besinlerde bulunur. Bu nedenle vegan hamilelerin doktora danışarak takviye alması gerekebilir.

HAMİLELİKTE AŞIRI KİLO ALMANIN ZARARLARI

Gebelik, kişinin beslenmesine en dikkat etmesi gereken dönemdir. Obezite hem anne hem de bebeğin sağlığı için zararlıdır. Gestasyonel diyabet riski artar. Gebelik döneminde fazla kilo alınırsa sezeryan, doğum süresinin uzaması gibi riskler olabilir. Bu nedenle kişinin beslenme durumu saptanmalıdır. Hipertansiyon, sezeryan, gestasyonel diyabet riskleri değerlendirilerek günlük 150-200 kalori ek yapılmalıdır.



ALINAN KİLOLARIN DAĞILIMI NASIL OLMALI?

İlk 3 ay kilo almadan geçmelidir. Kalori eklemesi yapmaya gerek yoktur. II. Trimester döneminde kalori ihtiyacı ve vücudun gereksinimleri artar. Bu dönemde bebek büyümeye başlar ve annede yağ birikimi artar. Artan yağ dokusu ise emzirme döneminde süt salgısı için gereken kaloriyi karşılar.

III. Trimester döneminde kilo artmaya devam eder. Kabızlık, sık idrara gitme, el ve ayaklarda şişkinlik gibi şikayetleriniz artabilir. Bu durum normaldir. Bebeğin en hızlı büyüdüğü dönemdir ve bebek plasenta ile kalori besin ihtiyacını alır.

HAMİLELİKTE FAZLA KİLO ALIMINI ÖNLEMEK İÇİN ÖNERİLER

Gebelik döneminde günlük alınması gereken kalori miktarı 2000-2500 kcal kadardır. Yani normal beslenme programına 300 kalori eklenebilir.
Kızartma ve yağ oranı yüksek besinler tüketilmemelidir. Izgara, haşlama ve buğulama yöntemlerini tercih etmelisiniz.
Beyaz ekmek yerine tam tahıllı veya çavdar ekmeğini alışkanlık haline getirmelisiniz. Hem besin değeri fazladır hem de kan şekeri dengesi sağlar.
Şekerli besinlerden uzak durmak gerekir. Böylece sindirim sisteminiz de rahatlamış olacaktır. Şekerli besinler yerine pekmez tüketebilirsiniz.
Diyabet riski varsa ara öğünleri yapmaya ve öğün atlamamaya dikkat etmek gerekir.
Sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin. Ancak iyi yıkanmış olmasına dikkat etmelisiniz.
Doktorunuza danışarak egzersiz de yapabilirsiniz. Yoga veya pilates deneyebilirsiniz.

__________________
''Zamanın Eli Değdi Bize
Artık Aynı Değiliz
İkimiz de''


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet Mobil Chat
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Gebelikte Kilo Alımı yeSa Aile Evlilik ve Çocuklar 1 11 Eylül 2020 14:37
Zayıflık ve yetersiz kilo problemi teşhis ve tedavisi nedir ? PySSyCaT Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 11 Kasım 2016 22:15
Yetersiz Uyku Kilo Yapıyor Rüzgar Sağlık Köşesi 0 28 Nisan 2012 00:06
Hamilelikte Kilo Alınması Sevda Kadın Sağlığı 0 25 Ekim 2011 20:15