IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 06 Aralık 2008, 11:45   #1
Kralice
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Alışverişte Türk Tasarımcılar Tercih Edilmeli






Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.




İdil Tarzi, Nişantaşı Işık Lisesi'nden mezun olduktan sonra İngilizce öğretmeni ya da moda tasarımcısı olma hayalinden birini moda tasarımcılığını tercih etmiş. Mezun olduktan sonra moda vizyonunu mutlaka yurt dışında da geliştirmesi gerektiğini düşünerek, Londra'da dünyanın sayılı moda okullarından biri olan Central St. Martins moda okuluna, ardından master yapmak üzere Milano'da sadece tasarlama alanında eğitim veren Domus Academy'e gitmiş ve yüzde yüz dereceyle mezun olmuş. İdil Tarzi aldığı tüm eğitimlerin hakkını veren, sistemli ve titiz bir moda tasarımcısı.. Onunla moda konuşurken moda konusundaki tecrübeye ve terimlere dayalı bilgisine hayran olmamak mümkün değil. O kadar işine hakim, bilerek ve düşünerek konuşuyordu ki onun modaya dair konuşmalarını uzun süre dinleyebilirdim. İdil Tazi gibi başarılı modacılarımızın tasarımlarının modayı takip eden kadınlarımız çok daha fazla satış ağlarında buluşması en büyük dileğim. Bu konuda büyük markalardan ve mağazalardan bu tür değerli yeteneklerimize sahip çıkmalarını rica ediyorum. Bu hem firmalarının sektördeki ve dünyadaki geleceği hem de biz Türk kadınlarının kaliteli ve özel tasarımlara daha çok yerden ulaşabilmesi için şart. Tek isteğimiz; "Artık Türk tasarımcılarımızın tasarladıkları koleksiyonları giymek istiyoruz.."

İTKİB ve Beymen'in tasarım yarışmalarında ödüller alan başarılı Türk Moda Tasarımcısı İdil Tarzi'yle, sezon ve 2009 ilkbahar / yaz koleksiyonlarını, Türk tasarımcıların dünyadaki başarılarını konuştuk.


Trikoya Beden ve Model Kavramını Getirdik


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.




Modaya ilginiz nereden geliyor? Ailenizde modayla ilgilenen var mıydı?
Ailede modayla ilgilenen biri yok, modayla ilgili özel bir ortamda büyümedim. Lise yılları mesleki kararların verildiği bir dönem. Bu her konuda olabilir. Benim iki eğilimim vardı, biri ingilizce öğretmenliği, diğeri moda ve sanattı. Eğitim hayatım boyunca sanatla çok ilgiliydim. Sanat daha ağır bastı ve moda tasarımı eğitimi aldım.

Triko konusunda tasarımlar yapmaya nasıl başladınız?
Ülkemizde moda ve tasarım anlamında trikoda ilkler yaptık, tasarımda yenilikler getirdik. Ülkemizdeki triko algılamasıyla dünya moda platformundaki triko algılaması farklı. Türkiye'de triko daha orta yaşlıların giydiği, hiçbir bedeni olmayan ve sadece üst beden ürünü gibi algılanan bir ürün. Dünyaya baktığınız zaman bunun ne kadar yanlış bir algılama olduğunu görüyoruz. Dünyaya baktığınız zaman bunun ne kadar yanlış bir algılama olduğunu görüyoruz. Bu tamamen her konuda olduğu gibi modada da geri kalmışlığımızın bir sonucu. Triko nedir ilk önce bunu anlamak lazım.. Triko tekstilin bir üretim metodudur. Baskı, dokuma neyse trikoda budur. Baskı dediğimizde emprime elbiseler giyebiliyorsak eğer dokuma dediğimiz zaman yünlü veya viskon kumaşlardan elbise giyebiliyorsak trikodan da elbise giyebiliriz.


Triko Moda Olmalı!


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.




Anadolu'da triko oldukça tercih edilir aslında..
Anadolu'da trikonun kullanılma sebebi özellikle ısınma amaçlıdır. Daha çok kışın tercih edilir. Daha çok köylerde yünler gelir ve köylerde evler soğuk olduğu için insanların ısınmasına yönelik bir üründür. Anadoluda moda ürünü olarak hiçbir zaman görülmemiştir. Biz triko dediğimizde çok farklı inceliklerde ve kalınlıklarda bikini, şapka, çanta, çorap, eldiven, atkı, palto, ceket, gömlek herşeyi yapabilirsiniz. Trikoyu sadece bir üretim modülü olarak görmek ve bundan çok geniş bir ürün çeşitliliği içinde ürün yapılabileceğini bilmek gerekiyor. Bunca yıl boyunca ilk olarak trikoyu bedenledik. Bunu ilk yapan moda tasarımcısıyım. Ülkemizde yenilik olarak bedenli triko, triko elbiseler yapmaya başladık. Elbiselerimiz ülkemizde ve yurt dışında bir hayli talep gördü. Bele oturan, dekolteleri, askıları olan çok farklı tasarım modellerinde ve çok farklı kalıplarda ürünler geliştirdik. Çalışması çok keyifli ama ülkemizde üretim parkurunun zorluğu ve yatırım ihtiyacı sebebiyle gençlerin el atamadığı bir sanat dalıdır. Bugüne baktığımızda trikonun önlenemez bir yükselişi var. Moda ve tesktil dünyası dünyadaki her türlü sosyolojik ve ekonomik olaylardan etkileniyor. Moda gündemini en çok ilgilendiren konulardan biri küresel ısınma. Küresel ısınma sebebiyle giyim alışkanlıkları değişmeye başladı. Önceden kışın tercih edilen palto artık ihtiyaç olmaktan çıktı. Bunun yerine insanların alternatif bir kıyafet giymeleri gerekiyor. Yünlü paltoların yerini kısa, diz boyu, yere kadar uzun ve çok farklı kalınlıklarda hırkalarla da karşılaşmaya başladık.


Krizde Tasarımlarla Yenilik Yapmak Gerek


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.




Küresel ısınma kadar kriz de günümüzün konusu. Triko krizden nasıl etkilendi?
Triko tekstil ürünleri arasında en pahalı ürün. Özellikle trikonun fiyatını öncelikli olarak kullanılan hammaddeler etkiler. Dokuma maliyetleri ve tasarım maliyetleri de pahalıdır. İyi bir triko giymek kaliteli bir kadının vazgeçemeyeceği birşeydir. Türk kadını olarak üzerimize giydiğimiz şeyleri görsellik harici bir kalite nedeniyle tercih etmeliyiz. İyi giyinen kadınların buna cidden dikkat etmesi, ürünün yüzde yüz koton, viskon gibi kalite değerlerine bakması gerekir. Dokuma maliyetleri ve tasarım maliyetleri de pahalıdır.

Mevcut kriz sebebiyle İdil tarzi markasının stratejisini nasıl şekillendiriyorsunuz?
Krizin ülkemizde ve dünyamızda etkilemediği alan yok. Kendi firma ölçeklerimizde önlemlerimizi alıyoruz. Bunlar tasarım boyutundan çok genel giderleri kısma şeklinde ortaya çıkan önlemler. Tasarımdan kestiğimiz gün bir fark yaratamazsınız. Önerim her profesyonel yöneticinin kriz döneminde tasarım, yenilik ve fikri engelleyici ve bunu azaltacak şeyler yapmaması. Önümüzdeki dönemde birçok marka yok olacak, birçok firma koleksiyonunu çıkaramayacak. Dolayısıyla belirli ekonomik güçleri olan firmaların tam tersi yaratıcılığa çok daha fazla yatırım yaparak, bu dönemde çıkış yapması daha doğru olacaktır.


Organik Ürünler Yeni Trend..


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.




Trikodaki yenilikleri nasıl takip ediyorsunuz?
Trikoda her sezon İtalya ve Hollanda'daki acentalarımızda sunuluyor. Kurumsal işbirlikleri olarak farklı İtalyan iplik üreticileriyle çok sıkı çalışıyoruz. Yeni iplik geliştirdikleri anda bir Türk tasarımcısı olarak bize numuneleri gelir. Değerlendirerek, kritiklerimizle geri göndeririz. Yeniliğe açık olmadan ilerlemek mümkün değil. En son koleksiyonlarımızda organik iplikler var. Dünyada yüzde yüz organik çözümler çok sınırlı ve ulaşmak çok zor. Bu gelişme zaman içinde bizim gibi firmalara ve sonrasında tüketicilere yansıyacak.

Organik iplik tanımını biraz daha açar mısınız?
Koyun, ipek gibi hayvansal, keten, pamuk, ağaçtan elde edilen viskon gibi bitkisel tekstil ürünlerinin içinde herhangi bir kimyasal ürünlerin olmadığı ortamlarda yetiştirilen bitkiler, bu ortamları yiyerek beslenen hayvanlar neticesinde üretilen elyaflar olmalıdır. Bu çözüm dünyada uygulama olarak çok çok az yerde var. Organik hammadde yeni bir eğilim. Firmaların mevcut kimyasal kimyasalları bırakıp bu trende parelel ürünler üretmesi zaman alır.


Türk İplikçiler Tasarımcıları Desteklemeli


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.




İpliklerinizi her zaman yurt dışından mı alırsınız?
Türk tasarımcısı olarak Türkiye'den hammadde temin edemiyorum. Bizim istediğimiz miktarda, kalite ve çeşitte iplikleri iplik üreticileri bize temin edemiyorlar. Türkiye'deki iplikçiler daha büyük miktarlarda iplik siparişlerine alışkınlar ama bizim gibi tasarım markalarının koleksiyon yaparken çok daha ufak kilolarda ve çeşitlerde malzemeye ihtiyaçları oluyor. 13 senedir iplik ihtiyacımı İtalya'dan karşılayabiliyorum. Türkiye'de tasarımcıların yolunun açık olmamasının nedeni budur.

2008 / 2009 koleksiyonunuzdan bahseder misiniz?
İdil Tarzi 2008 / 2009 koleksiyonumun adı 'Çilem'.. Bu yıl uluslararası moda takvimi ile eş zamanlı olarak İstanbul Fashion Lab'de özel bir moda defilesinde tanıttık. Çilem 15-16 yaşlarında komşusunun çocuğuna aşık, al yanaklı, gül dudaklı ve geleceğe ümitle bakan bir Türk kızı.. Onun ümitlerini, yaşamını ve güncel ifadelerini moda performansı ile verdik. Koleksiyonda Anadolu'dan esinlendiğimiz çimen yeşili, gece mavileri, dağların üzerindeki renklerden etkilendiğimiz beyaz, ekrı ve gri tonları, siyah, Çilem'in ümitlerini ifade ettiğimiz simler, her rengin içine katılmış simler kendi ton, sürton olarak ortaya çıkıyor. Genelde tüm triko elbiselerimiz bele oturuyor ve pililer, şık kemer tokalarımız var. Kendi içinde gayet uyumlu bir kadının güncel şehir hayatında gündüzden geceye çok farklı ortamlarda rahatlıkla giyebileceği bir koleksiyon. Kalıplarda 36-38-40 beden çalışıyoruz. Maslak Showroom'a gelen özel müşterilerimize 44-46-48 bedenlerde yapıyoruz. Çilem koleksiyonumuz Abdi İpekçi Caddesi ve Kanyon'daki Billstore'larda müşterilerle buluşuyor. Genelde Türk moda tasarımcılarının ürünlerine mağazalarda ulaşamazsınız. Bu özel işbirliği sebebiyle şimdi İdil Tarzi önemli adreslerden de alınabiliyor.


Türk Tasarımcıları Tercih Edilmeli


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.




Satış ağını genişletmeyi düşünüyor musunuz?
Moda tasarımcısı olarak yıllardır talep yaratıyoruz ancak mağaza sahiplerinin de bunu görerek bize ulaşması ve ürünlerimizi mağazalarında satmayı düşünmesi gerekiyor. Uluslararası dönemlere uygun olarak koleksiyonlarımızı çıkarıyoruz. Mağazaların koleksiyonlarımızla ilgili olarak bizlerle görüşmesi, koleksiyon aldıklarının farkında olarak ödeme yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerekiyor. Bu olduğu sürece tüm Türk tasarımcılarının koleksiyonlarına ulaşılabiliyor olur. Ancak şu anda geçmişe yönelik alışkanlıklar nedeniyle bu zor.

Yurt dışından birçok tasarımcının ürünleri mağazalarda yer alıyor neden Türk tasarımcıların koleksiyonlarına büyük mağazalarda ulaşılamıyor?

Bu konunun üzerine gidilmesi 'neden' diye sorulması gerekşiyor. Yurt dışında sistem olduğu için acentalar aracılığıyla koleksiyonlarımızı alıcılara gösteriyoruz ancak ülkemizde bu sistem henüz oturmuş değil. Moda Tasarımcıları Derneği olarak şu anda müsteşarlık ve sektörel anlamda birçok faaliyeti yapıyoruz. Eğitimden, seminerlere, aktif moda pazarlamaya kadar. Moda tasarımcılarına ulaşmak zor değil.. Yapılması gereken 0212 292 75 14'ü aramak ve üye tasarımcıların yeni koleksiyonlarını hangi tarihlerde gösterdiklerini öğrenmek.

Triko Gece Elbiseleri Tasarlıyoruz


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.




2009 ilkbahar yaz koleksiyonunda neler var?
Önümüzdeki sene 2009 ilkbahar / yaz koleksiyonumuz hazır.. Mart ayında mağazalara girecek.. 2009 yaza baktığımızda triko yine altın çağını yaşayacak.. her sezon olduğu gibi çok parlak renklerde günlük kullanılabilecek triko elbiselerimiz var. Bu elbiseler kısa kollu hırkalarla kombine olarak kullanılabiliyor. Üzerinde Osmanlı desenleri taşıyan özel baskılar var.. Koton, visyon karışımı ve sadece viskonlarla çalıştık. Kaliteli bir triko yazın tercih edildiğinde özellikle viskon tercih ediyorsanız gün boyu sizi serin tutar ve terlemeden gününüzü geçirebilirsiniz.

Koleksiyon harici çalışıyor musunuz?
İlkbahar - yaz ve sonbahar - kış olmak üzere 2 koleksiyon hazırlıyoruz. Bunun dışında özel müşterilerimiz için ara koleksiyonlar yapıyoruz. Bunun için mutlaka buraya gelmek gerekiyor. Özel beden ve ölçülere göre mevcut ya da arada çıkardığımız özel koleksiyonlardan kişiye özel çalışıyoruz. Bu tasarımları mağazalara vermiyoruz. En son haute coutre koleksiyonumuz var. Trikodan hayatınızda hiç gece elbisesi giydiniz mi? İdil tarzi çizgisini taşıyan, avangard gece elbiselerimiz var. Bundan sonra triko gece elbiseleri de giyilebilecek.


Erken Evlendirilen Kızlarla İlgili Koleksiyon Hazırlayacak


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.




Tasarımlarınızda nelerden esinleniyorsunuz?
Okurken sanatsal düşünceyi öğreniyoruz. Bir tasarımı yapmadan önce bunun arkasında mutlaka bir tema düşünce olması gerektiğini, bundan yola çıkılarak yapılan ürünlerin tasarımsal duruşunun kuvvetli olduğunu öğreniyoruz ve öğretiyoruz. Her koleksiyonun arkasında mutlaka bir fikir oluyor. Son dönemlerdeki eğilimin kadınların sosyolojik problemleri üzerine. En çok üzerinde durduğum şey genç kızların erken yaşta evlendirilmesi. Büyük bir ihtimalle bir sonraki koleksiyonumda bu konuyu ciddi olarak işleyeceğim gibi geliyor.

Son dönemde modaya karşı çoğu insanın bir ilgisi var. Stilis, modelist olabiliyorlar. Bu konuda ne düşünüyorsunuz.

Modelist ve stlist farklıdır. Modelist bir firmada üretim kadrosunda çalışan, tasarımcının getirdiği modelin üretilir olmasını sağlamak için kalıpları hazırlayan kişidir. herhangi bir modelistin kalkıp tasarım yapması foğru değildir. Stilist, ingilizceden türkçede moda tasarımcısı tam karşılığıdır. Moda tasarımcısı güzel sanatların ilgili bölümünde okumuş ve mezun olmuş kişiye verilen isimdir. Nasıl bir doktor olmak için eğitim almak gerekir, bu da böyle bir süreç. Moda tasarımına ülkemizde çok ciddi bir anlamda bir eğilim var ve özel okullar, özel kurslar var. Herhangi bir stilistlik kursundan alınan eğitimle üniversitede alınan eğitimin içeriği kıyaslanamaz. Gençlerin çok yoğun bir ilgisi var. Daha eğitimli ve bilinçli yetişen gençlerin sektöre, ülkemize çok daha faydalı olacağını düşünüyorum.

Türk Tasarımcıları Tercih Edilmeli

Türk kadınının moda konusuna bakışı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Türk tüketicileri alışverişlerinde Türk moda tasarımcılarının ürünlerini tercih etme zamanı geldi. Ülkemizde modadan bahsedeceksek bunun başlangıç noktası Türk moda tasarımcılarıdır. Dünyada moda alalnında söz sahibi olmak istiyorsak markalarımız olsa dahi eğer tasarımcımız yoksa bunu başaramayız, farkındalık yaratamayız. Dünyada moda sektörüne baktığımızda tasarımcılar ilk önce kendi ülkelerinbde sahiplenirler. Kendi ülke insanı giyer, sahiplenir ve ülkedeki mağazalar tasarımcıların tüketiciyle buluşması için bir platform yaratır. Sadece büyük şehirlerde değil diğer illerdeki butik ve mağazaların moda tasarımcılarının ürünlerini satar hale gelmesi lazım. Böylece dünyada moda alanında söz sahibi oluruz.

Yurt dışında tasarımcının işi finansal destek anlamında daha mı kolay?

Dünya moda tasarımcılarının arkasında büyük finans grupları veya üreticiler var. Tasarımcılara yatırım yapıyorlar . Tasarımcı koleksiyonu için finans aramak zorunda kalmıyor. Zaten bir finansal desteği olduğu için tasarımcı için her şey daha kolay. İdil Tarzi markasını ortak bir platformda gerçekleştirmek için birçok triko firmasıyla görüştüm ancak bizim firmalarımızda 'isim kaygısı' sonucu oluşan kompleks var. Modacının ismini kullanmak istememe sebebiyle bu tür ortak platformlar gerçekleşemiyor. Ayrıca, yatırımcı grupların bugüne kadar tasarımcılara yönelik çok özel bir ilgisi olmadı ancak bundan sonra bu tür işbirliklerinin artmasını temenni ediyoruz.

Triko'dan çok bahsettik. Aldığımız trikoyu uzun süre kullanmak için nelere dikkat etmeliyiz?
Triko ipliği nedeniyle narin ve hassas bir ürün. Öncelikle aldığınız her ürün için geçerli yıkama talimatına bakacaksınız. Makinada yıkanabilen hatta kurutma makinesinde kurutulabilen trikolar var. Ancak trikoyu hiçbir zaman asarak değil sererek kurutmak gerekiyor. Bir trikonun gardrobunuzda uzun süre kalması tamamen hammaddesi ve kalitesiyle ilgili. Bizim trikoları müşterilerimiz yıllarca eskitemiyor, ilk günkü gibi giyilebiliyor.

Ürün kalitesizse, sentetikler çoksa karışımında, kalitesi iyi olmayan ipliklerle yapılan ürün tüylenir, yırtılır, yıpranır. Biz lüks tüketime yönelik üretim yapıyoruz. Örneğin bu kış ürünlerimizde kullandığımız yünler ekstra fine özellikte yani çok ince, kaliteli.

Triko zor bir alan olsa gerek? Diğer moda çalışmalarınız neler?

Trikoda çalışmak oldukça zor. Trikoda ilk önce iplik alınır kumaş yapılır. Buradan örülmüş kumaşlar kalıp hazırlayıp kesilir. Model ramayöz de dikilir. Ütüsü farklıdır, çok özel bir işlenir. Nereden girdim bu işe dedirtebilir, gerçekten sevmek ve emek vermek gerekiyor. Triko dışında penye ve dokuma grupları üzerine de tasarımlar yapıyoruz. Bunun yanı sıra uzun yıllardır devam eden sektörel danışmanlıklarım var. Müşterilerim arasında Ramsey, Piere Carden, Yünsa, Altınyıldız gibi ülkemizin en önde gelen markaları var. Çok farklı konularda seminerler veriyoruz, çalışanlara ymnelik workshoplar yapıyoruz.


Röportaj: FADİME YÜCEYALTIRIK





 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Mobil Chat
Cevapla

Etiketler
alışverişte, edilmeli, tasarımcılar, tercih, türk


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Gözlük mü Tercih edilmeli yoksa Lens mi? oMeN IF Soruyor 29 18 Eylül 2022 05:55
Bitkiler için ne tür saksılar tercih edilmeli ? PySSyCaT Bahçe Bakımı ve Çiçekler 0 29 Şubat 2016 21:29
Mezuniyet Gecesi Ne Renk Tercih Edilmeli? Zen Ah Kadınlar 0 14 Mayıs 2013 21:50
Sezaryen sadece riskli durumlarda tercih edilmeli! Zen Aile Evlilik ve Çocuklar 0 08 Mayıs 2013 12:29