IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Aralık 2010, 09:11   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Erkekler Niçin Kravat Takar?(1660`da Osmanlılar Avusturya Ordusuna Yenilince)Ne Oldu.




ERKEKLER NİÇİN KRAVAT TAKAR?1660`da Osmanlılar Avusturya Ordusuna Yenilince)Ne Oldu.

Takılar hariç üzerimizdeki her giysinin bir fonksiyonu vardır. Peki kravatın boğazı sıkmaktan başka fonksiyonu nedir?
Her iki yakayı bir araya getirmekse düğme o işi görüyor. Düğmeleri örtüp giysimizi güzel ve renkli kılmaksa kadınlar niye takmıyor? Pek de kravat sever bir millet olmadığımız açıktır ama ister inanın, ister inanmayın kravatın ortaya çıkışında Türklerin de rolü var.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

1660`da Osmanlılar Avusturya ordusuna yenilince o zamanlar Avusturya-Macaristan imparatorluğu sınırları içinde olan Hırvatistan`dan (Croatia) bir alay asker zaferin kahramanları olarak Paris`e götürüldüler ve kralın huzuruna çıkarıldılar. Bu askerler boğazlarına renkli mendiller takmışlardı. Bu mendiller Romalılar devrinde hatiplerin, ses tellerini sıcak tutmak için boğazlarına sardıkları mendillere benziyordu. Kral çok beğendi ve kendisi de krallık kravatları takan bir alay kurdu. Kravat kelimesi de Hırvat anlamındaki `Croat`tan türedi.
Çok geçmeden bu moda İngiltere`ye sıçradı. Hiçbir centilmen boğazına bir şey sarmadan kendini iyi giyinmiş hissetmiyordu. Kravat o zamanlar o kadar yüksek bağlanırdı ki, insanlar vücudunu döndürmeden etrafa bakamıyorlardı, ama hiç olmazsa bir faydası vardı. Kılıç darbelerine karşı boynu koruyordu.
Kravat çeşitli şekillerde yüzyıllarca yerini korudu, yüzden fazla değişik bağlama şekli geliştirildi. Bağlama şekilleri üzerine kitaplar yazıldı. 1960 gençliğinin düzene baş kaldırması sırasında biraz gözden düştü ama 1970`li yıllardan başlayarak popülaritesi yine arttı. Tabii ki patronlar kravat takınca çalışanlara da başka seçenek kalmıyordu.
Kravatlar erkeklerin elbise dolaplarının en kolay yıpranabilir aksesuarlarıdır. Genellikle erkekler kravatı düğümünün bir tarafından, ince ucunu çekerek çıkarırlar. Halbuki doğru yol kravatı bağlarken hangi hareketleri yaptıysanız, sökerken de ters sıra ile aynısını yapmanızdır.
Kravatı çıkardıktan sonra her iki ucunu birleştirip iki kat yapmanız, parmağınızın üzerine bir kemer gibi sarmanız, parmağınızı içinden çektikten sonra bütün gece o şekilde muhafaza etmeniz uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor. Eğer söz konusu olan bir ipek kravat ise sabahleyin de hemen askıya asmanız gerekiyor, bu şekilde içindeki fiberler orijinal şekillerine gelecektir.
Son bir uyarı: Üzerinde leke olsa bile ipek kravatları kuru temizlemeye göndermeyin, deforme olabilirler, mümkün olduğunca kendiniz temizlemeye çalışın bu da bir sonuç vermezse dikişlerini söküp mendil olarak kullanabilirsiniz..

Kaynak:samanyoluhaber.com

Avrupa devletlerinin çoğunun katıldığı Otuz Yıl Savaşları sürerken, 1635 yıllarında, Fransız Kralı XIII. Louis için savaşan 160 bin lejyoner ve şövalye arasında bir grup Hırvat askeri diğerlerinden görsel olarak ayrılıyordu. Bu ayrılık kıyafetlerindeki bir farklılıktan kaynaklanıyordu: Boyunlarına bağladıkları atkılar.
Savaşa Hırvat askerlerini uğurlayan eşler, anneler başlarından çıkarttıkları atkıları, fularları sevdikleri adamların, çocuklarının boyunlarına bağlamışlardı. İşte bu da yepyeni bir modanın ilk tohumlarını atmış oluyordu: Kravat modasının.
Askerlerin eşlerinden ve annelerinden aldıkları bu aksesuarlar, zaman geçtikçe değişikliğe uğradı, modacıların elinde şekillendi ve günümüz erkeklerinin vazgeçemediği bir ürün olarak karşımıza çıkıyor.
Rönesansla birlikte toplumlar boynu saran yakaları keşfetmeye başladı. Bu yakalar 17. yüzyılda dantellerle renklendi ve çeşitlendi.
M.Ö. 3. yüzyılda yaşamış olan Çin İmparatoru Ch’in Shih Huang-ti’nin mezarı açıldığında ortaya çıkan terrakota asker heykelleri de bu modanın takipçisi olduklarını gösterir nitelikteydi. 1974 yılında açılan mezardan çıkan 7 bin 500 asker, boyunlarında bu aksesuarı taşıyordu.
Aslında Çin kültüründe ademcik kemiğinin bedenin önemli merkezlerinden biri olması ve yaşam enerjisinin çıkış noktası olarak görülmesi, boyun bağlarının askerlerin neden üzerinde olduğunu da açıklamaya yetiyor.
u Klasik modelleri unutun!
Kravatın günlük yaşama dahil olmasıyla erkekler açısından büyük bir sorun da ortaya çıktı. Sabah uyanan erkekler, artık o gün giyecekleri kıyafete uygun bir kravat seçmek zorundaydı. Bir başka sorun da seçilen kravatın düzgün ve doğru uzunlukta bağlanabilmesiydi. 1960’ların sonu, 1970’lerin başında çiçek çocuklar ve özgürlük şarkılarıyla birlikte, otoriteyi, düzeni temsil ettiği gerekçesiyle ciddi bir darbe yiyen kravat kullanımı, 1980’lerin ‘yuppi’leriyle birlikte yeniden gündeme oturmayı başardı. Türkiye’de ise kravat kullanımı Tanzimat sonrasında görüldü. Osmanlı İmparatorluğu içinde kravat takan ilk padişah Sultan Abdülmecid olarak biliniyor. Cumhuriyetin ilanı ve kılık kıyafet devriminin etkisiyle önce kentlerde ardından kasabalarda yaygınlaşan kravat kullanımı, bir süre sonra halk arasında popülaritesini yitirdi. Sanayileşme ve kentleşmeyle birlikte tekrar popüler olan bu aksesuar iş yaşamının kıyafet unsurlarından biri olarak günlük hayatımıza girdi.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.




Ayrıca, son dönemlerde kadınlar da artık kravat kullanmayı tercih ediyor. Bu akıma kayıtsız kalmayan modacılar da kadınlar için özel kravat tasarımlarını bir bir vitrine çıkardı haliyle. Taşlı, simli, boncuklu modellerden aykırı renklere kadınların üzerinde de çeşit çeşit kravat görmek artık mümkün.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Hatta biraz daha ileriye giden tasarımcılar, kravat desenli tişörtlerden kravat formundaki kolyelere kadar modellerle de kadınlara farklı alternatifler sunuyor..

Kaliteli bir ürün nasıl olmalı?

*Eni 8,5-10 cm, boyu 140 cm. olan klasik bir kravat yüzde yüz ipek olmalı.
* Dokuma kravatlar, kalitenin göstergelerinden biri.
*Son dönemlerde, ipek kravatların yanı sıra yün, yün-kaşmir, yün-ipek-keten ya da ipek-keten gibi karışımlardan da kaliteli ürünler çıkıyor.
*Astar, tela ve dikiş özellikleri de kravatın önemli ayrıntılarından.
*Kalitenin son ve önemli göstergesi ise, astara markanın dokunmuş olmasıdır.

Üretimde 1 numara İtalya

Dünyada en kaliteli kravatların üretildiği yer İtalya. Kravatlar hemen fark edilir ve karşınızdakine sizin hakkınızda değerlendirme yapmasını fırsat verir. Eğer bir İtalyan dizaynı kravat giyiyorsanız, hemen fark edilirsiniz. Klasik ve tek renkli kravatlar ilk buluşma için en iyi tercihlerdir. Markalarda öne çıkanlar ise; Zegna, Armani, Burberry, Ferragamo, Kirizia, Gucci… Özelliği biraz daha çok olsun, farklı bir etki yaratsın diyorsanız o zaman tercihinizi Versace, Cavalli ve Fornasetti’den yana kullanmalısınız..



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Kravat takmanın incelikleri

Kravat ucu pantolon kemerinin alt hizasına gelecek şekilde bağlanmalı.
Çözüldüğü zaman ilk boyuna geri dönmeli.
Çıkarması kolay olmalı.
Rutubetli yerlerde bırakılmamalı.
Kesinlikle ütülenmemeli.
Geceleri kesinlikle bağlı bırakılmamalı.
Örgü kravatlar, uzamasını engellemek için yuvarlak şekilde muhafaza edilmeli.
Kot pantolonla birlikte, bez kumaştan yapılmış sportif bir model tercih edilmeli.
Asla astarı görünmemeli.
Diyagonal dokuma kravatlar takım elbiselerle kullanılmamalı.
Yün ve kaşmir kravatlar soğuk günlerde, ağır kumaşlarla kullanılmalı.
Keten ve keten karışımlı kravatlar ise sadece yaz mevsiminde ve pamuklu, keten kıyafetlerle tercih edilmeli.
Rakamlarla kravat
Bugün dünyada 650 milyon kişi kravat takıyor.
Yılda satılan kravat sayısı 800 milyon civarında.
Bugün kravat için 20 milyor euro harcanıyor.
Kravatın 85 ayrı bağlanma yöntemi var..

Kaynak: Vatan

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
avusturya, erkekler, kravat, nicin, oldu, ordusuna, takar1660`da, yenilincene


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sinagoglarda erkekler kipa takar mı? İpek- Musevilik 2 19 Eylül 2023 16:21
Erkekler İçin Kravat Hakkında Detaylar Sim Ah Erkekler 0 05 Temmuz 2013 23:54
Kravat Bağlama Çeşitleri, Kravat Bağlama Resimli Anlatım, Kravat Nasıl Bağlanır ? Violent Ah Erkekler 0 16 Haziran 2012 20:36
Erkekler İçin İlginç Kravat Tasarımları Afrodit Ah Erkekler 0 10 Nisan 2012 23:53
Erkekler Niçin Konuşmakta Zorluk Çeker? + Neden Erkekler Konuşma Özürlüdür?.. Sevda Ah Erkekler 11 30 Ocak 2011 11:32