IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 23 Mayıs 2014, 10:30   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Etherchannel ve Cisco Konfigürasyonu




ETHERCHANNEL
Temel bir bakış açısıyla hat birleştirme teknolojisi Etherchannel’dan bahsetmek istiyorum. Etherchannel teknolojisi sayesinde paralel hatlar birleştirilerek tek bir mantıksal hat gibi kullanılabilirler. Buna göre en az iki, en fazla sekiz FastEthernet, GigabitEthernet veya 10-Gigabit Ethernet hat birleştirilebilir ve Fast Etherchannel, Gigabit Etherchannel ve 10-Gigabit Etherchannel oluşturabilirler. Bu durumda full-duplex olarak en fazla 1600 Mbps (8 FastEthernet hattın birleştirlmesiyle), 16 Gbps (8 Gigabit Ethernet hattın birleştirilmesiyle) ve 160 Gbps (8 10-Gigabit Ethernet hattın birleştirilmesiyle) hızlarına ulaşılabilir. Bu da iki switch arasındaki hat kapasitemizi arttırabilmemiz anlamına gelmektedir ki ihtiyaç durumunda bizler için önemli bir avantaj sağlamaktadır. Çünkü normal şartlarda switchler arası paralel hatlardan biri dışındaki diğerleri loop oluşmaması için STP(Spanning Tree Protocol) tarafından engellenmektedir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Konfigürasyon yapılmadan, herşeyden önce Etherchanel’a dahil olan portların Spanning-Tree özelliklerinin aynı olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca Etherchannel’ı oluşturan portlar aynı VLAN’de olmalıdırlar veya trunk görevi göreceklerse native VLAN’leri ve geçmesine izin verdikleri VLAN’ler aynı olacak biçimde trunk modunda konfigüre edilmelidirler.

Etherchannel’ı oluşturan hatlar arasında trafiğin dağılımı bir algoritmaya göre yapılır ve bu trafik hatlara eşit dağıtılmak zorunda değildir. Bu yüzden yukarıda bahsettiğimiz hızlara ulaşılamayabilir. Etherchanel’ı oluşturan hatlardan herhangi birisi çalışamaz duruma gelirse onun trafiği otomatik olarak Etherchannel içindeki başka bir hatta yönlendirilir.

Algoritma, trafiği hatlar arasında dağıtırken kaynak IP, hedef IP, kaynak MAC, hedef MAC adreslerini veya port numaralarını temel alabilir. İki hattın birleştirilmesinden oluşan bir Etherchannel’da karar için 1 bitlik bilgiye ihtiyacımız vardır. Buna göre, trafiği dağıtmak için eğer bu 1 bitlik bilgi 0 ise hat 0, 1 ise hat 1 seçilebilir. Bu seçim için kullanılan bir yöntem, adreslerin son bitlerinin XOR’lanmasıdır.

Bir örnek verecek olursak 192.168.2.1 adresinden 172.31.68.46 adresine gönderilen bir paket için trafiğin akacağı hat seçimi şu şekilde yapılır: Eğer iki hattın birleştirilmesiyle oluşturulmuş bir Etherchannel varsa IP adreslerinin son 1 biti üzerinde XOR işlemi uygulanarak 1 XOR 0=1, bu trafik için hat 1’in kullanılacağına karar verilir. Eğer dört hattın birleştirilmesiyle oluşturulmuş bir Etherchannel varsa IP adreslerinin son 2 biti üzerinde XOR işlemi uygulanarak 01 XOR 10=11, bu trafik için hat 3’ün kullanılacağına karar verilir.

Son olarak sekiz hattın birleştirilmesiyle oluşturulmuş bir Etherchannel varsa IP adreslerinin son 3 biti üzerinde XOR işlemi uygulanılarak 001 XOR 110=111, bu trafik için hat 7’nin kullanılacağına karar verilir.

Yukarıdaki yöntem, hatlar arasında trafiğin dağıtımında adaletsiliğe yol açabilir. Bazen hatlardan biri fazla yük taşırken diğeri çok daha az yük taşır konuma gelebilir. Bunu dengelemek için TCP ve UDP portları trafik dağıtımında kullanılabilir.

ETHERCHANNEL CİSCO KONFİGÜRASYONU

Sizlere Etherchannel protokollerini, bunların konfigürasyonunu ve Etherchannel troubleshooting’i işleyeceğim.

Etherchannel protokolleri, iki switch arasında link birleştirme için gerekli olan antlaşmaların dinamik olarak yapılmasını sağlar. İki hat birleştirme protokolünden birincisi Cisco tarafından geliştirilmiş olan PAgP(Port Aggregation Protocol) ve ikincisi açık bir protokol olan LACP(Link Aggregation Control Protocol)’dir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Cisco tarafından geliştirilmiş olan PAgP protokolünde iki switch arasında EtherChannel özelliğine sahip portlar üzerinden PAgP paketleri değiş tokuş edilir. Bu sayede port grup yetenekleri öğrenilerek karşılaştırılır ve komşuluklar tespit edilir. Aynı port grup özelliklerine sahip portlar çift taraflı olarak birleştirilir. PAgP’de aynı VLAN ve trunk özelliklerine sahip portlar arasında birleştirme yapılabilir. Eğer Etherchannel’ı oluşturan portlardan herhangi birinde bir değişiklik(VLAN, hız, duplex modu gibi) yapılmışsa PAgP dinamik olarak bu parametreyle ilgili değişikliği diğer portlara da yansıtır. PAgP, active mode ve passive mode olarak iki şekilde konfigüre edilebilir. Active mode (desirable), konfigüre edildiği switch’in uzaktaki switch’e Etherchannel oluşturmak için PAgP paketleri göndermesini sağlar. Passive mode (auto) ile konfigüre edilen switchler ise ancak uzaktaki bir cihazdan Etherchannel oluşturma isteği gelirse PAgP konuşmaya başlar.

Açık bir protokol olan LACP’de de PAgP’de olduğu gibi komşuluklar port grup yetenekleri karşılaştırılarak kurulur. PAgP’den farklı olarak LACP, Etherchannel’a katılan cihazlara roller atar. En düşük system priority’sine(6 byte’lık MAC adresi ve 2 byte’lık priority değeri) sahip switch, Etherchannel’a katılacak portlarla ilgili kararları verir. Portlar, port priority değerlerine( 2 byte’lık port numarası ve 2 byte’lık port priority değeri) göre aktive edilir.

Burada port priority değerinin düşük olması yüksek önceliğe sahip olduğu anlamına gelmektedir. LACP sayesinde maksimum 16 potansiyel hat belirlenebilir. Bunlar arasından 8 tane düşük port priority değerine sahip port aktive edilir. Diğer hatlar aktif olarak Etherchannel’a katılan hatlardan herhangi birinde bir sorun oluşmasına önlem olarak yedekte bekletilirler. PAgP’de olduğu gibi LACP de active mode (active) ve passive (passive) mode olmak üzere iki modda konfigüre edilebilir.

PAgP konfigürasyonu yapılırken şu komut dizisi kullanılır:

Switch(config)# interface type mod/num
Switch(config-if)# channel-protocol pagp
Switch(config-if)# channel-group number mode {on| {auto| desirable} [non-silent]}

Etherchannel’a katılacak her interface, aynı grup numarası(1-64) altında toplanmalıdır. Mod olarak on seçildiğinde interface PAgP’ye gerek duyulmadan koşulsuz olarak Etherchannel’a iştirak eder. auto modunda port pasif olarak uzak switchleri dinler ve onlardan istek aldığında Etherchannel’a katılır. desirable modunda ise port aktif olarak uzaktaki potansiyel iştirakçılara Etherchannel kurulum isteği gönderir. Varsayılan olarak PAgP, desirable ve auto modlarıyla birlikte silent alt modunda çalışır.

Bu alt mod karşı taraftaki porttan herhangi bir PAgP paketi alınmasa dahi Etherchannel kurulabilmesi anlamına gelmektedir. Bu özellik, Etherchannel kurmak istediğimiz uzak cihaz bir sunucuysa ve sunucunun PAgP kurulum sürecinde herhangi bir PAgP paketi göndermesi mümkün olmadığından yine de Etherchannel’ın kurulabilmesini sağlar. Bu alt modu istersek non-silent olarak değiştirebilir ve karşı tarafta PAgP sürecine katılabilecek bir cihaz olması gerektiğini porta öğretmiş oluruz.

LACP konfigürasyonu yapılırken şu komut dizisi kullanılır:

Switch(config)# lacp system-priority priority
Switch(config)# interface type mod/num
Switch(config-if)# channel-protocol lacp
Switch(config-if)# channel-group number mode {on| passive| active}
Switch(config-if)# lacp port-priority priority

Herşeyden önce switch’in bir LACP system priority(1- 65535, varsayılan olaark 32768) değeri olmalıdır. Eğer istenirse bir switch’e daha düşük system priority değeri atanarak Etherchannel kurulumunda karar verici olması sağlanabilir. Diğer durumda iki switch de varsayılan 32768 system priority değerine sahip olacaktır ve MAC adresi düşük olan switch karar verici olarak seçilecektir. Etherchannel’a katılacak her interface PAgP’de olduğu gibi aynı grup numarası (1-64) altında toplanmalıdır. Mod olarak on seçildiğinde interface koşulsuz olarak LACP’ye gerek duyulmadan Etherchannel’a iştirak eder. passive modu PAgP’deki auto moduna karşılık düşmektedir. active modu ise PAgP’deki desirable moduna karşılık düşmektedir. Aynı channel grup numarası altında aktif olarak izin verilenden fazla interface konfigüre edilebilir. Bu da yedek hatlar oluşturabilmemize olanak sağlar. Aktif olarak Etherchannel’a iştirak etmesini istediğimiz portlara lacp port-priority komutuyla daha düşük port priority (1-65535, varsayılan olarak 32768) değerleri atayarak yüksek port priority değerine sahip portların yedekte beklemesini sağlayabiliriz. Eğer bu değeri atamazsak varsayılan değer 32768 geçerlidir ve en düşük port numarasına sahip portlar aktif olarak Etherchannel’a katılır.

Son olarak Etherchannel troubleshooting için şu komutları kullanabiliriz:

show etherchannel summary Mevcut etherchannel durumunu görüntüler.
show etherchannel detail Etherchannel hakkında detaylı bilgi verir.
show etherchannel port Port bazında etherchannel durumunu görüntüler.
show {pagp| lacp} neighbor Her porttaki etherchannel komşularını gösterir.

Alıntı.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
cisco, etherchannel, konfigürasyonu, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Cisco'dan hızlı ağ çözümü! Deep Bilgisayar Donanımı 0 07 Mart 2012 16:49
Cisco Router Julw Ağ, Network ve Networking 2 28 Aralık 2007 01:08