IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07 Mart 2006, 21:42   #1
PaYanDA
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Zoom 5551 X4 ADSL Modem (favorim maliyet+performans)




Gerçekten şu an Türk İnternet kullanıcısı çölün ortasında vaha bulmuş kadar sevinç ve şaşkınlık içerisinde. İnternet konusunda çok uzun zamandır olabileceğimiz her şekilde mağdur edilen bizler , Telekom'un gerçekten ihtiyaca yönelik miktarda ADSL portu açması ve fiyatlarında (en düşük bağlantı olan 256/64 deki bir hafta içinde geri çekilen zammı saymazsak) hatırı sayılar indirimler yapması sebebiyle bir çıkış yolu bulmuş durumdayız.. "Yaz tahtaya al haftaya" mantığı ile ADSL istek listesinde bir yılın üzerinde "ihale oldu mu olacak mı_?" diye bekleyen insanlar 3-4 gün içerisinde bağlantılarını açtırmaya başladılar , şirketler "nasıl olsa fiyatları düştü" diyerek bağlantılarına 1 MBit'lik ADSL hatlar eklediler ve doğal olarak biz DarkHardware ailesine gene üzerinde en çok konuşulan donanım üzerine inceleme yayınlamak düştü.

Bir yandan herkesin hakkında konuştuğu ZOOM X4 modemi tanıtırken bir yandan da ADSL hakkında pratik bilgileri vermeye çalışacağız.

ADSL ve ZOOM hakkında


Zoom firması hakkında çok bir şey söylemeye gerek yok. 1977 den bu yana iletişim dalında Zoom , Digital Village ve ülkemizde kalitesi herkes tarafından bilinen Hayes markaları ile sektörün liderlerinden , adı modem denen cihazın standartlarını oluşturan firmalar arasında geçer , açıkçası standartları oluşturmuşlar dedikten sonra daha ne ekleyebilirim bilmiyorum. Sitelerinde ürettikleri cihazların aldıkları ödülleri yayınlamışlar ve daha yazının başında okuyucuya yönlendirme yapar gibi olmak istemesem de söylüyorum , 2003 yılında aldıkları ödüllerin büyük kısmı şu an tanıttığımız modeme verilmiş durumda.

ADSL hakkında ise meslektaşım Perit Tokmak'ın incelemesinin ufacık bir özetini yapıyorum. Kısaca bildiğiniz telefon kablosu üzerinden data erişimi sağlayan DSL teknolojilerinden bir tanesi. DSL teknolojileri xDSL olarak adlandırılıyor ve ADSL'den başka SDSL , VDSL gibi (temelde upload/download hızlarına ve oranlarına , bir de ulaşabildikleri mesafeye göre) bir çok harften oluşmuş DSL teknolojileri var. Ülkemizde son kullanıcı (yani bizler) sadece ADSL ile tanışmış durumdayız . Aslında çok da tanıştık denemez , ADSL'in teorik alt sınırı 256 Kbit , yani düne kadar aylığı 170 milyon liraya ancak alınabilen bağlantıyken ancak uzaktan göz attık desek yeridir. Yazımın sonuna kadar mümkün olduğunca yurtdışındaki ADSL fiyatlarını buraya yazmamaya çalışacağım , açıkçası kimsenin moralini bozmak istemiyorum.

Modemin özellikleri , kutu içeriği.


Ürünümüz güzel bir kutu içerisinde , adaptörü ve gerekebilecek tüm kablolar , bir kısım döküman ve kullanım kılavuzunun bulunduğu bir başka kutu ile geliyor. İç kutu dış kutu arasında kalan kısma ise ithalatçı firma garanti belgesini ve çok takdir ettiğim bir şekilde Türk Telekom ADSL ayarlarını anlatan bir kağıdı koymuş. Takip ettiğim kadarı ile ayarlar değiştikçe ithalatçı firma da üşenmeden aradaki kağıdı değiştiriyor. Aşağıdaki resimde kutu ile gelen parçaları görebiliyorsunuz , görmediğiniz tek şey splitter , onu da unutmadan ifade edelim , Zoom 5551 modelinin splitter'i kendi üzerinde , ayrıca satın almanıza gerek kalmıyor.







Öncelikle modemimizin şekline ve boyutuna göz gezdirelim. Resimdeki örneklememden de anlaşıldığı üzere modemimizin ebatları ancak bir CD kutusu kadar. (Bir bilgisayar kullanıcısına daha elinin altında olacak bir kıyas bulamazdım herhalde , örnekte dünyaca tanınan ama ülkemizde pek tanınmayan Asia Minor Türk jazz grubunun CD'si kullanılmıştır). Açıkçası o hantal kablo modemlerden sonra böylesi kitap gibi her yere yerleştirebileceğimiz bir modeme rastlamak farkı gerçekten belirginleştiriyor. Şeklini dikdörtgenler prizması olmaktan uzaklaştırmak için bir çok kıvrım vermişler , açıkçası başarılı da olmuşlar , üst ve alt yüzeyleri bile sanki ince belli çay bardağı koyulacak şekilde tasarlanmış.

Modemin arkasına baktığımızda sırası ile adaptör girişini , açıp kapatma düğmesini , USB girişini , Ethernet (RJ 45) girişini , telefonun ve hattın gireceği RJ11 girişlerini görüyoruz. Bunlar için gereken adaptör , USB kablo , ethernet (RJ45) düz kablo (bu ayrıntıya dikkat , cross kablo değil) ve telefona bağlanabilecek (RJ 11) kablo ise kutunun içerisinden çıkıyor. Kabloların kalitesi gerçekten yeterli , o kadar ki USB kabloyu hiç poşetinden çıkartıp ziyan etmek istemediğimden dolayı o kısım ile ilgili testleri bende bulunan bir başka kablo ile yapmayı tercih ettim. Bu arada unutmadan deminki ayrıntıyı açıklayalım , modeminizi bilgisayara ya da hub'ınızın uplinkine bağlamanız gerektiğinde düz kablo kullanıyorsunuz. Modeminizle beraber gelen kablo 1,5 metre civarı , ev kullanıcısı için gayet yeterli olacaktır. Malum , her kablonun uzun olanı makbulken kalın ve bükülmeye karşı koyan ethernet kablosu (UTP) görüntü kirliliği ve karmaşa yarattığından dolayı "tam yetecek kadar olsa en güzelidir" denir.

Gelelim önden görünüşü incelemeye. Adaptörü taktığımızda yanan kırmızı ledi hesaba katmazsak modemin durumu ile ilgili bize veren 3 ayrı ledimiz var. LINK (en sağda , yeşil ) Telekom'a başvurduktan sonra uzun bir süre merak içerisinde bakacağımız LED , bağlantımızın gelip gelmediğini gösteriyor. Eğer sabit bir şekilde yanıyorsa danışma telefonlarını arayıp rahatsız etmeye başlayabilirsiniz. Ortadaki turuncu LED olan RXD ise dosya alışverişini gösteriyor. Açıkçası bu çok önemli bir özellik , sırf bunun için internal modem yerine external alan insanlar tanıyorum. En soldaki (LAN) ise modemimize ethernet üzerinden bağlı bir bilgisayarın olup olmadığını gösteriyor , kurumsal ölçekte çok ufak bir kullanım alanı olabilecek olsa bile son kullanıcı için "olsa olur olmasa da olur" ya da "çok gösterge göz çıkarmaz" şeklinde karşılanacak bir ekleme. İlk kurulum esnasında bu LED sayesinde ethernetin bağlı olup olmadığını anlıyorsunuz , sonra da gece lambası olarak iş görüyor.



Modemin üstünün düz olması , gerektiğinde (ki bu her zaman anlamına gelebilir) üzerine CD gibi eşyaları koymanıza yarayabiliyor. Normalde bu tip hava alması gereken yerleri kapatmak çok da doğru bir hareket sayılmaz ama bu işi rahatlıkla götürecek kadar açıklık yanlarda ve altta mevcut. Ayrıca çok da ısınan bir parça değil , üzeri kapalı 10 günlük aralıksız bir kullanımdan sonra bile sıcaklık elle ancak hissediliyor. Çok da nazlı gelinmiş gibi davranmaya gerek yok yani.

İlk Kurulum


Zoom X4'ü bilgisayarımıza istersek USB'den , istersek de ethernet üzerinden bağlayabiliyoruz. Forumlarda kullanıcıların sıklıkla belirttiği , belkide sizin de bir yerlerde karşılatığınız "USB'den sakın bağlamayın , ethernetten bağlarsanız çok daha verimli" şeklinde bir söylem yüzünden yaptığımız ilk test bu yönde oldu. Gerçekten de çok ufak bir miktar fark oluyor ama kesinlikle abartılacak boyularda değil. Bilgisayarın başında günde 13 saatini geçiren ve çalışan her programı , her servisi tek tek elle ayarlayan biri olarak bu farkı kabul edilebilir buluyorsam çoğu kullanıcı için de çok sorun olacağını sanmıyorum. Sözün özü , eğer hazırda bir ethernet kartınız varsa modeminizi onun üzerinden kullanın , yoksa ethernet için ayrıca para harcamaya , bir de üzerine PCI slotunu işgal etmeye çok da gerek yok. ( Kişisel görüşüm bir bilgisayarda çakışmaların 3 sebebi olduğu yönündedir , sırasıyla TV kartları , ethernet kartları ve onboard özellikler , o yüzden mümkün olduğunca kurduğum sistemlerde bunları azaltmaya çalışırım , size de bunu tavsiye ederim)

Gelelim kurulum ayarlarına... Ne güzeldir ki bu ayarlar konusunda bilgi vermeye hiç gerek yok. Ürünün Türkiye distribütörü olan Oluşum Bilgisayar bu konuda gerçekten örneğine az rastlanır bir site hazırlamış durumda. Gerek USB üzerinden bağlamak , gerek de Ethernet üzerinden bağlamak için gerekenleri adım adım sitelerinden öğrenebilirsiniz. (Aşağıda bahsettiğimiz siteden bir görüntüyü inceleyebilirsiniz) Eğer bunlara rağmen problem yaşarsanız destek masalarını mesai saatleri içerisinde aramak mümkün. Tanıdığım kullanıcılardan kurulum sırasında ufak tefek kararsızlık yaşayanlar destek masası yerine beni aradıkları için ilk ağızdan duyamadım ama ürünü Ankara'da satan firmalardan duyduğum ve mesaj panolarından edindiğim bilgilere göre yeterli desteği veriyorlarmış.



Sitede belirtilmeyen ufak bir ayarı biz belirtelim , kurulumu yaptıktan sonra ilk işiniz modeminizin (yukarıda işaretlediğimiz) şifresini değiştirmek olsun , aksi takdirde fabrika ayarları herkes tarafından bilindiği için internetten gelen birinin sizin modeminizin ayarlarını kurcalayabilmesi mümkün olabilir. Ufak bir ihtimal olsa da gözardı etmemek en güzeli.

Evet , artık sınırsız internet sizi bekliyor. Tabi daha önce biraz da ayarlara göz atalım...

Modemin ismi nereden geliyor_? Özellikler , ayarlar


Gerçekten de bir ürünün bilinen isminin 3-4-5 diye gitmesi ilk başta çok garip geliyor. Sonuçta incelediğimiz ürünü piyasada kimse 5551 diye tanımıyor , herkesin ağzında X4 ibaresi var. Bu aslında cihazın aynı anda 4 ürün görevine dikkat çekmek için özellikle planlanmış bir satış stratejisi. Bahsedilen özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz , Gateway , Router , Firewall ve doğal olarak da ADSL Modem. İlk üç başlığın her biri hakkında tuğla kalınlığında kitaplarla boğuşmuş biri olarak detaylara girmenin sizi Alt+F4 tuşlarına basarak sayfayı kapatmanıza yönelteceğinin bilincindeyim , o yüzden iki cümle ile bunun özetini vermek istiyorum.

Bu özellikler sayesinde , siz bu modeme bir hub vasıtası ile istediğiniz kadar (aslında üst sınır 127) bilgisayar bağlayabilirsiniz , bu bilgisayarların her birine otomatik olarak istediğiniz bir havuzdan IP dağıtılır , internetin paylaştırılması konusunda bir ayar yapmanıza gerek olmaz , ayrıca sizin özellikle izin vermediğiniz hiç bir porttan ağınızdaki bilgisayarlara dışarıdan giriş yapılamaz. Tüm bilgisayarlara internetin dağıtılması için server şeklinde bir bilgisayarın açık durmasına gerek olmaz , sadece modemin açık olması yeterlidir.

Aslında cümlelerde açık bir şekilde belrtmiş olsam da tekrarlayım , bilgisayarınızı modeme bağlamak dışında bir ayar yapmadan internete çıkabilir duruma geldiniz. Hatta daha da güzeli , olur da bağlantınız herhangi bir şekilde koparsa modeminiz tekrar bağlanıyor ve aksaklığı farketmiyorsunuz bile. O yüzden hiç bir detay ile uğraşmanıza gerek yok. Ama modemimizin muhteşem bir özelliğini , web üzerinden ayarlarının değiştirilebilirliğini bahis konusu etmezsek işimizi yarım yapmış oluruz. Bu ayarlar hakkında detaylı bilgi vermenin imkanı yok , o yüzden sadece yüzeysel geçiyorum.

Masaüstünüzdeki kısayolunuza tıkladığınızda , ya da (favorim) [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] (açıklaması: http://10.0.0.2/) yazdığınızda karşınıza ZOOM'un tüm ayarlarının yapılabileceği bir web konsolu çıkıyor. Buradaki linklerden istediğiniz , hatta büyük ihtimalle istemediğiniz her türlü ayarı yapabiliyorsunuz. Tüm ayarlardan sonra "Write Settings to Flash and Reboot" tuşuna tıklıyorsunuz , modeminiz ayarları kaydedip kendini resetliyor...



Yukarıda gördüğünüz Basic Setup kısmında bağlanmak için gereken ayarları yapıyorsunuz. Her ne kadar size kurulum için gereken linklerde vermiş de olsak , bir önceki ADSL yazımızda belirmişte de olsak gene de hatırlatalım ; VPI değerinin 8 , VCI ayarının 35 olduğuna emin olun. Çok önemli bir ayar olduğu halde nedense size bu ayarların Telekom tarafından söylenmesi unutulabiliyor.

Yan tarafta görmüş olduğunuz System Status kısmında ise modeminizin firmware'ini , Ethernet kartı ile ya da USB ile modeme herhangi bir bağlantı olup olmadığını , WAN ve LAN IP'lerinizi ve ayrıca MAC adresinizi görebiliyorsunuz.

ADSL Link Status kısmında Showtime yazısını görürseniz bilin ki artık downloadlara başlayabilirsiniz.

(Gerek ADSL yazısını okuyanların çoğunluğunun dial up kullanıcısı olacağı ve büyük boyutlu resimleri istemeyecekleri gerçeği , gerek de kendi IP mi tüm dünyaya ilan etmenin anlamsızlığı nedeni ile screenshotu biraz ufak tuttum.)

Ve son olarak Advanced Status kısmı... Burası gerçekten bir modemde bu kadar ayar mı olurmuş diyeceğiniz kadar çok , sizi kurcalamaya doyuracak kadar dolu bir üst menü. Gerçekten bir derya şeklinde , açıkçası bir bakıma da sizi zorlayabilecek bir kısım.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Alt 07 Mart 2006, 21:43   #2
PaYanDA
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)



Burada özellikle bakmanızı tavsiye ettiğim kısım PPP Status kısmı. Modeminize bağlı tüm bilgisayarların yolladığı ve aldığı paketlerin sayısını , ayrıca her bilgisayarın download ve upload miktarlarını 5 saniyede bir güncellendiği şekli ile takip edebilirsiniz. DMZ kısmını ise incelemeye değer , modeme değer katan bir özellik.Ayrıca eğer bilgisayarınızda web sayfası yayınlamak istiyorsanız Virtual Server kısmını da ziyaret etmek zorunda kalacağınız konusunda bir tüyo vereyim. Kalan kısımları açıklamaya çalışmak incelemeyi iki katına çıkartır , artık modeminizi aldığınızda doya doya gezersiniz.

Kullanıcıların en çok aklına takılan soruya biraz cevap getirmeye çalışarak bu kısmı bitirmek istiyorum. "Donanımsal firewall gerçekten işe yarıyor mu_?" Cevabımız ise şu olabilir , "ev kullanıcısı için gayet yeterli , ama eğer bir şirket için düşünüyorsanız gerçek bir firewall'a ihtiyacınız olacaktır". Dediğimizi biraz temellendirelim. Zoom'daki donanımsal firewall fiyatına göre gerçekten çok başarılı , ama basit bir mantığa göre çalışıyor. Sizin açmadığınız portlardan gelen tüm paketleri drop ediyor , basit bir şekilde bilgisayarınıza gelmeye çalışan ya da port tarayan herkesi eliyor. Bu da sizin yazılım firewall'larının bıktırıcı alarmlarından kurtulmanız demek. Aynı şekilde tüm dünyaya karşı gerçek IP'niz yerine modemin size verdiği 10.0.0.# gibi bir IP ile çıkacaksınız , o yüzden çoğu kimse IP'nizi görse bile size ulaşamayacaktır.Bilmeyenler için kısa bir bilgi , dünya üzerinde böyle bir gerçek IP yoktur , bu IP aralığı sadece yerel ağlar için kullanılan sahte bir aralıktır , bu adrese internet üzerinden ulaşamazsınız , ping atamazsınız. Eh böyle güzel bir özellik için size ICQ'dan dosya yollanamıyor olmasını "sağlık olsun , başımızın gözümüzün sadakası olsun" diye karşılayacağınızı umuyorum . (Dinamik port kullandığı için firewall'lardan engellenmesi en zor olan programlardan biri olan MSN Messenger her nasıl yapıyorsa bu sorunu da aşıyor , bir arkadaşınızdan dosya almak istediğinizde bu programı da kullanabilirsiniz)

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 08 Mart 2006, 22:49   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)



S.a
Zoom 5551 X4 ADSL Modem tavsiye etmediler.Nedeni zoomlar o kadar verımLı degıl ve pahalı dedıler.gercekten oyle ama.

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
5551, adsl, favorim, maliyet, maliyetperformans, modem, performans, x4, zoom


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
ADSL modem yönlendirici! Deep Bilgisayar Donanımı 0 18 Ocak 2012 20:50