Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
|
document.writeln(yuk); Ýkinci satýr Þimdi ise 2ci satýra iyi bakýn: Hiç " " iþareti yok. " " içine alýnmamýþ karakterler deðiþken olarak düþünülür. Dikkat ederseniz yuk bizim daha önce belirttiðimiz bir deðiþken. Sanýrým olan biten biraz anlam kazanmaya baþlamýþtýr. Javascript deðiþken olup olmadýðýný kontrol eder, eðer deðiþken bulursa, onu deðiþkenin deðeri ile deðiþtirir.
document.writeln("cm ve boyu "+ boy +"cm olan bir alanýn yüzölçümü "+ alan +"cm2"); üçüncü satýr Sanýrým 3cü satýr içlerinde en enteresan olaný olsa gerek. 1 ve 2ci satýrlarýn özelliklerini bir arada bulundurmakta. + iþareti kullanarak deðiþkenleri ve stringleri bir arada kullanmakta. (Dilerseniz + iþareti kullanýp daha fazla deðiþkeni de iþin içine katabilirsiniz) Gördüðünüz gibi, herþey bir çift týrnak " ile baþlýyor. Sonra bir kaç kelime var. Tekrar bir çift týrnak iþareti " ile sona eriyor. Bu stringin bittiðinin iþareti. Buradan sonra Javascript kapama parantezi beklerken biz ona + iþareti veriyoruz. Þu sýrada javascript herþeyi hiç " yokmuþ gibi düþünüyor! Fýrsattan istifade ederek bizde parse edilecek deðiþkeni bildiriyoruz. (parse’ýn Türkçe karþýlýðý nedemek ise?) Böylece deðiþken doðru rakamla deðiþtirilip devam edip gidiyor. Sonraki + ile Javascript kodu gibi iþlenecek kýsmýn bitiþini bildiriyoruz. Artýk sýra yeniden " iþareti ile HTML olarak yazýlacak kýsmýn baþladýðýný söylüyoruz. Bu aynen bir daha tekrarlayýp ve bir çift týrnakla son buluyor. Basit deðil mi? :-) En enteresan þeylerden biride son iki satýrdaki <sup> etiketi. <sup> etiketi bir karakteri Superscript (yani üssü) þeklinde yazdýrýr. Ama merak etmeyin o etiketin oraya konmasýný sebebi, araya HTML kodu girebileceðinizi göstermek içindi. Ama dikkat ettiyseniz, HTML etiketleri " " içerisinde yer alýyor, dýþýnda deðil. // -->
</script> Ders-3: If-Then-ElseIf-Then-Else Temel prensiplerini anladýktan sonra, artýk deðiþkenleri de kullanarak bir þeyler üretmenin zamaný geldi denebilir. Bu ders If-Then-Else ifadeleri hakkýnda olacaktýr. "If-Then-Else" kullanarak programýnýzý ziyaretçinin girdiði verilere göre farklý reaksiyon gösterir hale getirebilirsiniz. "If-Then-Else"in esas formatý þöyle olur: if (eðer þartlar doðruysa)
{
bu satýrý uygula;
bu satýrý da uygula;
birde bu satýrý uygula;
} else {
bu satýrý uygula
} Yukardaki örnekle ilgili önemli bir nokta: - if-the-else cümlesini baþlatmak için "if" ile baþlamalýsýnýz. If küçük harfle yazýlmalýdýr. Dilerseniz "IF" yazýn bakýn browser hemen $&%#|!* demeye baþlar.
- Parantezlerin içinde bir koþul ( þart ) bulunmalýdýr. Artýk "kýzkardeþim beni seviyor" veya "internet baðlantým çok yavaþ" demiyoruz. Bunlarýn yerine kizkardes == "seviyor" veya internet_hizi == "yavas" (burada "kizkardes" ve "internet_hizi" deðiþkenler oluyor. "seviyor" ve "yavas" ise deððþkenlere atanmýþ deðerler oluyor.)
Þimdi biraz daha detay ile devam edelim. Bunu hemen bütün javascriptlerde kullanmak zorundasýnýz. Ben kullanýlmayan bir tane olduðunu sanmýyorum. var feedback = prompt("Þimdiye kadar bu derslerden memnunmusunuz?", "evet veya hayir"); if (feedback == "evet") { alert("teþekkür ederim!"); } else { alert ("kimse sizi okumaya zorlamýyor, artýk okumayýn lütfen!"); } Sanýrým ilk satýrý geçen dersten hatýrlarsýnýz, ziyaretçiye bir soru soruyorsunuz ve cevabýda deðiþken olarak saklýyorsunuz. Bu scriptin ikinci satýrý epeyi ilginç. Gördüðünüz gibi Javascripti sorgulamaktayýz. Sorumda diyorum ki "aldýðýn deðer ’evet’e eþitmidir?" Dikkat edilecek bir kaç nokta var burada: Bakýn, cevapta " " iþareti yok ama evet de var. Unutmayýn stringleri yazdýrýrken, string’te " " iþareti olmalý, ama deðiþkenlerde gerek yok. Ýkincisi 2 tane == iþaretinin kullanýmýna dikkat. 1 tane = herhangi bir þeyi tanýmlamak için kullanýlýr. Fakat bir þeyi sorguluyorsanýz yana yana 2 tane = iþareti kullanmanýz lazým. Eðer yukardaki örnekte 1 tane = iþareti kullanýrsanýz, ya hata verecektir, veya deðerleri birbirinin üzerine yazacaktýr. Aþaðýda þartlarýn listesi de verilmiþtir: x == y Eðer x eþittir y x != y Eðer x eþit deðil y x < y Eðer x küçük y x > y Eðer x büyük y x <= y Eðer x küçük eþit y x >= y Eðer x büyük eþit y
Devamı ALtta .. |