Tekil Mesaj gösterimi
Alt 27 Aralık 2009, 16:58   #1
Çevrimdışı
MT EkoL
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Youtube Neydi ? Ne olacak ?




Sosyal ağlar sayesinde patladı.

10 yılın en büyük buluşlarından biri olan Youtube bu hale nasıl geldi; 10 yıl sonra ne halde olacak?

Son on yıla bakıp sosyal ağlarla ilgili bir tahmin yürütmek istesek herhalde söyleyebileceğimiz tek şey popüler olmaya devam edecekleri olur.
Önümüzdeki on yılda ne olacağını söylemekse biraz zor. Geride bıraktığımız on senede inanılmaz popülerliğe ulaşıp sonra kimsenin yüzüne bakmadığı birçok site sayabiliriz. Son iki senede inanılmaz popülerliğe ulaşan Facebook önümüzdeki senenin Friendster'ı olabilir. Ya da 2009'un bombası Twitter'ı iki sene sonra kimse hatırlamayabilir.
Sosyal ağlar inanılmaz bir gelişim ve değişim gösterirken, bazıları moda olup bazılarının modası geçerken hep aynı yerde kalan bir site vardı: Youtube! Bu yazıda da Youtube'un nereden nereye geldiğini, nereye doğru gittiğini ve onu popüler yapan özelliklerini gözden geçireceğiz.

Nereden nereye...


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Youtube ortaya çıkalı henüz on yıl bile olmuyor. Fakat site 2005 yılında sosyal ağların moda olmasıyla ve paylaşma seçeneğinin eklenmesiyle birlikte inanılmaz bir popülerlik kazandı.
Youtube birdenbire en çok hit alan sitelerden biri haline geldi ve Google'a 1.6 milyar dolara satıldı.
Başlarda Youtube'un bu popülerliğinin yasal olmayan videolardan geldiği söyleniyordu ve bunların büyük problemler ortaya çıkaracağı konuşuluyordu. Şimdi ise bu problemler ortadan kalkmış durumda.
Hukuksal problemlerin ortadan kalkmasıyla birlikte de sitenin daha fazla reklam alması ve kar oranını yükseltmesi bekleniyor.

Eklenebilir içerik


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Youtube'un bloglara, sosyal ağ profillerine, sitelere video ekleyebilme özelliği onu inanılmaz kullanışlı yapıyor. Youtube bu özelliğin öncüsü oldu ve dünya genelinde günde 1 milyar dakika izlenen bir site haline geldi.
Youtube ile meşhur olan video ekleme özelliği ise şimdi birçok formatla kullanılabilir durumda. İnsanlar bloglarına müzik, harita, dosya ekleyebiliyor.
Sitenin başarısı tek bir sosyal ağa da bağlı değil. Herhangi bir ağı desteklemiyor. Myspace popülerliğini yitirdiği anda videolar Facebook, Twitter gibi başka ağlarda paylaşılıyor ve Youtube her daim popüler kalıyor.

Herkes gazeteci ya da ünlü olabilir


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Fotoğraf makinelerinin ve video kameraların fiyatlarının düşmesi, cep telefonlarının fotoğraf ve video çekebilme özelliklerinin artması ile birlikte Youtube hayatımıza bambaşka bir kavram soktu: sivil gazetecilik.
Özellikla İran'da son seçimde olan olayların görüntülerinin internete sızması, İran'ın ülke dışına bilgi aktarımını durdurması gibi olaylar internet gazeteciliğinin önemini arttırdı. Bunlarla birlikte son yıllarda cep telefonları ve kameralarla çekilmiş bir çok vahşet, suçla savaş videosu gördük. Televizyonlar bile Youtube'dan video alıp ana haber bültenlerinde yayınladı.
Youtube herkese gazeteci olma imkanı verdiği gibi ünlü olma imkanı da veriyor. Eskiden televizyon haricinde bir platforma sahip olmayan ünlü olma meraklıları şimdi internet üzerinden dünyaya ulaşıyor. Birçok Youtube ünlüsü reklam firmalarıyla, film ve müzik yapımcılarıyla kontratlar imzalıyor.
Youtube'un televizyonların popülerliğini çalması yapımcıları da deyim yerindeyse alevlendirmiş durumda. Artık insanlar kablolu tv ve uydu yayınının gerekliliğini sorgular hale geldiler. Televizyonlar ise önlem olarak kendi yayınlarını internet üzerinden yayma politikalarına başvuruyorlar. Böylece popülerliklerini koruma peşindeler.

----------

Peki ya sonuç?


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Dediğimiz gibi Youtube'un önündeki en büyük rakip medya firmaları. Youtube'un profesyonel video içeriğinin zayıf olması bir eksi gibi gözüküyor.
Bunlar haricinde işte önümüzdeki on yıl ile ilgili birkaç öngörü:
Büyük ekranlar için: Eğer yeni bir televizyon aldıysanız büyük ihtimal internet bağlantısı vardır. Youtube da bunun için hazır. Bu yılın başlarında büyük ekranlar için Youtube XL'i tanıtan Youtube profesyonel içerikle ilgili yapacağı birkaç hamle ile kablo tv nin yerini alabilir mi göreceğiz.
Küçük ekranlar için: Smartphonelar artık herkesin elinde. Çoğu telefondan Youtube'a erişim de kolaylaştırılmış durumda. Erişim hızının da gün geçtikçe arttığını düşünürsek mobil platform diğer platformlardan çok daha önemli olacak gibi gözüküyor.
Canlı yayın: Justin TV ve Ustream gibi canlı yayın yapan sitelerin çok talep görmesiyle birlikte Youtube'un bu konuya da el atması bekleniyor. Zaten Youtube da bu konuda ne kadar iddialı olduğunu U2 konserini 10 milyon kişiye canlı olarak yayınla***** göstermişti.
Peki ya sonuç? Youtube kesinlikle geride bırakılması zor bir rakip ve yeniliklere de açık. Geçtiğimiz 10 senede farkında olalım ya da olmayalım hayatımıza birçok yenilik getirdi ve önümüzdeki 10 senede de getirecek gibi gözüküyor. Ah bir de yasaklı olmasa...

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver