Son günlerde sık sık onları düşünüyorum. Nasıl düşünmem? Gazetedeki resimlerden, televizyonların renkli ekranlarından hep onların yüzünü görüyorum. Biri, başına dolanıvermiş sargısıyla gözleri kapalı yatıyor. Öteki, duman tüten yıkıntıların önünde durmuş elinde kafası kopmuş bebeğiyle öylece bakıyor.
Biri korkuyla büyümüş gözleriyle anasının kucağından insanlara sesleniyor; biri kendisine verilen ekmek parçasını kemiriyor. Bir başkası bir hastane odasındaki yatakta yatıyor; kara gözleriyle öylece suskun bakarak ilaç bekliyor. Bir başkası bir dilim ekmek bulmak için çöpleri karıştırıyor.
Sonra bir kız çocuðu çıkıyor karşıma; “ufacık, tefecik bir kız” Nâzým Hikmet’in şiirindeki bu ufacık kız, dünyayı dolaşıyor ve diyor ki:
“Kapıları çalan benim/ Kapıları birer birer/ Gözünüze görünemem/ göze görünmez ölüler/ Hiroşima’da öleli/ Oluyor bir on yıl kadar/ Yedi yaşında bir kızým/ Büyümez ölü çocuklar/..../Çalıyorum kapınızı/ teyze amca bir imza ver/ çocuklar öldürülmesin/ şeker de yiyebilsinler”.
Son günlerde sık sık onları düşünüyorum. Nasıl düşünmem? Savaşın vurduğu çocuklar her yerde karşıma çıkıyor. İşte o yüzden barış için yazılan dizeleri anımsıyorum sürekli.
NâzýmHikmet, “Koşuyor altı yaşında bir oğlan/ uçurtması geçiyor ağaçlardan/ siz de böyle koşmuştunuz bir zaman/ Çocuklara kıymayın efendiler/ bulutlar adam öldürmesin” dizeleriyle savaş ağalarını insanlığa çağırıyor.
ABD, yeryüzündeki savaş barbarlığının simgesi. Geçmişte ve bugün. Hiroşima’ya atılan atom bombasının kurbanları belleklerden çıkmazken, Vietnam’da Napalm bombasını kullandı o. Sonra, temiz bomba Nötron’u buldu. Sonra yeni yeni cehennem silahlarını, kimyasal silahları ve türlü çeşitli savaş yöntemlerini. Silahlarını insanların, halkların üzerinde denedi, deniyor; Afrika’da, Balkanlarda, Irak’ta, Afganistan’da...
Şairlerin silahıysa şiirler ve dizeler; insanlığın barış ve esenlik içinde yaşamasını isteyen, insanların içine işleyen dizeler. Ziya Osman S’nın şiiri de bunlardan biri:
“Patik yap kunduracı, bol bol patik;
Bebeler için, ilk adımı atacak,
Çocuklar için, koşacak, oynayacak...
Terzi abla, minimini elbiseler dik,
Yazlık, kışlık, mevsimlik...
Saçlarına kurdela,
Bileklerine bilezik...
Ama şu dünya hali, bin türlü kaza, bela
Ama bunca hastalık, gıdasızlık, verem;
Tabutçu, ölçünü büyük tut, büyük!
Çocukların öldüğünü istemem...”
Alintidir
G Cengiz