Türkiye'nin dini profili
Türkiye genelinde yapılan bir araştırma Türkiye'nin dini profilini ortaya çıkardı.
Sabancı Üniversitesi’nden iki profesörün hazırladığı ‘dindarlık araştırması’na göre, Türkiye ölçü alınan ülkeler arasında yüzde 87’lik oranla, Katolik nüfusa sahip Polonya ile Protestan ABD’yi dindarlıkta geçti.
Uluslararası Sosyal Araştırma Programı (ISSP) kapsamında, Sabancı Üniversitesi’nden Prof. Ersin Kalaycıoğlu ve Prof. Ali Çarkoğlu tarafından hazırlanan, “Türkiye’de Dindarlık-Uluslararası Bir Karşılaştırma” araştırması açıklandı.
Milliyet gazetesinde yer alan habere göre araştırmada, ‘Dindarlık’ konusunda Türkiye yüzde 87’lik oranla Katolik nüfusa sahip Polonya, Filipinler, Portekiz gibi ülkelerle, köktenci Protestanlığın yaygın olduğu ABD’yi geçerek ilk sırada yer aldı. Aralık 2008 ile Mart 2009 tarihleri arasında Türkiye genelinde 53 ilde 1453 kişiyle yapılan görüşmeler sonucu hazırlanan araştırmanın sonuçları dün açıklandı.
Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları, ISSP üyesi diğer ülkelerde 1991 ve 1998 yıllarında yapılan araştırmalarla karşılaştırıldı. Sonuçlar özetle şöyle: Yüzde 87 ile en dindar ülke
- Araştırmada, “Kendinizi ne derece dindar bir kişi olarak görüyorsunuz? Sorusunu deneklerin yüzde 16’sı “Son derece dindar”, yüzde 39’u “Oldukça dindar”, yüzde 32’si “Biraz dindar” olarak tanımladı. Kendini dindar olarak tanımlayanların yüzde 87 olarak çıktığı Türkiye, 1991 ve 1998’de ISSP üyesi ülkeleri arasında yapılan araştırmalarla karşılaştırıldığında ilk sırayı alarak en dindar ülke oldu.
- Deneklerin yüzde 89’u kendi inanışından olmayan dinlere saygı gösterilmesi gerektiğini dile getirmesine karşın, “Sizden farklı bir dine mensup olan veya din hakkındaki görüşleri sizden farklı birinin oy verdiğiniz partiden aday olmasını kabul eder miydiniz?” sorusuna yüzde 37’si “Kesinlikle kabul etmem”, yüzde 12’si “Muhtemelen kabul etmem” yanıtını verdi. “Bu kişilerin fikirlerini kamuya açıklamalarına izin verilmeli mi?” sorusuna, deneklerin yüzde 59’u “Verilmemeli”, “Kendi görüşlerini anlatan kitaplar yayımlamalarına izin verilmeli mi?” sorusuna da deneklerin yüzde 54’ü “Verilmemeli” dedi.
Araştırmanın sonuç bölümünde, “Türkiye’de bir genel kanaat var. Dindarlık yaygın hoşgörü getirir denmekte ancak, somut konulara ait sorulara geldiğimizde bu yaygın hoşgörünün izine rastlanmamaktadır” denildi. ‘Dindara baskı’ düştü
- Araştırmada “Genelde modern bilim, yarardan çok zarara sebep olmuştur” görüşüne katılanların oranı yüzde 23 oldu.
- Yüzde 46, “Dinin barıştan çok savaşa sebep olduğunu” söyledi.
- “Dindar insanlara baskı yapılıyor mu?” sorusuna “Evet” diyenlerin oranı 2002’de yüzde 40’iken, bu oran 2006’da yüzde 17, 2009’da ise yüzde 24 oldu. Yine aynı şekilde “Laik kesim üzerinde baskı var mı?” sorusuna da 2006’da “Evet” diyenlerin oranı yüzde 8’ken, bu oran 2009’da yüzde 9 oldu. Dua edenler %80
- Araştırmada yüzde 80 dua ettiğini ifade etti.
- Deneklerin yüzde 43’ü dini içerikli bir malzeme bulundurduğunu, yüzde 62 de türbe ve yatır ziyaretine gittiğini söyledi.
- Kadınların yüzde 74’ü “hafta da bir veya birden fazla” camiye giderken, bu oran erkeklerde yüzde 51 de kaldı.
- “Dini ilkelerinize uymayan bir kanun Meclis’te kabul edilirse, ne yaparsınız?” sorusuna deneklerin yüzde 67’si “Dini ilkelerime uymaya devam ederim” yanıtını verdi.
- Kalaycıoğlu mevcut araştırma soruları dışında sordukları “Şeriat istiyor musunuz?” sorusuna “Evet” diyenlerin oranının 1999’da yüzde 19 olduğunu, 2009’da ise bu oranın yüzde 10’a indiğini söyledi. Milliyet |