Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01 Kasım 2009, 09:52   #1
Çevrimiçi
Feronia
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Erken yaşta hamilelik




Ülkemizde, özellikle kırsal kesimde sıkça rastlanan erken yaşta hamilelikler ve doğumlar anne adayının fiziksel ve psikolojik açıdan henüz gelişimi tamamlamış olduğundan pek çok komplikasyonu beraberinde getirir. Dr. S.A erken yaşta hamilelik ve doğumun anne ve bebek üzerindeki zararlarını anlatıyor.

Adolesan dönem çocukluk ile erişkinlik arasındaki evreyi tanımlar. Dünya Sağlık Örgütü'nün 10–19 yaş arası sınırlandırdığı bu dönemde kişi fiziksel, cinsel, psikolojik gelişimini tamamlar. Erken yaşta hamile kalan veya doğum yapan kadınlar, 20–29 yaş arasındaki kadınlarla karşılaştırıldığında, hamilelik dönemde yaşanan komplikasyonlarda ve anne ölümlerinde bir artış olduğu görülür.



Adolesan hamileliklerin tehlikeleri

Erken yaşta hamile kalıp doğum yapan kadınlarda görülen komplikasyonların artması, anne adayının fiziksel ve psikolojik açıdan henüz doğum yapmaya ve ebeveyn olmaya hazır olmamasından kaynaklanır.

Adolesan dönemde doğumların genelde zor geçmesine kalça kemiğinin (pelvis) henüz tam olarak gelişmemesi ve hala gelişim evresinde olması neden olur. Kadının zor bir doğum geçirmesi fistül (anüsten birkaç santimetre uzakta, apse sonucu oluşan akıntılı delikler), idrar ve dışkı kaçırma ve bunlara bağlı olarak kendini toplumdan soyutlama gibi sonuçlar doğurabilir.

Anne adayının yetersiz beslenmesi, bundan dolayı aneminin ortaya çıkması, düşük, erken doğum, hamilelikte hipertansiyon ve sezaryenle doğum yine erken yaşta hamileliğin neden olabileceği rahatsızlıklar arasında yer alır.

Erken yaşta hamilelik bebeği nasıl etkiler?

Yapılan araştırmalar bebek ölümlerinin 15 yaş altı annelerde, 20 yaş altındaki kadınlara göre çok daha yüksek olduğunu gösterdi. Ayrıca erken yaşta hamile kalan kadınların bebeklerinde gelişim geriliği ve erken doğum riski çok daha yüksek. Bunların dışında bebeğin düşük kilo ile dünyaya gelmesi ve nörolojik hastalıkların daha sık görülmesi adelosan hamileliklerin sonuçlarından bazıları. Nörolojik hastalıklar daha sonraki yaşlarda çocukta zeka geriliği, serebral palsi (hastalık değildir, bir grup nörolojik bozukluğu tanımlar), epilepsi (sara) gibi sinirsel rahatsızlıkların görülmesine neden olur.

Yetişkinlik çağına erişmeden, erken yaşta hamile kalmak veya doğum yapmak sonuç olarak hem annenin hem de bebeğin sağlığını ciddi bir biçimde tehdit edebilir. Mümkün olduğunca bu tarz hamileliğin oluşması önlemeli ve kadına korunma yöntemleri, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, doğru beslenme gibi konularda eğitim verilmeli.

hurriyet

__________________
Ey Türk Bayrağım,Vatanımın sembolu,Namusum !
Korkma yılma senin yanında bizler varız Vatanımızın sembolü. Bayragim. Bizler Osmanli Torunlariyiz. Senin yanındayiz asla yılma korkma.
Sen daima dalgalanacaksın




Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver