Bergamot
Latince ismi Citrus Aurantum Bergamia'dır. Bergamot Yağı olgunlaşmış ekşi turunç kabuğundan elde edilmektedir. Yapısında %35-45 linalil asetat vardır. Yeşilimtırak veya sarı yeşil renkte, acı lezzette, hoş kokulu bir yağdır. Meyve ülkemizde ve Akdeniz ülkelerinde örneğin İtalya, Sicilya ve Afrika da yetişmektedir. Portakalla limon arasında bir meyvedir. Kış aylarında yetişmektedir.
Herbal Terapi
Kuvvetli bir antiseptik etkiye sahiptir. Ağrı kesici etkisinden dolayı herpes adını verdiğimiz uçukta kullanılmaktadır. Vaginal kaşıntılarda banyoya konularak kullanılması tavsiye edilir. Bitkinin yaprakları çay tarzında kullanılır.
Aromaterapi
Sindirim sistemi hastalıklarından, kolik tarzındaki karın ağrılarında, bağırsaklardaki gaz şikayetlerinde, hazımsızlıkta, mide ağrılarının tedavisinde kullanılır. İdrar yollan hastalıklarından sistit adını verdiğimiz idrar yollan iltihabında ve ağrılı idrar edenlerde kullanılır. Baş ağrılarında, tonsilitte, farenjitte, baştaki kokuları yok etmekte kullanılır. Psikolojik rahatsızlıklardan anksiyete ve insomnia adını verdiğimiz uykusuzlukta, irribilitede etkilidir. Solunum sisteminde bronşitte özellikle limon yağı ile birlikte kullanılır.
Kozmetikte Kullanım
Aknede, yağlı ciltte, seborede, ciltteki yaralarda, egzama-h ciltlerde kullanılır. Cildi gerici ve nemlendirici etkisinin yanında antiseptik etkisi mevcuttur. İyi bir deodoranttır. Evlerde mikropları öldürmek için kullanılır.
Kullanım Şekli
Masaj tarzında, banyoda ve inhalasyon tarzında kullanılır. Çok güzel kokusu olmasından dolayı sıcak suda buharı solunum yolu ile kullanılır. Taze bir canlılık verir. Masaj olarak kullanımda cildi gerdiği gözlenmektedir.
Kullanımda dikkat edilecek husus, bergamot yağının güneş ışığında deriyi tahriş etme özelliği mevcuttur. Onun için güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Evde kullanımda dilüe edilmelidir. Dilüe etmek için miktara bergamot yağı kadar alkol ilave edilmelidir.
Uygun Karışımları
Selvi Yasemin Lavanta Neroli. |