Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06 Mayıs 2009, 04:10   #1
Çevrimdışı
YapraK
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Rönesans İtalya’sı




Rönesans İtalya’sı

“Yeniden Doğuş” niçin İtalya’da başladı? Bu olgu Antik Roma’nın kalıtını saklayan topraklarda yaşayan insanların, bir dönemdeki farkındalığı ile açıklanabilir mi?
Rönesans Batı’da en çok araştırılan süreçlerden biridir. Batı “mitolojisi” nin uzun tarihinde önemli bir uğraktır. Ancak şu bir gerçektir ki, Eski Yunan kent devletlerini anımsatan bir yapıda, yine Akdeniz’de , bu defa “çizme” nin kent devletlerinde farklı şeyler yaşanmıştır. Orada mimarlar, ressamlar, heykeltıraşlar, düşünürler çıkmış ve kendilerinden sonrakileri etkileyecek önemli işlere imza atmışlardır. Bu değişime yol açan tinsel ortamı nasıl betimleyebiliriz. Aşağıda bazı değinilerle yorumunuza katkı yapmaya çalışacağız. Felsefe Ekibi
Batı Avrupa, siyasi çözülme ve feodal kargaşadan 12.yy.da kurtulmaya başladıktan sonra, monarşiler güçlerini arttırmaya başladılar. Bu güçlenişe paralel olarak, 1500 yıllarında daha önce Avrupa kıtası sınırlarını aşmamış olan ticaret ve mali etkinlikler dünyanın en uzak köşelerine yayıldı.
1500 yılında servet birikimi ve kentsel gelişme, genellikle Akdeniz çevresinde , özellikle İtalya’da yaygınlaştı. Nüfusu 100 000 ‘i aşan tüm kentler Paris dışında ( Napoli, Venedik, Milano ve İstanbul ) Akdeniz dolaylarındaydı.

Dönemin bütün ulaşım zorluklarına karşın, İtalya dünyanın dört yanıyla ilişkiliydi. Floransa Mediciler’i belli başlı kuzey başkentlerindeki önemli banker acenteliklerini denetim altına almışlardı.
Kuzey Avrupa’da ise Germen kentlerinin kurduğu Hansa Birliği vardı.
15.yy.ın bitiminde Avrupa’da monarşiler her bakımdan güçlenmişlerdi. Süreç içinde papalık ulusal kiliseler üzerinde geniş kapsamlı haklarından vazgeçmek zorunda kalmıştı. Yine de kişisel olmayan, merkeziyetçi ve birleştirici bir hükümet sistemi çevresinde örgütlenmiş olan, siyasanın dinden ayrıldığı laik devlete varmaya da iki yüzyıl vardır.

Fransa’nın 1494’de İtalya’yı işgali, İtalyan üstünlüğünün yitmesini hızlandırmıştı. Bunu izleyen Fransa-İspanya mücadelesinde Fransa yenildi ve Cateau-Cambrésis Anlaşması (1559) Fransa Din Savaşlarının (1562 -98) ardından İtalya’dan kesin olarak çekildi
ve egemenliği İspanya’ya bıraktı. Milano bir İspanyol vali yönetimindeydi; Napoli, Sicilya ve Sardunya İspanyol genel valilerine bağlıydılar. Sömürgesi Korsika ile birlikte Cenova, ekonomik açıdan İspanya’ya bağlıydı. İspanyol Milano’su ile İspanyol Napoli’si arasına sıkışmış durumdaki Orta İtalya devletlerinin özgürlükleri sınırlıydı. Toskana’da İspanyol donanma üsleri, Piacenza’da da bir İspanyol garnizonu vardı. Times Dünya Tarihi

Genel görünümden sonra İtalya’daki devletlere daha yakından bakabiliriz.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Alıntı.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver