Cevap: Askerlik İşlemleri SSS Köşesi
Yüksek öğretimde okuyan öğrenciler ile yüksek lisans yapanların askerliklerinin ertelemesi en son kaç yaşına kadar yapılabilmektedir ? a. Öğrencilerin askerlikleri, okudukları eğitim, öğretim kurumlarının azami öğrencilik süreleri içinde olmak ve 29 yaş sınırını geçmemek üzere haklarında tanzim edilen öğrenci durum belgelerine istinaden ertesi yıla terk edilmektedir.
Yüksek öğretimde; eğitim-öğretim süresi 2 yıl olan okullarda azami öğrencilik süresi 4 yıl, 4 yıl olan okullarda azami öğrencilik süresi 7 yıl, 5 yıl olan okullarda azami öğrencilik süresi 8 yıl, 6 yıl olan okullarda azami öğrencilik süresi 9 yıldır. b. Devlet veya kendi hesaplarına yurt içinde veya yurt dışında; staj, yüksek lisans, ihtisas ve doktora yapanların askere celp ve sevkleri, yoklama kaçağı ve bakaya durumunda olmamak veya bu suçlardan ceza almamış olmak şartı ile ilgili kurumun teklifi üzerine, 33 yaşını doldurdukları yılın sonuna kadar tehir edilebilmektedir. Yurtdışında bulunup askerliğine karar aldırmayanlar Türkiye'ye girişte bir sorunla karşılaşırlar mı ? Bunu önlemek için adayların ne gibi işlemler yaptırması ve nerelere başvurması gerekiyor ?
Yurtdışında bulunanlar bulundukları yerin elçilik veya T.C. Konsolosluğuna müracaat ederek askerliklerine karar aldırabilmektedirler. Askerliğine karar aldırmayan yoklama kaçağı veya bakaya kaldığı tespit edilenler, askerliklerine karar aldırmak için en yakın askerlik şubelerine müracaat ettirilirler. Şehidin kendisinden sonraki kardeşi askerlikten muaf tutulur mu ? (1) 1111 sayılı Askerlik Kanununun 10 ncu madde 9 ncu fıkrasına göre şehit personelin kendisinden sonra askerlik sırası gelen ilk erkek kardeşi istekli olmadıkça silâh altına alınmaz. (2) Hak sahibi personelin bu konuda bağlı bulunduğu Askerlik Şubesine yazılı müracaatı gerekmektedir. (3) Bu haktan, 1076 Sayılı Kanuna tabi Yedek Subaylar ile, 1111 Sayılı Kanuna tabi Erbaş ve Erlerin kardeşleri istifade eder. Şehit kardeşlerinin ikametgahlarına yakın bir yerde askerlik hizmetini yapması mümkün müdür ? (1) Şehit personelin kardeşleri, eğitim merkezlerindeki eğitimlerini müteakip ikamet yerlerine veya askerlik şubelerine yakın birlik, kurum ve karargahlara tertip edilir. (2) Hak sahibi personel veya ailesi, bu konuda öncelikle sevk esnasında Askerlik Şubesi Başkanlığına, mümkün olmadığında Eğitim Merkez K.lığına, bununda mümkün olmaması halinde tertip edildiği birlik k.lığına veya şehidin kardeşinin mensubu olduğu kuvvet komutanlığına dilekçe ile müracaatı gerekmektedir. Dilekçesine kardeşinin şehit olduğuna dair belge ve vukuatlı nüfus kayıt örneği eklenmelidir. Yedek subay adayları katıldıkları sınav sonuçlarını nerden öğrenebilir.Asal Web Sitesinde yayınlanır mı ?
Yedek subay aday adaylarının girdikleri test ve mülakat sınavları Kara Kuvvetleri Komutanlığı sonuçlandırılıp, Askeralma Dairesi Yedek Subay Şubesine bildirilmektedir. ASAL Web.Sitesinde sonuçlar açıklanmamakta olup, sınav sonuçlarını kkk.tsk.mil.tr Internet adresinden veya askerlik dairelerinden öğrenebilirsiniz. Stajyer öğretmenlerin askerliklerinin tehir edilebilmesi için yapılması gereken işlemler nelerdir ?
MEB kadrolarında fiilen stajyer olarak görev yapan öğretmenlerin sevk tehir işlemleri MEB Personel Genel Müdürlüğünün teklifi üzerine, yükümlülerin nüfusa kayıtlı oldukları askerlik şubelerinin bağlı bulundukları askerlik dairesi başkanlıklarınca yapılmaktadır. Bu nedenle il/ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü kanalıyla MEB Per.Gn.Md.lüğüne müracaat edilmesi, MEB Per.Gn.Md.lüğünce de yükümlülerin nüfusa kayıtlı oldukları askerlik şubesi başkanlıklarının bağlı bulunduğu askerlik dairesi başkanlıklarına sevk tehir teklifinde bulunulması halinde, yoklama kaçağı suçundan ceza almamak veya bakaya olmamak şartıyla sevk tehir teklifi yapılabilmektedir.
__________________ Bin cihana değişmem Şu öksüz Türk'lüğümü... |