Cevap: Israel topraklarına dönüş (20. Y.y.)
O zamanlar İsrail toprağı hâlâ Osmanlı İmparatorluğu’nun kontrolü altındaydı ve İstanbul’da bir süre hukuk okumuş olan Ben-Gurion Türkiye’ye sadakatten ve Yahudiler için Osmanlı vatandaşlığının benimsenmesinden yana idi. Ancak I. Dünya Savaşı patlayıp da Türkler Siyonistlere karşı çıkmaya başlayınca Ben-Gurion’un başı mercilerle belaya girdi ve sürgün edildi. New York’a giderek Ahdut ha-Avoda’yı (Birleşik Çalışma Partisi) kurdu. (Ben-Gurion’un öyküsündeki ikinci bölüm: İsrail’e geri döndüğünde 1935 yılında Yahudi Ajansı’nın başı, 1948 yılında ise İsrail’in ilk başbakanı oldu – bunları gelecek bölümde ele alacağız.) Üçüncü önemli kişilik, takma adı Ahad HaAm olan Asher Hersh Ginsberg idi. Aslında Doğu Avrupa toplumundaki Yahudileri kültürlerinden arındırma planları düş kırıklığına uğrayan Maskilim’den biri idi. İlk Siyonist hareketin büyük entelektüel lideri oldu. Yahudi devleti vizyonu, dünyanın zulüm gören Yahudileri için bir sığınak değil, modern Yahudi’nin yeni çağdaş Yahudi kültürünün merkezi olabilecek “aydınlanmış”, ileri ve laik bir devlet kurabileceği bir yerdi. 1897’de The Jewish State and The Jewish (Yahudi Devleti ve Yahudiler) adlı eserinde şöyle yazdı: “Aşamalı olarak büyüyecek olan Yahudi yerleşimi zamanla ulusun merkezi haline gelecek. Orada ruhu tam bir ifade bulacak ve her yönüyle, muktedir olduğu en yüksek mükemmellik derecesine ulaşacak. Sonra bu Yahudilik ruhu, merkezinden daha geniş bir çembere, Diaspora’daki bütün toplumlara yayılacak, onlara yeni bir hayat ilham edecek ve halkımızın birliğini koruyacak. Filistin’deki milli kültürümüz bu seviyeye ulaştığında, o toprağın kendinde, uygun zamanda bir devlet kurabilecek yetenekte insanlar yetiştireceğine emin olabiliriz: sadece Yahudilerin Devleti değil, gerçekten bir Yahudi Devleti olacak olan bir devlet.” Ginsberg Siyonist harekette hakim unsuru temsil ediyordu: Yahudilere asimile olmaya yardım ederek Antisemitizm sorununu çözmek isteyen aydınlanmış Yahudiler. Ancak daha sonra çabalarının boşuna olduğunu anladılar. Yahudiler diğerleri ile karışmaya ne kadar çalışırsa çalışsın, gördükleri korkunç zulüm karşısında, bir Yahudi anayurdu için çalışmaya koyuldular. Alıntı. |