Cevap: Israel topraklarına dönüş (20. Y.y.)
Yeruşalayim’de, birçok devlet başının ve askeri kahramanın da gömülmüş olduğu ve Herzl Tepesi olarak bilinen bir mezarlıkta toprağa verildi. ÖNEMLİ KİŞİLİKLER Bu devrin önemli kişilikleri arasından üçünden söz etmeliyiz: • Chaim Weizmann (1874 – 1952) • David Ben-Gurion (1886 – 1973) • Asher Hersh Ginsberg (1856 – 1927) Weizmann ilk gençliğinde Hovevei Zion (Sion Aşıkları) olarak bilinen bir gruba katılmış olan, Rusya doğumlu bir kimyagerdi. Herzl’in 1904 yılında ölmesinden sonra Siyonist Hareket’in lideri oldu. İlginç olanı Weizmann, 1915 yılında I. Dünya Savaşı’nın ortasında, barutun başlıca bileşeni olan yapay asetonu icat etti. İcadı Britanyalıların savaş için seri halde barut üretmesine olanak tanıdı. Bu sebeple İngiltere hariciye sekreteri Arthur Balfour ile dost oldu. 1917 yılında Yahudilerin Filistin’de milli bir yurt kurması için Britanya’nın desteğini söz veren Balfour, asetonun kendisine Siyonizm’i kabul ettirdiğini söyledi. (Balfour Deklarasyonu’nu gelecek bölümde tartışacağız.) David Ben-Gurion Polonya, Plonks’ta David Gruen olarak doğmuştu. Ufak tefek yapılı ama çok güçlü, son derece önemli bir kişilikti. Ateşli Siyonist olan dindar bir aileden geldiği halde, erken dönemde dini köklerini terk etti. Ben-Gurion İsrail’e 1906 yılında, 20 yaşında iken gitti. İlk yerleşim birimlerinin portakal bahçelerinde ve şarap mahzenlerinde çalıştı. Po’alei Zion’da (Sion Çalışanları) aktifti ama partisinde bazı karşıt konumlar aldı. Örneğin göçmenlerin ve yerleşimcilerin kendi işlerini Diaspora’nın müdahalesi olmadan yürütme hakkı; İsrail’e göç etmenin her parti üyesinin zorunluluğu olduğu; ve İbranice’nin partisinin tek dili olması gerektiği gibi. Alıntı. |