Cevap: Kodların saklanmasına önlem geliştirme
Kendim ile ilgili olarak; ben mIRC scriptingi pek sevmediğimden dolayı pek fazla mIRC ile ilgili çalışmalar da yapmıyorum.
O bahsettiğin pi sayısı örneğinde olduğu gibi mIRC ile dolaylı ya da direkt olarak yapılacak şeyler hayalgücünüzle sınırlıdır. Çığır açmaktan bahsetmişsin, mIRC ya da IRC ile ilgili herhangi bir çalışmanın çığır açacağını zannetmiyorum, çünkü onların yapılması bir çığırdı zaten, sonrasında ise msn ya da farklı programlar birer çığır oldu. mIRC ile yada IRC için yapılacak herhangi bir script ya da program yenilik olmaktan öteye gitmez.
Günümüzde insanlar çok çok iyi kodlanmış bir script aramıyor ki IRC kullanıcılarının tamamına yakını zaten işin o kısmıyla ilgilenmiyor. Zaten artık bir hobi olarak meraklıları bu işi sürdürüyor. Demek istediğim yüksek beklentiler içerisinde olmayın.
Biraz tatminkar olup yapılan yeni çalışmalarla yetinmek lazım. Biz Türkler olarak işin fantezi kısmıyla şu zamana kadar pek ilgilenmedik. Yaptığımız şeyler ya koruma tarzı çalışmalar, ya saldırı, ya da gereksiz özellikler.. Dikkat ederseniz Türk yapımı oyunlar ya da görselliğe dayalı özellikler yok denecek kadar azdır. Son dönemde sağolsunlar dll ile uğraşan bazı arkadaşlar sayesinde görsellik üzerine bazı çalışmalar yapıldı. Bu bahsettiğim üretimde kısırlık aslında biraz da taleple ilgilidir. Script snippet ya da genel olarak kod isteklerine şöyle bir göz atın; ne kadar gereksiz ve bunun yanı sıra öğrenme arzusundan ne kadar uzak isteklerle dolu olduğunu göreceksiniz. Bu faktörlerin hepsi bir araya gelince de ortaya çıkarılan şeyler de bunlara paralel kısır şeyler oluyor.
Aslında tam manasıyla baştan sona script yazabilecek çok az kişi olmasına rağmen "ben falanca scripti yazdım" diye ortada gezen yüzlerce kişi olduğunu göreceksiniz. Amaç, üç beş özelliği bir araya getirip, ahmetin mehmetin yazdığı addonları toplayıp, adına da script dedikleri özelleştirilmiş mIRC çıkarmak olduğu için yapılan şeyler de genel olarak hatrı sayılır şeyler olmuyor ve bu yüzdendir ki bir çok arkadaşımız yabancı sitelere baktıkları zaman oralardaki çalışmaların çok çok gerisinde olduğumuzu görüyordur.
Başta da söylediğim gibi bir hobi olarak devam ettirilen bu çalışmalardan, yapanların zaten tek beklentileri kıymet bilmektir. Kimse başka da bir şey beklemiyor. Yapılan güzel çalışmalara değer verelim, kıymet bilelim, emek harcandığını göz önünde tutalım, ve eğer o kişinin yaptığı bir çalışmayı bir yerde kullanacaksak ya da paylaşacaksak yazar adına falan dokunmayalım bu yeter. Zaten yapılan bir çalışma da bunun için yapılıyor; herkes kullanabilsin faydalanabilsin diye..
Özetle, tek sorun yapılan işe saygıdır. Hırsıza kilit olmaz, kıymet bilenler yeter bize.. |