Röportaj: < Ayna.ORG > Firat
İlk söyleşimizi Ayna.ORG sunucu sahibi Firat ile gerçekleştirdik. Daemnia: Merhaba Firat hosgeldin. IF olarak yeni bir proje ile yola ciktik ve acilisida sizinle yapmayi uygun gördük. Daemnia: Bizleri kirmayip kabul ettiğiniz için teşekkür ederim. Firat: Merhaba Murat, Firat: Rica ederim, böyle bir baslangici benimle yaptiginiz için ben tesekkür ederim sizlere. Daemnia: Öncelikle size ve kullanicilarimiza, yeni projemiz hakkinda kisa bir açiklama yapmak istiyorum Firat: Lütfen Daemnia: Taninmiş Sunucularin Root Adminleri ile röportaj tarzinda kisa bir söyleşi, soru cevap yapacağiz Daemnia: Bu söyleşi tamamen sizin yönetim anlayişiniz ile ilgili. Sabit 10 sorumuz var, sirasi ile size yönelticem sorulari. Daemnia: Böylece hem Sunucunuzdaki kullanıcılar, hem de IF kullanicilari sizin yönetim tarziniz, yönetim anlayişiniz hakkinda bilgi sahibi olacaklar. Daemnia: Bu söyleşi hakkında düşüncelerini belirtip, sizin yönetim anlayişiniz hakkinda eleştirilerde bulunacaklar. Daemnia: Sorularima geçiyorum müsadenizle Firat: Buyrun, dinliyorum. Daemnia: Günümüzde sunucu açmak çok kolay bir hal aldı. Sizce sunucu açmak için neler ön planda olmalıdır, amaç ne olmalı ve nelere dikkat edilmelidir ? Firat: Burada daha çok IRCd fiyatlarinin uygun olmasindan dolayi problem çikiyor bana göre, büyük sunucularda belirli görev almis insanlar sunucu yönetmenin shellcilere ödedikleri 10-15 TL kadar basit oldugunu saniyorlar Firat: Herkes büyük hayallerle çikiyor bu yola, zamaninda biz de bu sekilde basladik. Firat: Kimseyi hor görmüyorum bu konuda fakat, büyük sunuculardaki ortamlari dagitip arkadasimi çagirayim, eski sunucuma reklam atayim gibi davranislardan pek haz almiyorum. Daemnia: Bir yönetici olabilmek için ne gibi vasiflara sahip olunmalidir ? Firat: Öncelikle soguk kanlilik ön planda olmalidir, alinan aksiyonun karsi taraf için neler dogurabilecegini kestirmek ve temsil ettiginiz platformun düsecegi durumu düsünmek gerekir. Firat: Kullanicilarin 1 er 1 er artdigini bildigimiz gibi, 1 er 1 er de azalacagini düsünmemiz gerek. Firat: Insanlarin bizlerin basinda bulundugumuz platforma maddi/manevi emek verdiklerini de düsünürsek Firat: Herkesin birbirine saygili olmasi gerek. Yöneticinin de kullanicinin da. Daemnia: Bir sunucu "kaliteli" sifatini taşiyabilmek için ne gibi avantajlar sağlamalidir, kullanicilara ne tür bir hizmet sunmalidir ? Firat: Ayna.org için örnek verirsek ; Firat: Biz dünyada tek olan sirv3.1 servisleri kullanmaktayiz, ayna.org da nick çalinma, kanal çalinma gibi olaylar olmaz. Firat: Servislerimiz çok güvenli ve kalitelidir. Firat: Oper/Admin'ler kullanicilar üzerinde baski kurucak davranislardan kaçinirlar, kanallara müdahale edilmez. Firat: Bize kalite sifatini getiren seylerin bunlar oldugunu düsünüyorum. Daemnia: Bir sunucuyu kaliteli bir şekilde ayakta tutabilmek için yönetici olarak nelere dikkat edersiniz, sizin için en önemli kural nedir ? Firat: Alinan kararlardan geri adim atmamak diyebilirim, bir karari alirken 1 den fazla düsünüyoruz. Daemnia: Yönetim kadronuzu oluştururken nelere dikkat edersiniz, sizce ideal yönetim kadrosu kaç kişiden oluşmali ve sunucu üzerinde nasil bir dağilim yapilmalidir ? Firat: Ayna.org bu Ocak ayina kadar 8 yil boyunca hemen hemen ayni kadro ile devam etti yoluna, büyük emekler verdiler. Ayna.org 'a sayginlik kazandirdilar bu 8 yil boyunca. Firat: Genelde ayna.org yöneticileri belirli yasin üstünde, belirli olgunlukta is güç sahibi IRC'i yasam tarzi degil bir sanal platform olarak gören insanlar Firat: Bu yüzden de çok fazla kisisel aksiyonla karsilasmiyoruz, sunucumuzda 2001-2002 kayitli kullanici nickleri ve kanallari mevcut. Firat: Kisi olaraksa su kadar kisi diyemem, gerekli oldugu kadar operimiz her zaman oldu, olacaktir da. Firat: Görev dagilimi konusunda ise help ve operhelp kanallarina ait 2 bölüm var operhelp kanali ile ilgilenen arkadasimiz thales help kanali ile ilgilenen arkadasimizsa hangman'dir. Firat: Onlarda görevlerini laikiyla yerine getiren arkadaslarimizdir, Kanal ve nick aksiyonlari ise sadece network adminlerle sinirli tutulmustur, founderlerin muhatabi network seviyesidir. Daemnia: Kullanicilarin memnuniyetini korumak için ne gibi etkinlikler düzenlemektesiniz, kullanicilara yönelik yeni projeleriniz var mı ? Firat: Kullanicilarin isteklerine göre dönem dönem servislerimizde çesitli degisiklikler yapilmakta, ancak biz sadeligi ön planda tuttugumuz için pek fazla degisiklik olmuyor. Firat: Mevcut kullanicinin istegi radyo ve oyun kanali bunlar da sunucumuzda mevcut odalar. Daemnia: Yönetim kadronuzdaki yetkililerden ne gibi beklentileriniz var, Yetkililerin ne tür hatalari yollarinizi ayirmaniza neden olabilir ? Firat: Yönetim kadromuzdaki arkadaslarimiz halfoper dedigimiz bir sistemi geçerek oper kadrosuna katiliyorlar, bu nedenle de birçok evreyi tamamlamis ve bazi seylerin bilincinde olan insanlardan olusuyor. Firat: Oper/admin'lerimizin kisisel akyisonlari bizi her zaman çok üzmüstür, çok sik olmasa da bu tip durumlarda çesitli kirilmalar ve ayriliklar oluyor. Firat: Bunlardan bagzilari ; sifre paylasimi, küfür, haksiz frozen/close kararlari (çok yasanmasa da bizi üzen bazi durumlar oldu) Daemnia: Her Sunucunun temel kanallari vardır ( radyo, oyun vs. ) gibi. Bu kanallarda görev verdiğiniz kişiler ne tür özellikler taşimalidir ve bu göreve layık görülme sebepleri nelerdir ? Firat: Insanlar üzerinde baski kurmayacak, geri kafali olmayan ve ayna.org çikarlarini gözeten herkes bu sunucuda founderlik derecesine gelebilir. Daemnia: Sunucu üzerinde size yansiyan sorunlari kendiniz mi çözümlersiniz yoksa, ekibinize çözümlemesi için talimat mi verirsiniz ? Firat: Benim çözmem gerekenleri ben çözerim, bunun disinda bana kadar gelmez zaten. Sagolsunlar ekip arkadaslarim o raddeye gelmeden çözümlemis oluyorlar. Daemnia: Sunucu sahibi olarak, sunucunuz ile ilgili en büyük projeniz nedir ? Firat: Bir gün ayna.org ismine ve asaletine yakisir bir son. Daemnia: Firat, bizi kirmayip sorularimiza içtenlikle cevap verdiğiniz için IRCForumlari adina teşekkür ederim. Daemnia: iyi çalişmalar dilerim. Firat: Ben tesekkür ederim, çok memnun oldum. Firat: Iyi çalismalar, iyi forumlar.
Konu AngeL tarafından (05 Şubat 2015 Saat 20:34 ) değiştirilmiştir.
Sebep: Baslık duzenlendi.
|