Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
| Cevap: Eğlenceli Tıp Sözlüğü
Laparoskopi
Ların boşluğuna tanı veya tedavi amaçlı optik-cerrahi sistemlerle bir ya da fazla delikten girilerek yapılan müdahale.
Larenjit
Ses çıkarmada ana organ olan larenksin iltihabı.
LASIK
Gözün ön tabakasında laser yardımı ile yapılan kırma kusuru tedavisi.
Lavaj
Yıkama. Vücuttaki bazı boşlukların yıkanması işlemi olup yıkanan organın ismi başa getirilerek adlandırılır. Mide lavajı, vajinal lavaj, dış kulak yolu lavajı gibi.
Lavman
Teşhis, tedavi ya da boşaltma maksatlı olarak kalın barsağa makattan sıvı verilmesi işlemi.
Etkili lakin yapılanda nahoş hisler uyandıran bir yöntem... Bir de söylenecek şey, halkımın bu ismi telaffuzda çektiği zoruktur... Yarıya yakın insan lavman demek yerine lavma, lovma ya da lağım demeyi tercih eder ki sonuncusu teknik olarak doğru sayılabilir..
Lenf sistemi
Doku aralığı sıvısının alınarak göğüs boşluğunda ana toplardamara dökülmesini sağlayan kilcal damarlar ve düğümcükler sistemi.
Lenfoma
Lenf sistemi kökenli habis tümörlerin genel ismi.
Lens
Göz merceği. Kırma kusurlarını düzeltmek icin kornea önüne yerleştirilenlere kontakt lens, katarakt operasyonu esnasında göze konanlara göziçi lens denir.
Lepra (cüzzam) Cilt başta olmak üzere sinir dokusu ve diğer organlarda yavaş ilerleyen hasarlara yol açan bir bakteri hastalığı.
Lezyon Travmaya ya da başka bir patolojiye bağlı olşan doku hasarı ya da fonksiyon kaybı.
Libido
Cinsel istek ile alakalı içgüdüsel enerji.
Üzerinde yıllarca konuşulması mümkün bir konu... Türk erkeğinin eşi menendi bulunmaz libidosunun destansı anlatımı zaten binlerce sahife sürer... Erkek muhabbetlerinin temel taşı skor rakamı ve ayarın nasıl verildiğidir... Gerçi bazı kendini bilmez bilim adamları tutup araştırma yapmışlar ve bizim erkek ahalisinin erken boşalma ve haftalık cinsel ilişki sayısı açısından acınacak halde olduğunu tesbit etmişler ama ne gam... Mühim olan yaptığımız kahramanlık değil onu hikaye edişimizdir..
Soru: Erektil disfonksiyon ile libido arasında bağlantı var mıdır, ya da ne şekildedir? (Burak 3.1.2006)
Cevap: Libido olmasına hatta artmış olmasına rağmen erektil disfonksiyon olabilir. Kısacası istek çok, gayret var fekat muzafferiyet yok ise libido var ama ereksiyon olmuyor demektir. Libido yok ise adem oğlu uğraşmamayı yeğler, yer içer ve flatus lar arasında uyur..(dryagci 4.1.2006)
Lipid
Yağların genel adı.
Lipom
Yağlı dokunun iyi huylu tümörü.
Liposuction
Ciltaltındaki fazla yağların özel vakum yöntemleri ile alınması.
Şurası bilinmelidir ki her hal ve şartta şişman kadın daha ucuza gelir.. Durun hemen söylenmeye başlamayın yine antifeminem yaklaşıyoruz diye... Açıklaması var: ülkemin maddi hali düzgün böreksever kadın populasyonunun boş zamanlarında neler yaptığını gözden geçirelim... Birinci adres yosun ve çamur ile adamı zayıflatan ya da incelten dükkanlardır... Bu dükkanlarda çok bilmiş hatunlar bulunur ve müşterilerine nedendir bilinmez "canım" diye hitap ederler... Ayrıca LPG vardır, pasif jimnastik vardır, efendim daha neler neler vardır.. Amma ille de son nokta liposuction olup işin esası yağlı bölgelere dürtülen şiş benzeri boru materyal ile yağların emilmesi esasına dayanır... Etkili bir yöntem olup fiyatı da kallavidir.. Neticede kilolu fakat neşeli olan birisi bu tezgahlardan geçip de parasından olmuş birisinden daha iyidir biline...
Lohusalık
Doğum sonrasındaki 6-8 haftalık dönem.
Lösemi
Kan kanseri. Kan oluşum sisteminin hücrelerinden bir serinin kontrolsüz artması ile oluşan habis hastalık.
LSD
Halusinojen adı verilen hayal gördüren keyif vericilerin en iyi bilineni. Liserjik Asid Dietilamid.
Lumbago
Akut bel ağrılarına verilen genel isim.
Makat
Bkz. Anüs.
Malarya Bkz. Sıtma.
Malformasyon
Oluşum bozukluğu, kusurlu oluş ya da sakatlık.
Malta humması
Bruselloz. Hayvanlardan bulaşabilen, kendine özgü ateş seyri ve diğer belirtileri olan bir bakteri hastalığı.
Mamografi
Memelerin özellikle tümörler açısından radyolojik olarak taranması yöntemi.
Kadın cinsine periyodik işkence, görüntüleme merkezlerine devamlı gelir manasına gelen bir inceleme yöntemidir... Bir yerde mamografinin acısına hazırlık yapabilmek için yapılacaklardan bahsediyordu.. İlk yapılması gerekenin arabanızın bagaj kapağını açmak ve memeleri alt kenardaki kilidin iki yanına koyarak hızlıca kapatmak olduğunu yazmışlardı... Bu acıya dayanan mamografiye de dayanır şeklinde ifade edilmiş olup buna da itiraz edenler vardı.. Karşı çıkanlar damperli kamyon arka kapağında memeleri sıkıştırıp denemek lazım geldiğini ifade ile tezlerini savunuyorlardı... Abarttık elbette... Bilinmesi gereken bu yontemin gerçekte de işe yaradığı ve belli aralıklarla yaptırılırsa ve ultrasonografi ile desteklenirse tanı koymaya yardımcı olduğudur...
Mamoplasti
Memenin cerrahi yöntemlerle yeniden şekillendirilmesi.
Rinoplastiye bulaştık arifim, buna da bulaşmasak olmaz... Burada en önemli ve de çetrefilli konu ; burun pek ortada iken memelerin (genellikle) saklı olmasıdır... Eh o kadar para verilmiş ya da sevgili-koca gönlü yapılmış bunların yapılı ve ne kadar muhkem olduğunu birilerine göstermek lazım... Bunu yaparken birkac yöntem kullanılır ki en bilineni "ay askım düştü göğsüm dışarı fırladı" yöntemidir (teşekkürler Pakize Suda).. İkinci yöntem de dedikodu yahut "diyorlar ki" yöntemi ile memelerin yapılı olduğunun aleme duyurulmasıdır...
Mani
Aşırı uyarılmışlıkla giden duygudurum bozukluğu.
Mantar zehirlenmesi
Doğadaki zehirli mantarların yenmesi ile ortaya çıkan ve basit kusmalardan ölüme kadar gidebilen bir dizi rahatsızlığın ortak adı.
Aslında hiç de komik bir durum değil ama üzerinde durulmaya değer... Kırsal bölge insanının kolay elde edilene düşkünlüğünden mi yoksa benim bir türlü keşfedemediğim lezzet farkından mı bilemiyorum ama yurdumda doğadan mantar toplama sporu pek yaygındır... Tabii kulaktan kulağa oynama misali hangi mantarın zehirsiz olduğu da giderek unutulur ve bilmeden mantar toplayan ailenin tamamının mantar zehirlenmesi ile telef olduğu haberlere konu olur... Burası nasihat mahiyetinde, siz siz olun doğadan mantar toplayıp yemeyin, alemin dolduruşuna gelmeyin...
Marihuana
Esrar.
Mastit
Mememnin özellikle emzirme döneminde görülen ve bakterilerle oluşan iltihabı.
Mastürbasyon
Görsel işitsel uyarılar ve/veya erotik fantaziler eşliğinde kişinin kendi kendini tatmin etmesi.
Eski yayınlarda el ile istimnaın envaı (elle tatminin çeşitleri) başlığı altında incelenen bu durumdan genellikle üstünkörü bahsedilerek geçilmiş ve dahi umumiyetle muzır (zararlı) birşey olduğundan söz edilmiştir... Özellikle fazla masturbasyon yapanlarin verem olacakları, zayıflayacakları, gözlerinin kör olacağı , işlerinde ve derslerinde başarısız olacakları gibi ispatlanamamış savlar bu işi sevenleri işlerine fazlaca bağlamıştır.
Hoşuma giden bir anı: İsmini vermesek doğru olacak bir şairimizin gençlik döneminde masturbasyon aleyhine birçok yayın olduğundan bahisle, günün birinde bir yabancı makalede zararsız olduğunu okuyup çocuklar gibi sevinmesi ve eşe dosta "bakın işte zararı yokmuş" diye ilan etmesidir...
Yine Orhan Pamuk'un "padişah efendimizin otuzbirci maymunları" şeklinde belirttiği benzetme de hoş ve keyif vericidir... Öyle ya; padişah maymunu olmak ne rahat olmalıdır ki sabah akşam istimnadan başka yapacak pek bir iş te yoktur...
Biliyorum aşağıdaki şekli ergenlik maddesinde de kullandım... Malumunuz mevzu ile alakalı rekorların kırıldığı dönem ergenliktir.
Mazoşizm
Fiziksel ya da psikolojik acıdan (işkenceden) zevk alma hali.
Megalomani
Kişinin kendi düşünsel ve bedeni yeteneklerine aşırı değer vermesi ve kendini büyük görmesi hali.
Şimdilerde kendi halinde efendiden bir profesör olan sınıf arkadaşımızı hatırladım... Bir kaç aklıevvel arkadaş fakülte son sınıfta kendisini sıkıştırmıştık ve "sen megalomansın oğlum" şeklinde nazik olmayan bir şekilde suçlamıştık... Bize kızıp birkaç gün küsmüş, aramıza döndüğünde "düşündüm de söylediğinizin mega kısmı doğru, ben gerçekten büyüğüm" demişti..
Melanin
Deride, gözün ağ tabakasında ve saçta bulunan koyu renkli boya maddesi.
Melankoli
Bulunulan duruma göre aşırı bir hüzün olması ile kendini gösteren duygulanım bozukluğu. Ağır depresyonun eski kullanım şekli.
Meme İnsanda göğüs kafesi üzerinde bulunan, kadında süt verme işlevi için özelleşmiş, erkekte fonksiyon yapmayan iki adet organ.
Menenjit
Beyin zarı iltihabı.
Menopoz
(Ayrıca Bkz.Adet) Kadında cinsel erginlik döneminin sona ermesi. Adetten kesilme.
Menstruasyon
Bkz. Adet.
Metabolizma
Organizmadaki kimyasal ve fiziksel olayların tümünün toplamı. Metabolizma olayları yapım-oluşum içeriyorsa "anabolizma", bozunum-yıkım içeriyorsa "katabolizma" adını alırlar.
Metabolizma muhabbeti de epey su kaldıran bir konudur.. Okumuş yazmış tombul elemanların tamamı kendi metabolizmalarını suçlayarak bahane bulmaya çalışırlar... Bir çoğu da ikna kabiliyeti yüksek ve zeki ademler-hatunlar olduğundan çevrelerini de ikna ederler... "Su içsem yarıyor" lafının modernize hali "metabolizmam yavaş" olarak ortaya çıkmıştır ki belli başlı hastalıklar dışında külliyen hikayedir..
Metastaz Kanserli dokunun köken aldığı dokudan uzak bölgelere sıçraması hali.
Mide
Ağızda başlayıp anüste biten sindirim kanalının yemek borusu ile oniki parmak barsağı arasında kalan ve öğütme işleminin çoğunu yapan en geniş kısmı.
Mide üzerine yapılan bayat espri ve söylenen deyimin de haddi hesabı yoktur... Midesi kalkmak tan tutun da geniş mideli ya da midesiz terimlerine kadar söylenecek şey çoktur... Benim mide konusunda söyleyeceğim şey ilk ergenlik dönemindeki midesiz hallerimi deli gibi özlediğimdir... Bilinen şeydir o dönemde ergen yaratıkları tatlı üzerine ekmek içi zeytinyağlı dolma yeyip, dondurma ile devam ederler ve üzerine de mutlaka çerez ya da gofret atıştırırlar ve midelerine birşey de olmaz.
Migren
Periyodik başağrılarının bir grubuna verilen isim.
Başağrısının semptomdan çok bir mesaj olduğu düşünülürse migren de bu grup içerisinde önemli bir yer tutar... Seksten kaçmak için basit başağrısının bahane olduğu düşünülürse migren gibi çetrefil bir başağrısı katmerli bir sebep olur... Burada temel ihtiyaç başağrılarınıza migren diyecek bir doktorun bulunmasıdır ki hastanın anlattıklarını dinlemeyen doktor sayısının fazlalığı sebebiyle bu da gayet kolaydır... Başınızın yarısının aralıklarla ağrıdığını söylersiniz... Doktor migren der... Rahat edersiniz...İyi geceler..
Mikrop
Mikroskop ile görülebilen ve özellikle de hastalığa sebep olabilen hayat birimlerinin ortak adı.
Hastalık amillerine verilen ismin gündelik kullanımda sevimlilik belirtmede işe yaraması ilginçtir... Yaramaz çocuklardan gülümseyerek söz eden anneler yavrularının "çok mikrop" olduğunu anlatırlar... Komik birisini ifade için "ne mikrop herif" denir... Ya da en güzeli, seks imalı espri yapan delikanlıya yeni çıkmaya başladığı kız arkadaşı "mikropsuuun" deyip omuzuna yumruk atarsa işler iyiye gidiyor demektir... Ben sevimli hitaplardan "hayvan" denmesini tercih edenlerdenim ama "mikrop" denilmesini isteyen adem sayısı daha fazladır...
Miyopluk
Gözün ön-arka çapının artması sebebiyle uzağı görememe şeklinde ortaya çıkan görme kusuru.
Bayat espri yapmak için kullanılan bir tıbbi terim olmakla ünlenmiştir.. Siyasi miyopluk tan tutun ekonomik miyopluğa ve stratejik miyopluğa kadar bir dünya yerde kullanılır.. Pek gülünmez... Zaten kullananlar da karşısındakine küfür etmek yerine kullandıklarından gülünmesini beklememektedirler...
Tescilli miyopluğun bir faydası da görmezden gelme kolaylığıdır... Görmedim, yahut seçemedim dersiniz kimse ağzını açıp laf edemez... (fikir: wahşi)
Mongolizm
Zeka geriliği ile bazı bedeni kusurların birarada görüldüğü bir kromozom hastalığı.
Muayenehane
Hekimlerin hastalarını kabul ettiği özel daire ya da bölüm.
Doktoru altın hastaneye koymuşlar da yine "aah muayenehanem" demiş. (espri: Erkut Attar)
Doktorların, kendilerini psikolojik olarak daha iyi hisetmeleri sebebi ile, hastalara daha iyi davrandıkları yer.(espri:drage)
Mutluluk çubuğu Bkz. Penil protez.
Müsekkin
Yatıştırıcı ilaçların ortak adı.
Müshil
Dışkının cıvıklaşarak dışarıya boşaltılmasına yarayan ilaçlar. Her dışkıya çıkartıcı ilaç müshil olarak kabul edilmemelidir. Eski hekimlerin ayrımında dışkıyı yumuşatıp çıkmasını kolaylaştıran ilaçlara "müleyyin" , barsağın tamamını boşaltanlara da müshil denirdi.
Eh bu terminolojiye girdik devamını da getirelim... Sertleşmiş dışkının çıkarılmasındaki zorluğa "kabz" denmekle, bu aynı zamanda tutmak manasına gelmektedir... Dışkının kolayca çıkan ve fazla şekilli olmayanına da "mülayim" denmektedir... Müleyyin lafı da yumuşatan, yani mülayemet veren anlamındadır...
Nabız
Kalbin kasılması ile ortaya çıkan kan pompalanması hadisesinin yaptığı basınç dalgasının atardamarlarda hissedilmesi ya da gözle görülmesi.
Narkoz
Bkz. Anastezi.
Narsizm
Kendi kendini aşırı sevmek. Kendine hayran olmak.
Çok da fena bir durum değil.. Öyle ya kendine hayran olan, otomatik olarak başkalarının da kendisine hayran olacağını düşünür...Bu hayranlığın devamı için de kozmetik ve tıbbi girişimlerin yardımına ihtiyaç duyar... Ekonomik aktivitenin artmasına yardımcı olur...
Nasır
Derinin dıştaki kuru sert tabakasının uzun süreli sürtünme ya da basınç ile kabuksu-boynuzsu hal alması.
Nefrit
Böbreğin iç yapısındaki iltihabi süreçlerin yaptığı hastalıkların genel adı.
Nefroloji
Tıbbın böbreklerin işlevsel hastalıklarını inceleyen dalı.
Nekrofili
Ölüsevicilik.
Neşter
Bkz. Bisturi.
Nevralji
His sinirlerinin dağılım alanlarında hissedilen ağrılar.
Nevrol
Cemal Muhterem hocam, "Nevrol Cemal" adlı müstahzar hakkında bir maddeye ihtiyaç olduğu kanaatindeyim zannediyorum. Bu eksiği en kısa zamanda doldurursanız, biz de müstefid oluruz. Haddizatında internette ararsanız, Nevrol Cemal'in ne olduğunu anlatan bir metin bulamazsınız. Baki salamlar efendim.(Ferhan Baba)
Teskin edici olduğu iddia edilen nane tadında alkol bazlı bir sıvı ilaç olup faydası kendinden menkul olmakla beraber ayılan bayılan taifesinde bir zamanlar bolca kullanılmıştır. Daha ileri bilgi sahibi olanlardan bekleriz efendim. (Dr.Yağcı)
Nezle
Burun mukozasının iltihabının ön planda olduğu virus enfeksiyonu.
Nöroloji
Asabiye. Sinir sistemi hastalıkları ile ilgili tıp dalı.
Nöroşirürji
Beyin ve sinir cerrahisi. Sinir sistemi rahatsızlıklarının cerrahi yöntemlerle sağaltılmasını amaçlayan cerrahi bilim dalı.
Obezite
Kişinin boyuna göre belli limitlerin üzerinde kilolu olması hali. Aşırı şişmanlık.
Son yıllarda obezlere layık görülen muamele sonrasında bu insanlar birleşip örgütlenseler ve topluma savaş açsalar haklarıdır... Aşırı kilolu olanların televizyonlarda öcü gibi gösterilmesinden tutun da gözümüze sokulan diyetlere kadar herşey bu isyanı haklı kılıyor... Hele de çok mütenasip vücutlu bir takım diyet-metabolizma uzmanlarının boy boy ve ille de "ben ne kadar sıhhatliyim" diye bağıran fotoğraflarına bakmak bulantı uyandırıyor... Zararlı değil demek haddimize değil ama herşeyin günahının kilolara yüklenmesi de acımasızlık...
Obsesyon
Kafadan atılamayan sabit fikirler. Saplantı.
Odiyoloji
Duyma ölçümleri ile ilgili dal.
Odiyometri
İşitme ölçümü işlemi.
Oftalmoloji
Göz sağlığı ve hastalıkları ile uğraşan tıp dalı.
Oftalmoskop
Göz içi ve göz dibi muayenesinde kullanılan alet.
Oksiyür
Bkz. Kıl Kurdu.
Omurga
Bedenin dik durmasını sağlayan birbiride kıkırdak dokular ve bağlarla tutunan, içerisinden omurilik geçen kısa kalın kemiklerden oluşan yapı.
Omurilik
Omurga kemikleri arasından geçen kanal içinde bulunan ve merkezi sinir sisteminin uç kısmını oluşturan, sinir liflerinden meydana gelen kısım.
Onkoloji
Habis tümörlerin tanı ve tedavisi ile ilgili tıp disiplini.
Operasyon
Ameliyat, cerrahi müdahale.
ORGANLARLA ALAKALI DEYİMLER VE KÜFÜRLER
Aklıma ilk elde gelenleri yazdım.. ilaveler sizden...
1. Kabız olmak 2. ülser olmak 3. fıtık olmak 4. ciğeri beş para etmemek 5. dalaksız olmak 6. yüreksiz olmak 7. mangal gibi yüreği olmak 9. göbeği çatlamak 10. kafası atmak 11. yüreği şişmek 12. karnı almamak 13. midesi geniş olmak 14. kulağı delik olmak 15. gözü açık olmak 16. gözünden tanımak 17. kıçı tutmamak 18. bileği kuvvetli olmak. 19.Kafası almamak (hesapçı), 20. burnunun dikine gitmek(hesapçı)
Orşit
Testis iltihabı.
Ortopedi
Vücudun hareketini ve duruşunu sağlayan kemik kas ve bağ dokusundan oluşan lokomotor sistemin sağlığı ve hastalıkları ile ilgili tıp dalı.
Osteomiyelit
Kemik ve iligin birarada olan iltihabı.
Osteoporoz
Kemiklerde kalsiyum tuzlarının birim hacimde olması gereken miktarın altında olması. Kemik erimesi.
Otit
Kulak iltihabı.
Otizm
Duygusal ve sosyal ilişkilerde kısıtlılık ve zorluk, dilin gelişiminde gecikme ve problemler, kısıtlı ilgi alanı ve garip tekrarlayıcı davranışlarla karakterize bir hastalık. Pek çok alt tipi olduğundan tanı konması zordur.
Otopsi
Bedenin ölüm sonrası iç organlar ve vücut boşlukları dahil olmak üzere incelenmesi.
Otoskleroz
Kulaktaki hareketli kemikciklerin arasındaki eklemlerde ortaya çıkan hareket bozukluğu. Kulak kemikçikleri kireçlenmesi.
Ödem
Dokularda hücreler arası kısımda normalden fazla sıvı toplanması. Ödemler kalp, karaciğer ve böbrek hastalıklarında olduğu gibi genel sebeplere bağlı yaygın ödemler şeklinde olabildiği gibi travma ve enfeksiyonlara bağlı olarak lokal ödemler de görülebilir.
Ödipus kompleksi
Erkek çocuğun anneye duyduğu yakınlık sebebiyle baba düşmanlığı ve buna bağlı kompleks ruhsal olaylar zinciri.
Öfori
Olması gerekenden fazla bir iyilik ya da uyarılma hali. Patolojik mutluluk.
Öksürük
Gırtlak kapakçığı kapalıyken karın kasları, diyafram ve solunum kaslarının kasılması ve kapakçığın ani açılması ile havanın yüksek hızda ve sesli olarak dışarı atılması.
Östaki borusu
Orta kulak ile boğaz arasında orta kulağın basıncını düzenlemeye yarayan geçit.
Östrojen
Yumurtalıklardan salgılanan ve kadında dış cinsiyet belirteçlerinin (memeler, cinsel organ ve vücuttaki özel yağ dağılımı) gelişmesini sağlayan temel kadınlık hormonu.
Ötanazi
Kişinin kendi isteği ile hayatına son verilmesi. Yasal olmayan ve üzerinde tartışmalar devam eden bu konu daha çok tedavisi mümkün olmayan ve hastanın aşırı ızdırabı olan ölümcül hastalıklarda gündeme gelmektedir.
Pace-maker Kalp pili. Kalbin ritim bozukluklarında ihtiyaca göre değişen yahut sabit aralıklı elektriksel uyarıyı kalbe vererek suni kasılma yapan cihaz.
Palpitasyon
Kişinin kendi kalp atışlaını hissetmesi hali. Taşikardi yani kalbin normalden hızlı atması durumu ile beraber de olabilir ancak şart değildir.
Panik bozukluk
Panik atak olarak da bilinen bu durum çarpıntı,terleme, başdönmesi, boğulma hissi, çıldırma korkusu, ölüm korkusu, kendini kaybetme hissi, ürperme, bulantı gibi birçok belirtinin tamamının ya da çoğunun birarada olduğu rahatsız edici bir haldir. Panik atak olarak meşhurdur.
Pankreas
Karın boşluğunun arka duvarında üst kısmında bulunan, karaciğer, dalak ve safra kesesi ile oniki parmak barsağı komşuluğundaki salgı organı. Pankreas bir yandan sindirim enzimleri imal eder ve bunlar safra sıvısı ile beraber barsağa dökülürler. Bir yandan da başta insülin olmak üzere kan şekerinin düzenlenmesinde rol alan hormonları salgılar.
Pansuman
Yara bakımı ve tedavisi için kullanılan materyallerle birlikte olsun ya da olmasın bir yara veya harabiyete uğramış vücut kısmı üzerine konan mikropsuz (steril) örtü.
Papillom
Deri yüzeyinden çıkıntı yapan ve "et beni" de denen iyi huylu cilt tümörleri.
Paralizi
Felç. Bir bölgenin , bir vücut yarımının, bir organın hareket ya da duyusal yönden iptali.
Paramedikal
Tıpla direkt ilgili olmayan.
Paranoya
Paranoid bozukluk da denilen bu durum, şizofrenilerde görülenler gibi tamamen mantıkdışı olmayan sistematik hezeyanların kişinin ruhsal yapısını etkilemesi halidir. Aldatılma, takip, kötülük yapılma, kendisine aşık olunma gibi hezeyanların sistematize edilmiş şeklidir.
Paratiroid
Tiroid bezi üzerinde , aynı bağdokusu kılıfı içinde ikisi üstte ikisi altta yer alan ve kalsiyum metabolizmasında rol oynayan dört adet salgı bezi.
Parazit
Asalak. Vücutta olması gerekmeyen ve beklenmeyen ve vücut aleyhine çalışan bakteriler ile diğer tek hücreli ya da çok hücreli yaşam birimleri.
Parkinson hastalığı Beyin tabanındaki bazı hücre topluluklarında yavaş ilerleyen hasar neticesinde ortaya çıkan, titreme, hareketlerde yavaşlama, mimiksizlik ile kendini belli eden, özellikle yaşlılarda görülen klinik tablo.
Parotis
bezi Kulak altı tükrük bezi.
Parotitis
(Bkz. Kabakulak) -
Patoloji
Hastalıkların ve normalden sapmaların dokularda meydana getirdiği değişimleri inceleyen bilim dalı.
Patolojik
Hastalıklı. Normal olmayan.
Pediatri
Çocuk hastalıkları ile ilgili tıp dalı.
Penil protez
Ereksiyon olamayan erkeklerde diğer yöntemlerin işe yaramaması üzerine penis içine takılan ve şişirilebilir özellikte olan ince uzun aparat. Mutluluk çubuğu.
İnsanoğlunun erkek olarak adlandırılan kısmının hayatı 12-13 yaşından itibaren ereksiyon etrafında döner... İlk konuşulanlar orta ikinci sınıf civarında kiminkinin ereksiyon olduğu kiminkinin olmadığı üzerinedir... İlerleyen yaşla birlikte araya evlilik vesair durumlar girip kişiler bu konuda suskunlaşırlar... Ömrün sonbaharı yaklaştığında bedenen yumuşamalar gerçekleşip, yumuşayan kısımların eski hallerine hiç dnememesi durumları olunca da envai çeşit yöntem denenir... Bu yöntemlerden en sonra denenmesi gereken ve ille de mutluluk vereni penil protez takılmasıdır... Efendim sabit ayarda olandan, pompalılarına birçok çeşidi olan bu aparatların fiyatları da çok değişkendir... Öğüdümüz 45 yaşından itibaren her ay belli miktar paranın ahir ömürdeki bu operasyon için ayrılmasıdır...
Penis
Erkek cinsel organı.
Penisilin
Penicillum notatum adlı küf mantarından elde edilen, antibakteriyel etkisi 1929 senesinde anlaşılmasına karşın ilk olarak 1940 senesinde kullanılacak saflığa getirilebilen ve enfeksiyon tedavisinde çağ açan antibiyotik.
Perhiz
Herhangi bir hastalıktan dolayı veya kilo fazlalığı ya da azlığı sebebiyle belli gıdalardan oluşan yiyecek listesi. Diyet.
Bir alem, ayrı bir dünya...Diyet yapanlar ve yaptıranlar dünyası... Bu işten nemalananlar, bile bile lades şeklinde diyetisyenlere gidenler, bu konudaki kitapları yalayıp yutanlar... Bu dünyanın fertlerinin yüzlerinde diğer insanlardan farklı bir ışık vardır.. Önceleri bunu ayırd edemezdim... Sonradan anladım ki bu konuda kitap yazanlar ya da gazete köşesi işgal edenlerin yüzlerindeki ışıldama "ulan ne ballı işmiş, salla salla ipe diz elalem ne biçim inanıyor, dünyalık da bu arada doğruluyor" cümlesinden imiş... Diyet yapanların yüzlerindeki ışık ise " şükür olsun aç kalma derdimiz yok, hatta kıldan tüyden risalelere, habire adam pohpohlayan diyet merkezlerine verecek paramız var" diyesilerindenmiş...
Perikardit
Kalbi saran ve iki yaprak halinde olan perikard isimli zarın iltihabı.
Periton
Karın boşluğunun duvarlarını kaplayan ve iç organların üzerini de örten karın içi ıslak zarı.
Perthes Hastalığı
Uyluk kemiği baş kısmının sebepsiz olarak özelliğini kaybedip dejenere olmasına bağlı rahatsızlık. Aseptik femur başı nekrozu.
Pıhtılaşma
Damar dışına çıkan kanın fibrin adlı maddenin olşumu ile akışkanlığını kaybedip pelte haline gelmesi.
Pişik
Isı, kimyasal tahriş ediciler, sürtünme gibi sebeplerle oluşan kızarık, kaşıntılı ancak cilt devamlılığını bozmayan durum.
Pitriazis roza
Sebebi bilinmeyen, ciltte kırmızı ve kaşıntılı olabilen döküntüler ile giden, genellikle tedavisiz olarak birkaç aylık sürede iyileşen dri rahatsızlığı. Gül hastalığı.
Hatırlatan: Özgür Artan
Ve hatirlatma notu: Hocam bi de Pitriasis Rosea var (Fikrimin ince gülü) onu ekleyelim diyecektim. Üfürükçüler arasındaki adı "Daş Gütnesi". Lezyonların üzerini tuzla ovarak okuduklarını üflerler.
Plasebo
Şekil olarak birlikte verildiği ilaca tam benzeyen ancak içinde etken madde bulunmayan, ilaç etkilerini değerlendirmede kullanılan sahte preparatlar.
Plastik ve rekonstrüktif
cerrahi Fiziksel fonksiyon bozukluklarının düzeltilmesini , kazalar, hastalıklar, doğuştan gelen kusur ve bozuklukların azaltılmasını amaçlayan bir girişimsel tıp uzmanlık dalı.
Plazma
Kanın biçimli kısmı (hücreleri) dışında kalan sıvı bölümü.
Plörezi
Zatülcenp. Akciğer zarının iltihabı.
Pnömoni
(Bkz. Zatürre) -
Polip
Organların ya da vücut boşluklarının yüzeyini kaplayan mukozadan kaynak alan saplı, mantarsı iyi huylu tümörler.
Pozoloji
Bir ilacın dozu, kullanma aralıkları, süresinin belirtildiği tarif yazısı.
Prematüre
Anne karnındaki normal suresini geçirmeden dünyaya gelen. Miad öncesi doğan.
Priapism -
Prostat
Erkekte mesanenin altında ve idrar yolunun başlangıcında yer alan, meni oluşumunda rolü olan salgı bezi.
Zor dostum zor... Gerçekte büyük bir prostat ile işemek ciddi ciddi zor iştir... Her adem kişide bulunan, kronolojik büyüme ile paralel büyüyen bu bez ahir ömürde ille de müdahale edilmesi gereken bir nokta olarak erkeğin önemli dertlerindendir... Bir de prostata müdahale ile cinselliğin biteceği düşüncesi yaygındır ki insanımız birkaç atımlık daha idare etsin bakalım diyerek doktora gitmeyi geciktirdikçe geciktirir...
Prostatit
Prostat bezinin iltihabı.
Bu da hekimle sırdaş olunan hastalıklardandır.. Özellikle hastası ile çabuk samimi olan hekimlerin ilk tepkisi "hocam sen bir halt yemişsin" şeklindedir... Az dertli ama zor iyileşen bir durum olarak üroloji uzmanlarına faydası çokçadır...
Psikanaliz
Freud tarafından psikiyatrik tedavide kullanılmaya başlanmış ve halen tanı ve tedavide kullanılan yöntem. Yöntemin esası bilinçaltına ulaşıp, oraları keşfedip sorunları derinlere inerek yerinde çözümlemeye ve çözünce de o sorunun çok daha az acı vermesine dayanır.
Psikiyatri
Ruhbilim. Ruhsal hastalıkların tanısı ve gerek ilaçlarla gerek de terapi yöntemleri ile sağaltımını amaç edinen bilim dalı.
Psikoz
Şahsın kişiliğinde derin bozukluklara yol açan ciddi ruhsal rahatsızlık.
Psoriasis
Bkz. Sedef Hastalığı.
Püstül Ciltte içinde cerahat bulunan kabarık lezyonlar. |