29 Mart 2009, 19:28
|
#1 |
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
| Depresyon (Ruhsal Çöküntü)
DEPRESYON (RUHSAL ÇÖKÜNTÜ): Depresyon her yaşta görülebilen bir hastalıktır. Majör Depresyon (Ağır Depresyon) nöbetlerle gelen ve tedaviyle tam düzelen bir özelliğe sahiptir. Toplumun her kesiminde görülebilir. Psikiyatrik hastalıklar arasında en sık rastlanan bir tablodur.Yaşam boyunca her 100 erkekten 10,unun her 100 kadarında 20’sinin Depresyon geçirdiği araştırmalarla saptanmıştır. Depresyondaki bir insanda en dikkati çeken özellikler şunlardır: - Elem,keder,karamsarlık,umutsuzluk duyguları ile;daha önceden zevk aldığı, ilgi duyduğu nesnelere ,uğraşılara ilgi duymaması ve hiçbir şeyden zevk alamama halidir(Anhedoni). Depresyondaki bir hasta çevresine ve hekime; - "Çok üzgünüm,sanki daha önceki kişiliğimi,yapımı kaybettim." - "Hiçbir şeyden zevk alamıyorum." - "Bu sıkıntı,keder bitmeyecek." - "Hayat bana ağır geliyor." - "Canın hiçbir şey yapmak istemiyor." - "Kendimi yorgun, bitkin hissediyorum." - "Sabırsız, tahammülsüz bir insan oldum." - "Kimse gelsin-gitsin istemiyorum. - "Sessiz, sedasız bir odada, kendi başıma kalmak istiyorum." - "Çocuklarıma bakamıyorum, bazen onları boğasım bile geliyor." - "Bazen artık yaşamın bir anlamı kalmadı diye düşünüyorum." - "Bir şey öğrenemiyorum, her şeyi unutuyorum." - "Zaman zaman sebepsiz ağlıyorum." - "Çok sıkılıyorum, daralıyorum, baş ağrılarım sıklaştı." - "İştahtan kesildim, kilo verdim." - "Uykuya dalmakta güçlük çekiyorum, bazen erkenden sıkıntı ile uyanıyorum." - "Ne yapacağımı bilemiyorum, karar veremiyorum.” şeklinde yakınmada bulunur. Uluslar arası Depresyonları Önleme ve Tedavi Komitesinin depresyonlu hastaların tanınmaması amacıyla hazırladığı tanı ölçütlerinden yola çıkarak hazırlanan maddelerin 4-5 tanesine evet diyorsanız Depresyon yaşıyor olabilirsiniz. Hayattan eskisi kadar zevk alamıyorum,hiçbir şey ilgimi çekmiyor. Son zamanlarda karamsar,ümitsiz kötümser düşünüyorum. Kendimi yorgun,bitkin,halsiz hissediyorum. Uyku düzenim bozuldu. İştahım azaldı;kilo kaybettim. Bedenimde ağrılar,sızılar başladı,göğsümde baskı oluyor.mideme kramplar giriyor. Son zamanlarda cinsel ilgimi kaybettim. Hafızam zayıfladı,bir şeyi aklımda tutamıyor,öğrenemiyorum. Zaman, zaman intihar etmek istiyorum.kimseyi görmek istemiyorum... |
| |