Cevap: Değişkenler Hakkında..
Değişkenleri istediğin herşeyde kullanabilirsin.
- 4 ayrı komut ile bir değişken(ler) oluşturabilirsin. Bunlar: /var, /set, /inc ve /dec komutlarıdır.
Bu işin mantığı, belirlediğin bir %değişkene değer/veri atamaktır. Örneğin: /set %1 Değişken 1. yaptığında, %1 değişkeni Değişken 1. değerini alır. Bunu //echo _: %1 yaptığında görürsün. /set komutu atadığın veriyi ve belirttiğin değişkeni kayıt eder. Ve "Variables" kısmına kayıt eder. Daha doğrusu diskine kayıt eder. Sen silmediğin sürece silinmez.
Aynı şekilde, /inc ve /dec komutlarıda geçerlidir. /var komutu değişkeni kayıt etmez.
Yani //var %deneme = Deneme. Yaptığında %deneme değişkeni diske yazılmaz. Ama /while kullanımında en çok kullanılan komutdur. Şimdi diyeceksinki, kayıt etmiyor peki nasıl işlev yapılabiliyor?
Aynı komut satırında veya aynı olay içerisinde kullanılabilir. Örneğin: //var %deneme = Deneme 1. | echo :_ %deneme
Lakin mIRC 6.33 versionunda "-g" parametresi ile /var komutunu kullanarak değişken(ler)i kayıt edebiliyoruz.
/var komutu ile birden fazla değişken oluşturmak için "," kullanman yeterli olacaktır. Örneğin: //var %s = 1, %k = 2, %y = 3 | echo _: %s %k %y /set komutu ve parametereleri: s: Değişkeni oluşturduğunuza dair uyarı almak için kullanılır. Örnek: /set -s %dnm 100
- uN: N yerine yazdığın rakam geriye sayılmaya başlar. Ve 0'ı bulduğunde değişken silinir. Örnek: /set -u5 %deneme Bu bir deneme 5 saniye sonra silinecek.
- k: uN parametresi ile başlatılan geri sayım sürecini sonlandırır. Örnek: /set -k %deneme
- n: Düz ve basit bir text atamak için kullanılır. Örnek: /set -n %deneme2 Bu bir deneme.
- z: Değer atanmış değişkenin değerini, saniye bir değer düşürerek, 0 olana kadar devam ettirir. Ve 0 olduğunda değer silinir. Örnek: //set -z %deneme3 10 | .timer 10 1 .echo _: $!(%deneme3,2)
- e: Oluşturulan ve kayıt olunan değer, mIRC kapatıldığında silinecektir. Örnek: /set -e %deneme4 Bu değişken mIRC kapanınca silinecek. /inc komutu hakkında bilgi ve parametreler:
Bu komut %değişkene verilen rakam değerini belirtilen miktarda yükseltmeye yarar.
Mantık olarak kullanım şekilleri; /inc %d (%d isminde bir değişken yoksa oluşturur ve 1 değeri verir-Eğer %d değişkeni mevcut ise 1 değer yükseltir) /inc %d 100 (%d değerine 100 değer ekler/yükseltir)
- Bilgi: "szeuN" parametreleri aynı işlevi görür. "c" parametresi, "z" parametresinin tam tersini uygular. Ve değişken değeri her saniye başına 1 yükselir. Örnek: //inc -c %deneme8 | .timer 10 1 .echo _: $!(%deneme8,2) /dec komutu hakkında bilgi ve parametreler:
Bu komut %değişkene verilen rakama değerini belirtilen miktarda düşürmeye yarar. Örnek: /dec %deneme11 100 Bir başka örnek: /dec %deneme9
- Bilgi: "szeuN" parametreleri aynı işlevi görür. "c" parametresi, "z" parametresi ile aynı işlevi görür. Farkı ise, %değişken 0'ı bulduğunda silinmez ve değer düşmeye devam eder.(- sayılara düşer) Örnek: //dec -c %deneme22 | .timer 5 1 .echo _: $!(%deneme22,2) Ek bilgiler. 1- Değişkenleri hesab işlemleri içinde kullanabiliriz.
Örneğin: //set %deneme 100 * 8 | .echo -: %deneme Bakınız: *(çarpma) -(çıkarma) /(bölme) +(toplama) %(yüzdelik) ^(katman) 2- Değişken silme.
Bir değişkeni silmek için: /unset %değişken
Birden fazla değişkeni silmek için: /unset %değişken %değişken2
Wildcard kullanarak değişken silmek için: /unset %*değişken* (içerisinde "değişken" kelimesi geçen, tüm değişkenler silinecektir)
Tüm değişkenleri silmek için: /unsetall
İlk başta dediğim cümleyi(Değişkenleri herşeyde kullanabilirsin), bu anlattıklarımı okuyunca daha iyi anlayacaksın.
Sanırım anlaşılmayan birşey yok.
Kolay gelsin. |