Konu: /HELPOP komut sistemi ve açıklamaları.
Döküman: Batuhan " zEbAni " TAMTARTAR.
" /Helpop " komutu sunucu tarafından desteklenen ircd komutları hakkında yardım almak için oluşturulmuş bir yardım menüsüdür. Komut sadece ircd tarafından desteklenip irc client'imizden bağımsız olarak çalışmaktadır. Yani; /Helpop komutu sadece ircd komutları hakkında yardım vermektedir. Ve burdan da anlayabiliyoruz ki ; bir komutun ircd tabanlı yada client tabanlı olup olmadığını /helpop kullanarak öğrenebiliriz. IRCd tabanlı olup " /HELPOP " yardım menüsünde geçmeyen çok az komut vardır.
Komutun kullanımı : "
/helpop ?komut yada " yada "
/raw help komut " şeklindedir.
Not: " /raw help komut " şeklinde yardım aldığımızda başta mutlaka raw bullanması gerekicektir. Aksi taktirde irc client'imizin kendi " help " dosyası açılıcaktır. Helpop yardım menüsü ile alakası olmayan bir durumdur. Raw komutunun işlevi client ile sunucu arasındaki bağıntıyı kaldırıp, client'i yok sa***** direk sunucu ile iletişim kurmaktır.
Bunu da ek bilgi olarak kenara koyalım
Helpop yardım menüsünü listelemek için; "
/helpop ? " yada "
/raw help " komutlarını kullanıyoruz.
" /helpop ? " yazıp çıkan sonuçları tek tek inceleyelim.
Kod: Kodu kopyalamak için üzerine çift tıklayın!
-
/HELPOP USERCMDS - Kullanici komutlarinin listesi.
/HELPOP OPERCMDS - IRCop komutlari listesi.
/HELPOP SVSCMDS - Servislerin komut listesi.
/HELPOP UMODES - Kullanici kiplerinin listesi.
/HELPOP SNOMASKS - Snomask listesi.
/HELPOP CHMODES - Kanal kiplerinin listesi.
/HELPOP OFLAGS - IRCop kiplerinin listesi.
-
Yardım alabileceğimiz komutların listesi bunlardır tek tek hepsini açalım
/HELPOP USERCMDS
Usercmds: sunucu üzerinde bulunan kullanılabilinir kullanıcı komutlarının tümüdür.
Listede görünen komutlar hakkında yardım almak için; " /helpop ?komut " kullanabilirsiniz. Bu tüm yardım menüleri için geçerlidir Örnek: /helpop ?topic
/HELPOP OPERCMDS Opercmds: Sunucu üzerindeki oper/adminlerin kullanabildiği komutların tümüdür.
Örnek: /helpop ?shun /HELPOP SVSCMDS Svscmds: Sunucu üzerinde servislere gönderilen komutların tümüdür.
Komutun kullanımı : /os raw :services komut Örnek: /helpop ?SVSWATCH /HELPOP UMODES
Umodes: Sunucu üzerinde kullanılabilinen kullanıcı kiplerinin listesidir.
Komut kullanımı : /mode nick +modelar-modelar
Kullanıcı kiplerini listelemek için; "
/helpop ?umodes " kullanabilirsiniz.
/HELPOP SNOMASKS Snomasks: Açılımı "
services notice mask " tır. Sunucu üzerindeki servis notice mask kiplerini listeler.
Sno maskesi +s kipi ile beraber kullanılır. Sno maskesi kiplerini listelemek için "
/helpop ?Snomasks " kullanabilirsiniz.
Örnek: /mode nick +s +vS-G
/HELPOP CHMODES Chmodes: Sunucu üzerindeki kullanılabilir kanal kiplerinin listesidir.
Kullanımı: /mode #kanal +modelar-modelar
Sunucu üzerindeki kullanılabilir kanal kiplerini listelemek için "
/helpop ?CHMODES " kullanabilirsiniz.
/HELPOP OFLAGS Oflags: Sunucu üzerindeki oper/adminlerin oper şifrelerini girdikten sonra otomatik edindikleri kiplerin listesidir.
Sunucu üzerindeki flag kiplerini listelemek için "
/helpop ?Oflags " kullanabilirsiniz.
Helpop yardım menüsünde gözükmeyen ancak, HELPOP yardım menüsü kullanarak destek alabildiğimiz iki komut daha vardır.
Bunlardan 1.'si "
+f kipi " ;
/helpop ?Chmodef
Flood komutu ve parametreleri hakkında yardım almak için "
/helpop ?chmodef " kullanabilirsiniz.
Diğeri ise ; "
who " komutudur ;
/helpop ?Who
Who komutu ve beraberinde kullanılan parametreler hakkında yardım almak için "
/helpop ?who " kullanabilirsiniz.