Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09 Ekim 2008, 10:39   #3
Dilara
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Haiku: Alternatif işletim sistemi




Linux'a bir alternatif: Haiku


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]





Linux'un Windows gibi geniş bir kullanıcı kitlesine sahip olmamasının elbette birçok nedeni var. Linux'un Windows'a göre daha karmaşık bir yapıda olması ve dolayısıyla kullanımının zor olması da bu duruma örnek gösterilebilir. Yaygınlaşamadığı için yazılım ve Donanım desteği konusunda da ciddi sıkıntıları bulunan Linux, tüm bunlara rağmen yavaş da olsa büyümeye devam ediyor.

Ancak bu makalemizde ne Linux'tan ne de Windows'tan bahsedeceğiz. Bugünkü konumuz, Linux'un bir alternatifi olan Haiku isimli bir işletim sistemi.

Haiku'ya nasıl sahip olabileceğinizi öğrenmek için [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Haiku'yu daha önce duymamış olabilirsiniz; ancak Haiku 18 Ağustos tarihinde 7. yaşını kutladı. Diğer bir deyişle geliştiricileri Haiku üzerinde çalışmalarını hala sürdürüyor. Haiku'nun en dikkat çekici yanı ise son derece ilginç bir işletim sistemi olmasında gizli.

Tasarımına bakıldığında ilk dikkati çeken nokta, Haiku'nun BEOS'a olan benzerliği. Ancak isterseniz BEOS'tan da kısaca bahsedelim: BEOS, Be Inc. şirketi tarafından 1991 yılında PC'ler için geliştirilen bir işletim sistemiydi. İlk sürümü sadece BeBox donanımı üzerinde çalışabilirken, zaman geçtikçe optimize edilerek farklı donanımları da desteklemesi sağlandı.Ancak fazla ayakta kalamayan Be Inc. şirketi bir süre sonra ortadan kalkınca, BEOS'un ömrü de sona erdi.

Haiku'dan ilk izlenimler



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.





Haiku'yu sisteme kurduktan sonra kullanmaya başladığınızda, sanal makinenin içerisinde çalışmasına rağmen farenin gereğinden fazla hızlı olduğunu fark ediyorsunuz. Bu nedenle fare ayarlarına girip, farenin hızını ayarlamanız gerekiyor ve Haiku'nun Fare Tercihleri panelinde bu işlemi kolayca yapabiliyorsunuz.



Haiku'yu henüz tanıma evresinde olduğumuz için de şüphesiz ayarlara fazla dokunmamayı yeğliyoruz. Ancak fare tercihleri panelinde çok ufak ayarlar yapmamıza rağmen, Haiku'da karşılaştığımız ilk problemin patlak vermesi çok sürmüyor. Fare imlecini hareket ettirmeye çalışsak da bunda başarılı olamıyoruz, masaüstü bize yanıt vermiyor. Ardından Haiku'yu yeniden başlatıp bu sorundan kurtuluyoruz.



Bu nedenle Haiku'da herhangi bir ayara göz atarken son derece dikkatli olmanız gerekiyor; zira hatanın nereden çıkacağı hiç belli olmuyor.



Haiku'nun online dokümantasyonunu incelemek istediğimizde ise kullanıcılar için böyle bir dokümantasyonun olmadığını anlıyoruz. Bunun yerine Haiku'da sadece yazılım geliştiricilerine yardım edecek bazı online dokümantasyonlar yer alıyor.



Web'e girmek istediğinizde, BeOS yükleme CD'sinde bulunduğu gibi NetPositive web tarayıcısını kullanabilirsiniz. Bunun dışında, alternatif olarak Opera ya da Firefox'un bir sürümünü de indirebilirmeniz mümkün.


Konu Dilara tarafından (09 Ekim 2008 Saat 12:03 ) değiştirilmiştir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver