Cevap: Peygamberlerin Sıfatları
Yıldızlar ve İbrahim (1) Yazan seyit ahmet uzun İbrahim küçük ve zeki bir çocuktu. Babası Azer ve etrafındaki insanlar Onu çok ama çok şaşırtıyordu. Yaptıklarını bir türlü anlamıyordu. Kocaman adamlar taşları yontuyor, Sonra da onların karşısına geçiyorlardı. “Ey yüce tanrımız” diye tapınıyorlardı. En garibi de onlardan yardım istiyorlardı. İbrahim buna hiçbir anlam veremiyordu. Babası Azer’in evde yaptığı putlar Birden bire tanrı oluyor tapınılıyordu. Kendileri insanlar tarafından yapılan putlar, Kendileri korunmaya muhtaç putlar Nasıl tanrı olabilir diye düşünüp duruyordu. Kocaman dünya yıldızlar, ay ve güneş, Dağlar,ovalar, denizler ve hayvanlar, Bu kadar büyük bir dünyaya Bu putların sahip olması Ve yaratması asla mümkün değildi. Öyleyse daha büyük bir şey olmalıydı Her şeyi yaratan ve sahip olan varlık. Ve İbrahim düşünmeye başladı yaratıcıyı Derken gece bir yıldız takıldı gözüne Sevinçle haykırdı işte budur benim Rabbim dedi. Hem daha yüksekte ve ışık veriyordu İnsanlara faydası da vardı putlar gibi değildi. Sabaha kadar ona bakarak mutlu oluyordu. O taş yığınlarının tanrı olamayacağını biliyordu Ama o da ne İbrahim birden bire üzüldü Sevinci çok uzun sürmemişti çünkü Buldum diye sevindiği Rabbi kendisini Terk etmişti yalnız başına, ortadan kaybolmuştu. Ve İbrahim batanları sevmem dedi. Başka bir gece gözü sevinçle tekrar ışıldadı Gökyüzünde parıldayan ayı görmüştü Bu yıldızdan daha büyük ve parlaktı Olsa olsa budur benim Rabbim diye Sevinmeye başlamıştı.işte Rabbi duruyordu Kendisine bakıyordu aydınlık yüzüyle Çocuksu bir sevinçle yerinde duramıyordu. Ama İbrahim’in bu sevinci de çok uzun sürmedi Çünkü sabah olmuş güneş doğmuştu. Ve ayın o gülen yüzü solmuştu. İbrahim ise bu duruma çok ama çok üzülmüş Buldum derken yine kaybetmişti O aradığı yüce ve güçlü yaratıcıyı Ama sabahın ilk ışıklarıyla tekrar aydınlandı Ağlayan gözlerinde büyük bir umut belirdi. Çünkü güneşi görmüştü parıldayan yüzüyle Bu onlardan daha büyük ve aydınlıktı Hem ışık hem de ısı veriyordu İnsanlara daha çok faydalıydı. Olsa olsa budur benim Rabbim dedi. Sevinçle el açtı dua etti mutlu oldu. O günü çok neşeli geçti İbrahim’in Ama heyhat gün bitmek üzereydi yine Güneş yavaş yavaş çekiliyordu evine Etraf yine karanlığa gömülüyordu. Ve İbrahim’in bu sevinci de Uzun sürmemiş yarıda kalmıştı yine İbrahim o gece çok düşündü Rabbini Putlar olamazdı çünkü onlar taştandı Yıldız, ay ve güneşte olamazdı Çünkü onlarda doğup batıyordu Öyleyse olsa olsa bunları yaratan Onlardan çok daha büyük ve güçlü Hem de başkalarına muhtaç olmamalıydı İbrahim bir tepenin üzerine çıkmış Gökleri, yeri, ovaları, insanları seyrediyordu Bir kuş gelmiş yanındaki ağaca konmuş Tatlı tatlı ötüyor İbrahim’in sevincini paylaşıyordu. Rüzgarın yumuşak esişiyle ağacın yaprakları Sanki o yüce yaratıcıyı anıyordu. İşte tüm bu güzellikleri ancak o yüce Allah Beni, anamı, babamı ve tüm insanları yaratan Hem de yıldızları,ayı ve güneşi yaratan Batması,doğması, yapılması olmayan O yücelerin yücesi Allah yaratmıştır. Olsa olsa benim Rabbim O’dur. Sana binlerce şükürler olsun Rabbim Şayet bana bu güzellikleri görecek gözü, Onları düşünecek aklı vermeseydi Nasıl bulabilirdim seni ey yüce Rabbim dedi. İnsanların akılsızlığını bir kere daha gördü Nasıl olurda yaratılanı, elde yapılanı Taşlardan oyularak var edileni O eşsiz yaratan gibi görürlerdi insanlar. Bu gerçeği gördükten sonra İbrahim Babasını anlamakta daha da zorluk çekti. Babasını o putlara taparken görünce ona; Babacığım dedi sen ne yapıyorsun böyle Seni duymayan ve görmeyene mi tapıyorsun Sana ne fayda verebilir ki o söyle Elinle sen yapmıyor musun onu Nasıl olu da senin Rabbin olur anlamıyorum. Şeytana kulluk etme babacığım o sana Ve tüm insanlara düşmandır unutma Seni Rabbine isyana sürükler çünkü o Çok merhametli olan Allah’a isyan etti Şimdide sizleri isyana sürüklüyor Aklınızı başınıza alın dönün bu yanlış yoldan Çünkü sana gelmeyen bir ilim geldi bana Sakın şeytanın yakının olma babacığım Sonra büyük bir azaba uğramandan korkarım. Babası şaşkın şaşkın İbrahim’e baktı Sonra da kaşlarını çattı öfkelendi Ey İbrahim dedi yüz mü çeviriyorsun Benim taptığım tanrılardan söyle Eğer vazgeçmezsen bu düşüncenden İnan seni taşlarım ve de kovarım evimden Artık benden uzak dur dur ki seni görmemeyim. İbrahim bu sözler üzerine anladı ki babası Vazgeçmeyecek bu taş tanrı sevdasından Selam dedi ve ayrıldı bir müddet babasından Yüce Allah’a şükretti tüm yaşamı boyunca |