Cemil Çiçek: "Ders çıkaralım"
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Anayasa Mahkemesinin AK Parti hakkındaki kararını “Bu kararın birinci derecede muhatabı biziz ama bu kararın içinde herkes var, herkesin bu karardan çıkarması gereken dersler var” şeklinde değerlendirdi.
Çiçek, CNN Türk'de “Eğrisi Doğrusu” programında Taha Akyol'un sorularını yanıtladı.
Anayasa Mahkemesinin kararına ilişkin bir soru üzerine Çiçek, bu karardan herkesin gerekli dersleri çıkarması gerektiğini ifade etti.
“Herkes” dendiğine göre göre bunun içinde kendilerinin de kendileri dışındakilerin de olduğunu belirten Çiçek, şunları söyledi:
“Burada, siyaset kurumunun tümü var. Bu süreçte şu veya bu şekilde müdahil olmuş, yargılama süreci devam ederken konuşan, yazan, çizen oldu, onların da çıkarması gereken dersler var. Toplum da bu kararı değerlendirmeli. Bu dava neden açıldı, hangi konjonktür işi bu noktalara getirdi, kamu vicdanının bunu değerlendirmesi lazım.”
Çiçek, asıl değerlendirmenin gerekçeli karardan sonra ortaya çıkabileceğini ifade ederek, “Kararı kendi yönümüzden değerlendireceğiz. Daha üzerinden 24 saat geçmedi. Böylesine önemli olayın neyini konuşmamız gerektiğinin doneleri elimizde yok. Gerekçeleri yok elimizde. Düzgün bir tartışma yapacaksak gerekçesini görmemiz lazım” diye konuştu. -“KARARIN İÇİNDE HERKES VAR”-
“Bu kararın birinci derecede muhatabı biziz” diyen Çiçek, ama bu kararın içinde herkesin olduğunu, herkesin bu karardan çıkarması gereken dersler bulunduğunu belirtti.
Çiçek, “Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın parti kapatmalarla ilgili Anayasal ve yasal değişiklikler yapılmalıdır” sözlerini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, şunları söyledi:
“Parti kapatmalarda Venedik kriterlerini ortaya koyalım. Her partinin yaklaşımı bu konuda farklı olacak. O zaman uzlaşmayı nasıl sağlayacaksınız?
Biz üzerimize düşeni yapmaya varız. (Hadi hadi bakalım) deyip bütün yükü bizim üstümüze yükleyip, öbür tarafta da 50 kişilik grubu olan parti (ben bu işte yokum) dediği zaman uzlaşma nasıl olacak? Anayasa'nın 10 ve 42. maddeleriyle ilgili değişikliklerde yine çoğunluk oldu, yine uzlaşma yok denildi. O zaman nasıl olacak bu? Sihirli formül nasıl bulunacak? Somut problem karşısında herkes bize soyut, genel geçer laflar ediyor. İttifak, uzlaşma anlamına geliyor. İttifakın da bu toplumda sağlanmasında gerçekten zorluklar var.”
Çiçek, Türkiye'nin gelecek günlerde AB konusuna biraz daha yoğun şekilde devam edeceğini, ekonomik konulara ağırlık vermesi gerekeceğini belirtti.
“İçe döndüğümüz için Irak'ta, dışarıda olanlara da ağırlık vermemiz gerekiyor” görüşünü ifade eden Çiçek, “Demokratik standartlar konusunda ciddi sıkıntılar var. Anayasal sıkıntılar var. Başkan da (bunları değiştirin) diyor ama bugüne kadarki üslubun dışında tartışarak, zorlaştırmak için değil, çözmek için, bu manada demokratikleşmeyi daha sağlıklı bir zeminde sürdürmemiz için bazı somut adımların atılması gerekiyor” dedi.
</B> |