Konu: IRC nedir?
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09 Temmuz 2005, 18:20   #1
Çevrimdışı
BoSs
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
IRC nedir?




iRC tanımı :

1988 yılında Finlandiyalı Jarkko Oikarinen tarafından başlatılan IRC, Internet Relay Chat (Eş zamanlı internet sohbeti) kelimelerinin başharflerinden oluşmuştur.
1991 yılındaki Körfez savaşına kadar IRC kullanılmayan bir haberleşme şekli olarak kalmıştır.
Körfez savaşı sırasında hızlı haberleşme sağladığından en son olayların takibi için ve Irak'ta bulunan Amerikan askerlerinin aileleriyle ilişki sağlayabilmesi için bir anda gözde bir iletişim yöntemi haline gelmiştir.

Çalışma Şekli
IRC, TCP/IP ((Transmission Control Protocol/Internet Protocol) (İletim kontrol protokolü/İnternet Protokolü)) Ağ protokolüne uygun olarak çalışır. Kısaca değinirsek;
TCP, Bağlantılı ve güvenilir bir iletişim sağlar. Yani, bilgisayarlar arasında açılan oturumlar üzerinden geri yüklemeli olarak yapılan iletişim şeklidir (geri yükleme yollanılan bilginin hedefe ulaştığından emin olmak için kullanılır).
IP ise bağlantımızın dolayısıyla paket yollayıp alma işlemimizin adreslemesini yapar. Her farklı bağlantı için 0-255 arasında x.x.x.x sayıları şeklinde bir ip numarası vardır.
Hesap yoluna gidersek aynı anda farklı olan yaklasık 4 milyar kadar = 2³² ip adresi bulunabilir.
Neyse tekrar konumuza dönelim.
IRC, TCP/IP protokolüne göre çalışan metin tabanlı konferans şeklidir.
IRC, server-client bağlanma mantığına göre çoklu makinelere aynı anda bağlanıp aynı anda iletim yapabilecek şekilde tasarlanmıştır.

IRC'yi kabaca 3e ayırabiliriz;
Serverlar, Clientler ve Kanallar

Serverlar:
Serverlar istemci (client)'lerin bağlanıp diğer istemcilerle konuşabileceği bir sunucu, ve diğer başka serverların bağlanabileceği bir bağlantı noktasıdır.
Büyük ağlarda serverlar tıpkı bir ağaç gibi dallanarak birbirlerine bağlanmışlardır.
Bu dallanmış yapılardaki mesaj iletimleri (aynı network farklı serverlardaki iki kişinin birbirine yolladığı mesajlar gibi) iki server arasındaki mümkün olan en kısa yoldan iletilecektir.
Clientler: Clientler genel olarak "Bir servera bağlanan server harici herşey" olarak tanımlanmış, türkçede "istemci" olarak karşılayabileceğimiz bağlantılardır.
Bir client network üzerindeki bir servera bağlandığı zaman o network üzerindeki HER serverin baglanan nick, host adresi, host kullanıcı adı (ident), fullname ve clientin bağlandığı serverdan haberdar olması gereklidir.
Bu sebeptendir ki farklı bir sunucuda olan nickin nick, ident, host, fullname, baglandıgı server, bulundugu kanallar, irc operator durumu gibi bilgileri görebiliriz (serverlar arasında aktarım oldugu icin) ve bu sebepten idle süresini göremeyiz.
Peki bir client olabilmemiz için ne gerekli?
1- Donanımında sorun olmayan bir PC
2- Bir internet bağlantısı
3- Bir IRC bağlantı programı (IRC Client = IRC istemcisi)
İlk ikisi hakkında yorum yapmaya gerek yok. Üçüncüsü hakkında konuşalım
Şu an bir sürü işletim sistemi ve bu işletim sistemlerinden bir yada birçoğuyla uyumlu cok daha fazla irc bağlantı programı mevcut.
Belli başlı işletim sistemleri için irc programları şunlardır:
Windows
mIRC -> [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
pIRCh -> [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
BersIRC -> [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
xChat -> [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
nvIRC -> [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
TurboIRC -> [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
..gibi yaklasık 45 client
Unix
Bitch-X -> [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Magik -> [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
IrcII -> ...
.. gibi yaklasık 35 client
MacOS
AthenaIRC -> [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
MacBitchX -> [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Ircle -> [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
..gibi yaklasık 15 client
bunların haricinde Amiga, Java, BeOS, WAP ve hatta WebTv gibi işletim sistemleri veya ortamlar için toplamda 60 kadar client daha mevcuttur.
Kanallar
Kanallar bir kişi veya bir grubun aynı anda mesaj gönderip alabilecekleri ortak noktalar olarak tanımlanmışlardır. Şu anda üzerinde bulunduğumuz serverda 2 tip kanal geçerlidir Global (# ile başlayan) ve Local (& ile başlayan kanallar)
Global kanallar tüm network üzerindeki kullanıcıların aynı anda aynı ortamda bulunabilecekleri kanallardır. Local kanallar ise sadece bulundugumuz server üzerindeki kullanıcıların birbirlerini ve yazısmalarını görebilecekleri kanallardır.
Bu sebepten dolayı bir network üzerinde aynı isimde birden cok local kanal bulunacagından ve services icin kendi local kanalıyla bizim kaydetmeye calıstıgımız farklı kanallar olacagından dolayı kayıt yapılamazlar.
Kanal isimleri nicklerden farklı olarak boşluk ve virgül harici her türlü kanaldan oluşabilirler ve maksimum 21 karakter uzunlugunda olabilirler.
Bir kanalla ilişkimiz kanala girişimiz ile başlayıp çıkışımızla sona erer. O süre zarfındaki kanal üzerinde gördüğümüz herşey bizimle değil, kanal ile ilişkilidir (Quitler, joinler, partlar, kickler, noticeler mesajlar, modelar, nickler gibi)
Global bir kanal ise bizim kanalda gördügümüz herşeyi o kanaldaki herkes de aynı şekilde görecektir (yetkiden kaynaklanan şeyler haric.)
who, whois ve names komutlarından "@" işareti taşıyan kişiler kanal operatorü, % işareti taşıyanlar halfoperator, + işareti taşıyanlar voice ve işaret taşımayanlar ise normal kullanıcılardır

(ALINTIDIR)

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver