Tekil Mesaj gösterimi
Alt 14 Nisan 2008, 11:58   #1
Çevrimdışı
FrAnK}{MArtIN
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
''örümcek Adam'' Kimi örnek Alıyor?





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Şu günlerde 7’den 70’e herkesin ilgiyle izlediği yeni bir film daha vizyonda: “Örümcek Adam-2”.
Amerika Birleşik Devletleri’nde 2 yıl önce gösterime girdiğinde tüm zamanların en yüksek “ilk 3 gün” hasılatı rekorunu kıran filmin ikincisi de yeni rekorlara imza atmaya aday görünüyor. Film, Kuzey Amerika’da elde ettiği gişe hasılatıyla ‘ilk gün’ rekorunu kırdı ve vizyona girdiği ilk gün, gişelere 40.5 milyon dolarlık hasılat bıraktı.

Filmin konusu kısaca şöyle:
Yumuşak huylu Peter Parker (Tobey Maguire) bir yandan güçlerinin ona sağladığı avantajları insanların yararına kullanıp bir yandan bu yüzden karşılaştığı güçlüklerle savaşırken, bir yandan da Örümcek Adam ile üniversite öğrencisi kimliği arasındaki dengeyi korumak zorundadır. Peter bu kez güçlü, çok kollu kötü yürekli Dr. Octopus (Ahtapot) yani kısaca “Doc Ock”la (Alfred Molina) karşı karşıyadır. Peter’ın bu sekiz kollu çılgın adamı durdurmak için tüm süper kahraman gücünü toplaması gerekmektedir.

İşte Örümcek Adam-2 filmi bu heyecanlı hikayeyi mükemmel görsel efektlerle birleştirerek izleyenlere görsel bir şölen sunuyor.

“Spider-Man / Örümcek-Adam” klasikleşmiş Marvel Comic çizgi roman karakterine dayanıyor. Marvel’ın yöneticisi Stan Lee ile şirketin karakter tasarımcısı Steve Ditko’nun tasarladıkları karakter Örümcek Adam ilk olarak 1962 yılında pek de başarılı olamayan çizgi roman Amazing Fantasy’nin (İnanılmaz Fantezi) son sayısında göründü. Karakter öylesine hızlı bir şekilde beğeni kazandı ki Amazing Fantasy’nin adı Amazing Spider-Man (İnanılmaz Örümcek Adam) olarak değiştirildi ve Mart 1963’te tekrar okurla buluştu. O tarihten bu yana, Örümcek Adam dünya çapında isim yaptı ve tüm zamanların en popüler süper kahramanlarından biri haline geldi.

Şimdi bu süper kahramanın onu “kahraman” yapan özelliklerine bir göz atalım.


Örümcek Sıçrayışı
Örümcek Adam tıpkı bir örümcek gibi çok yükseklere sıçrayabilir.


Örümcek Ağı
Örümcek Adam, tıpkı bir örümceğinkine benzer bir ağ üretir ve yakalamak istediği insanları bu yolla kapana kıstırır.


Örümcek-Refleksler
Örümcek Adam’ın tehlike anında hızla korunma sağlamasına izin veren, tıpkı bir örümceğinki gibi güçlü refleksleri vardır.


Örümcek Hisleri
Reflekslere ek olarak Örümcek Adam'ın bir de onu tehlikeye karşı uyaran "örümcek hisleri" vardır. Bu hisleri sayesinde ona arkadan saldırmak, kesinlikle mümkün değildir. Bu refleksler ve örümcek hissi, onu yenilmesi zor bir kahraman yapar.


Yüzeylere Yapışma Özelliği
Örümcek Adam'ın en önemli özelliklerinden biri de yine tıpkı bir örümcek gibi hemen hemen her türlü yüzeyde yapışarak yürüyebilmesidir.


Şimdi de gerçek bir örümcekteki muhteşem özelliklerden birkaçına değinelim:

Fonksiyonlu Bacaklar

Örümceğin en zor şartlar altında bile yürüyebilmesini ve tutunabilmesini sağlayan dört çift bacağı vardır. Her bacak yedi parçadan meydana gelmiştir. Her bacağın sonunda "skopula" denilen kıllar bulunur. Bu kıllar sayesinde hayvan duvarlarda veya tamamen ters düzlemlerde bile kolaylıkla yürüyebilir.

Üstün Algılama Yeteneği

Sıçrayan örümcekler dışında, örümceklerin bir çoğunun görme duyuları oldukça zayıftır, ancak çok kısa mesafeleri algılayabilirler. Bir avcı için büyük bir zaaf sayılabilecek bu durum, örümcekte var olan çok hassas bir erken uyarı sistemi ile ortadan kaldırılmıştır.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Bu uyarı sisteminin temeli, dokunma duyusuna dayanır. Vücut, titreşimlere karşı çok hassas tüylerle kaplıdır. Bu tüylerin her biri bir sinir ucuna bağlanır. Dokunma hatta ses ve koku yüzünden meydana gelen titreşimlerle bu kıllar uyarılır. Tüyler titreşimleri sinir uçlarına aktarır. Sinirler de aldıkları uyarıları çok hızlı bir şekilde beyne iletir. Bu sayede örümcekler en küçük titreşimlerin bile varlığından haberdar olurlar.


Zehir Enjektörlü Kıskaçlar

Örümceklerin gözlerinin önünde iki güçlü kıskaç vardır. Bu kıskaçlar örümceğin hem savunma hem de avlanma silahlarıdır. Her kıskacın gerisinde öldürücü zehirini, zehir çengelinin içine akıtan bir zehir bezi vardır. Örümcek, avını hareketsiz bırakmak istediği zaman kıskaçlarını avına batırır. Ardından kıskacın içindeki deliklerden kurbanının vücudunun içine zehir pompalar.

Suda Yürüme Özelliği

Su örümcekleri su üzerinde yürüyebilmelerini sağlayan çok özel bir yapıya sahiptirler. Bu örümceklerin ayaklarının ucunda bulunan
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
hidrofob balmumuyla kaplı kıllardan oluşan kadifemsi sık bir örgü vardır. Bu sayede örümcek suyun üzerinde batmadan yürüyebilir.


Tasarım Harikası Ağlar

Örümceğin ağı; ağırlığı taşıyan iskelet iplikleriyle, bu ipliklerin üzerine yerleştirilmiş spiral şekilli yapışkan özellikteki yakalama ipliklerinden ve ağın iplerini birbirine birleştiren bağlantı iplerinden oluşur. Spiral şekilli yapışkan iplikler, iskelet ipliklerine tam olarak bağlanmazlar.
Böylece ağa yakalanan böcek kurtulmaya çalıştıkça yapışkan ağa daha fazla yapışmış olur.
Böceğin üzerine tamamen yapışan yakalama ipi, zamanla esnekliğini kaybederek, sertleşir ve sağlamlaşır. Bu şekilde böcek kapana kısılır, hareketsiz kalıp kaskatı kesilir. Bundan sonra ise av adeta canlı paketlenmiş hazır bir besin gibi, sağlam iskelet ipliklerinin üzerinde, örümceğin gelip son darbeyi vurmasını beklemek zorundadır.

Örümcekler ağlarını, avlamak istedikleri hayvanın boyutuna göre örerler. Ayrıca ağların eğimi, avlanması düşünülen böceğin hareketine (uçan, yürüyen, sıçrayan vs.) göre de değiştirilir. Bu sayede ağın hasar görme oranı azaltıldığı gibi, yakalama kapasitesi de artırılmış olur.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
İpek Mucizesi


Örümcek ipi kendi kalınlığındaki çelikten beş kat daha sağlamdır. Bilinen en sağlam malzemelerden olan çelik büyük tesislerde, birçok teknik kullanılarak elde edilen bir alaşımdır. Çelikten beş kat daha sağlam olan örümcek ipi ise büyük tesislerde üretilmez; bir böcekten salgılanır. Hemen her yerde rastlayabileceğimiz herhangi bir örümcek bu ipi üretebilir. İpeğin diğer bir çarpıcı özelliği ise son derece hafif olmasıdır. Bunu şöyle bir örnekle de açıklayabiliriz: Dünyanın çevresi boyunca uzatılacak bir ipek ipliğin ağırlığı sadece 320 gram gelir.
Ayrıca örümcek ipi kendi uzunluğunun dört katı kadar esneyebilir. Hem sağlam hem esnek malzeme bulmak çok zordur. Örneğin çelik halat en sağlam malzemelerden biridir. Fakat kauçuk halatlar gibi esnek olmadıklarından zamanla deforme olurlar. Kauçuk halatlar da kolay kolay deforme olmamalarına rağmen, yeterince dayanıklı olmadıkları için ağır yükleri kaldıramazlar. Buna karşın, örümceğin ipliği aynı kalınlıktaki çelik telden beş kat daha sağlam, yine aynı kalınlıktaki kauçuktan yüzde otuz daha esnektir.

Örümcekler farklı amaçlar için vücutlarında farklı iplikler üretirler. Bu ipek iplikler, hem esneklik hem de sağlamlık bakımından farklı özelliklerde oldukları gibi, kalınlık ve yapışkanlık bakımından da farklılıklar gösterirler. Örneğin, örümceğin yaşantısında büyük rol oynayan tutunma ipi, yapışkan özellik taşımamasına rağmen, sağlam ve esnek bir yapıya sahiptir. Örümceğin ağırlığının iki-üç katı ağırlığı rahatlıkla taşıyabilir. Beraberinde yakalamış olduğu avını da birlikte taşıyan örümcek, bu ipler sayesinde güvenle yukarı aşağı hareket eder.

“Süper Kahramanlar” “Süper Hayvanlar”ı Örnek Alıyorlar!

Herkesin çocukluğundan hatırladığı birçok süper kahraman vardır. Bir kuş gibi uçabilme yeteneğine sahip olan Süperman, bir yarasa gibi sessiz uçan ve yarasanın üstün birçok özelliğine sahip olan Batman, makalemizin konusu olan Örümcek Adam ve niceleri... Dikkat ettiyseniz bu kahramanların ortak bir noktaları bulunmaktadır. Hepsi de bir hayvanın üstün özelliklerine sahip insanlar olmaları sebebiyle birer “kahraman”dırlar! Bu hayvanların hepsi öyle üstün özelliklerle yaratılmışlardır ki, onların özelliklerinden sadece birkaçına sahip olan hayali insanlar, bir insanın asla beceremeyeceği zorlukta işleri kolayca yapabilen birer “kahraman”a dönüşmektedirler. Kahramanlara örnek teşkil eden bu hayvanları incelediğimizdeyse gerçekten de son derece üstün özelliklerle karşılaşırız.

Görüldüğü gibi örümcek de muhreşem özelliklere sahip bir hayvandır. Bütün bu özelliklerin örümcekte tesadüfen oluşması ya da hiçbir akla sahip olmayan örümcek gibi bir canlının bu özellikleri planlayıp vücuduna yerleştirmesi elbette imkansızdır. Örümcekteki bu üstün özellikler bize Allah’ın tüm canlılar gibi örümceği de kusursuzca yaratmış olduğunu gösterir.

İşte bugünlerde sinemalarımızda konuk ettiğimiz Örümcek Adam, küçük bir örümceğin sadece birkaç özelliğine sahiptir. Bu özellikleri sinemadaki bir sanal karakterde görüp de heyecanlanırken, aslında çok daha fazlasına sahip olan bir örümcek hakkında düşünmeli ve Allah’ın muhteşem yaratma sanatı karşısında çok daha fazla heyecan duymalıyız.

Unutmamak gerekir, Örümcek Adam da, diğer tüm süper kahramanlar da Allah’ın üstün özellikleriyle yoktan var ettiği muhteşem canlıların örnek alınmasıyla hayat bulmuş sanal kahramanlardır.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver