Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10 Nisan 2008, 22:35   #4
Silencer
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Nokia Nseries: Fotograf Cekim Rehberi

Değişik Çekim Teknikleri

Derinlik, Perspektif

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Yukarıdaki fotoğraf makro modunda çekilmiş bir fotoğraf ancak sağdan soldan geçen otlar da olmasa pek de 3 boyutlu olduğu hissini yaratmıyor, değil mi? Peki bunun nedeni nedir? Aşağıda cevaplayacağım.

Bir nesnenin fotoğrafını makro modunda çekeceğinizde, kameranın lensinden telefon düzlemi ile 90° açı yaparak dimdik ileriye doğru bir çizgi çıktığını hayal edin ve bu çizgiyi, fotoğrafını çekeceğiniz nesnenin bulunduğu düzlem ile kesiştirin.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Bu çizginin nesnenin bulunduğu düzlem ile yaptığı açı mümkün olduğunca küçük (10°-40° arası açılar bana göre idealdir, yukarıdaki örnek tam 15°dir) olmasını sağlayın; böylece hem ön planı hem de arka planı kadraja alarak bir derinlik hissi katar, hem de odağın keskin bir şekilde çektiğiniz nesnede olmasını sağlarak onca öğe arasında onu vurgulamış olursunuz. Kullandığınız açı ne derece düşük olursa görüntünün derinliği o derece artar.

Arşivimden örnek bir resim:

Burada telefon yere paralel duruyor, yani açımız teknik olarak 0°. Farkındaysanız arka plan ve ön plan bulanık, ancak lensin tam odaklandığı yerde belirgin bir nesne olsaydı fotoğrafın tadına doyum olmayacaktı. Aşağıda yere paralele yakın bir açı ile çekilmiş bir resim daha var, ona baktığınızda daha iyi anlayacağınızı umuyorum:

Odak tam olarak papatyada, ve resme baktığınızda büyükçe bir alanda olduğunuzu hissediyorsunuz. Arka planın uzaıp gitmesi hatta sonunda gökyüzünün görünmesi bir tür sonsuzluk hissi uyandırabiliyor, kimileri için dikkat dağıtıcı bi etken. Bir örnek daha verelim ama bu sefer farklı bir açı ile (tahminimce 20°-30° civarı) çekilmiş bir fotoğraf olsun:

Etkileyici, değil mi? İlk resmin neden bu denli etkileyici olmadığının cevabı da artık çok açık: Dike yakın bir açı ile çekilmiş olması.

Fotoğrafını çekeceğiniz nesneyi odaklamaya çalıştığınızda, otomatik odaklama nedeni ile farklı bir nesneyi odaklayabilirsiniz. Bunu dik bir açı ile istediğiniz nesneyi odaklayıp, sonra fotoğrafta kullanacağınız açıya geri dönerek başarabilirsiniz. Hatta bunu aşağıdaki resimde kullandığım şekilde bile kullanabilirsiniz:

Burada makro modunda önce ağaca dönüp odaklandım, sonra yola dönüp odağımı bozmadan fotoğrafı çektim. Böylece ağacı vurgularken, arkasında uzayıp giden ve dikkat dağıtmayan bir görüntü ile de derinlik katmış oldum. Önce ağaca dönmeseydim, telefon maalesef yola odaklanacaktı ve bu sefer bulanık (dolayısı ile önemsiz detay gibi) görülen şey çiçekler olacaktı.

Resimleri bir de tam boyutları ile tam ekran incelemenizi tavsiye ederim (aşağıdaki linkten ulaşabileceğiniz galerimden resimlerimi bulabilirsiniz), farkları çok daha belirgin bir halde göreceksiniz.

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver