Yüce Mahkeme'den CHP'ye şok!
Anayasa Mahkemesi'nin 11. cumhurbaşkanlığı ile ilgili anayasa değişikliğinin iptaline ilişkin gerekçeli kararı, CHP'nin türban düzenlemesinin iptaline ilişkin hazırlığına da peşin yanıt niteliğinde... Nasıl mı? İşte cevabı: CHP'ye gerekçeli karar şoku Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Anayasa Mahkemesi'nden, üniversitelerde başörtüsü sorununun çözümüne ilişkin anayasa değişikliklerini mahkemeye götürmeye hazırlanan CHP'ye gerekçeli kararında adeta cevap geldi. Mahkeme, 21 Ekim'deki halkoylamasıyla kabul edilen anayasa değişikliği paketinden 11. cumhurbaşkanı seçimine ilişkin düzenlemeleri içeren maddeleri çıkaran kanun değişikliğinin iptal başvurusunun reddini içeren kararının gerekçesini yayınladı.
Gerekçede, Anayasa Mahkemesi'nin anayasa değişikliklerini sadece şekil yönünden denetleyebileceğine vurgu yapıldı. Anayasa Mahkemesi'nin 5697 sayılı Kanun'un "yokluğunun hükme bağlanması" veya iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemlerinin, reddine ilişkin kararının gerekçesi Resmi Gazete'de yayınlandı. Kanunda öngörülen değişikliğin bir anayasa değişikliği niteliğine sahip olduğu belirtilen gerekçeli kararda şunlar ifade edildi: DEĞİŞİKLİK YETKİSİ TBMM’DE
"TBMM'nin hukuksal tasarrufları, Anayasa'daki ayrık durumlar dışında, Anayasa Mahkemesi'nin denetimine tabidir. Anayasa Mahkemesi'nin, anayasa değişikliklerini şekil bakımdan denetleme yetkisi, Anayasa'nın 148.maddesinin 2. fıkrasında referanduma sunulan - sunulmayan ve yürürlüğe giren - girmeyen yönünden herhangi bir ayrıma tabi tutulamaz. Anayasa Mahkemesi'nin denetleyebildiği yasama tasarrufları üzerinde değişiklik yapma yetkisinin evleviyetle TBMM'ye ait olduğunda kuşku bulunmamaktadır." Kararda, "Yaptırımı iptal olarak belirlenmiş bu hususlar dışında denetim olanağı bulunmayan tali kurucu iktidar iradesinin hukuksal geçerliliği üzerinde daha ileri bir tartışma yapmak için iptal nedenlerinden daha ağır bir hukuka aykırılığın varlığı zorunludur" denildi.
Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararını değerlendiren TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, 1982 Anayasası'nın 70 maddesinde değişiklik yapıldığını, bunlardan sadece siyasi yasakların kaldırılmasına ilişkin düzenleme ile cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine ilişkin düzenlemenin Anayasa Mahkemesi'ne götürüldüğünü hatırlattı. Kuzu, "Bu yöndeki telkinler, tavsiyeler, hukuka, demokrasiye zarar verir. Anayasanın 6. maddesinde hiçbir organın Anayasa'dan kaynağını almayan bir devlet yetkisini kullanamayacağı açıkça yazılıdır. Dolayısıyla mahkeme verilmeyen yetkiyi kullanamaz" dedi.
Bugün |