14 Ocak 2008, 17:08
|
#1 |
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
| IF üyelerine pekmezin ne olduğunu anlatmak
Uzun süredir aklıma yaratıcı birşey gelmiyor ben de biraz daha değişik birşey yapayım dedim forumdakiler hiç pekmez görmediler ve ben de onlara pekmezin gösteriyorum bir yandan da anlatıyorum.:p
Pekmez hakkında bir yerden aldığım bilgiyi okuyorum ilk olarak Pekmezlik üzümler, çiğneme, havan ve pres gibi çeşitli şekillerde sıkılır ve üzümlerin suları elde edilir. Ekşi olan bu şıra 50-60 derecede 10-15 dakika kaynatılıp içine pekmez toprağı eklenir. Beyaz renkli olan bu toprak üzümler daha ezilmeden işleme dahil edilmelidir. Bu işleme kestirme adı verilir. Toprak katma işlemiyle şıranın durulması, çökelti oluşturması ve üzümden gelen ekşiliğin alınması sağlanır. Toprak katılmayan pekez ekşi ve bulanık görünümlü olur. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı 100 kg üzüm şırasına 1-5 kg pekmez toprağı katılmasını öngörmektedir. Pekmez kaynatılırken oluşan köpüklerin alınması berrak görünümlü pekmez elde etmeyi sağlar. Bu şekilde daha lezzetli bir pekmez elde edilmiş olur. Kestirilen şıra dinlendirme kaplarında en az 4-5 saat bekletilir. Bu dinlenme sırasında kabın dibine eklenen toprak ve üzüm şırasının içindeki belli parçacıkların oluşturduğu tortu çöker. Şıranın üstte kalan berrak kısmı tortudan ayrılır, tortu atılır. Ayrılan berrak şıra kaynatma kazanlarına aktarılır. Pekmeze koyu rengini ve kıvamını veren işlem kaynatmadır. Kaynatma işlemi sırasında kestirilen şıranın içindeki şekerler karamelize olup kararır. Suyun kaynama süresince azalmasıyla karışım koyu bir kıvam alır. Pekmez kaynatılırken şıra bir seferde kaynatılarak pekmez haline gelmelidir. Şıra kaynatıldığında kaptaki eksilme yeni şıra ile doldurulmamalıdır. Bu pekmezi kalitesini bozar. Karışımın göz göz kaynaması ve pekmez kokusu yayması pekmezin kıvama geldiğinin göstergesidir.Kaynatma üstü açık geniş kaplarda yapıldığı gibi, vakumlu ortamda daha düşük ısılarda açık renkli pekmez üretilebilir. Yapımı anlatılan bu ürün türüne "tatlı cıvık pekmez" denir. "Günbalı" denen pekmez türü şıranın geniş kaplarda, güneş altında suyunun uçurulmasıyla elde edilir. "Katı pekmez" tatlı cıvık pekmeze maya katılarak, hava emdirilip ağartılmış pekmezdir. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı 25 kg pekmez için 5 yumurta akı, 500 g pudra şekeri ve 500 g eski pekmezden oluşan bir maya önermiştir. Maya eklenip sürekli karıştırılan pekmez bir gün bekletilir, ertesi gün tekrar iyice karıştırılır ve paketlenir.(wikipedia.org) Şimdi sıra sorular ve itirazlar Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]: Böyle bir saçmalık hayatımda duymadım üzümü sıkarsın şarap olur. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Daha bunu kaç kez tartışacağız olmaz böyle birşey bu konuyu bir kez daha açanı banlarım Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]: Gereksiz birşey birşeyin bir kullanımı bulunduktan sonra fazlasına gerek yoktur. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]: Ben bunu daha önce yapmıştım şimdi gelmiş adam bana anlatıyor işe bak. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]: Böyle birşey olmaz o şey yenmez sadece yenebilecek gibi görünüyor. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]: Mantığını anlamadım buna gerek var mı tam emin değilim ama gerek yok sanırım. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]: Şarap yapmak varken niye pekmez yapıp mundar edeceğiz gerek yok :p [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]: Böyle birşey yapılıyorsa bundan sonra faydası var diye şarap yapılmaz umarım eş değer faydaları herkese pekmezi öneririm [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]: Tadı güzelmiş rengi çok koyu ama açamaz mıyız :p [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]: Yaaa şimdi birşey derdim de bence gereksiz. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]: BLaCK_and_WHiTe sana ben gösterdim hemen konu açmışsın ben anlatırdım anlatmak istesem Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]: Yaa bu ne ya yenir mi kapkara ay ben bunu yemem Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]: Yapımını bir daha anlatsan sanırım bir yeri yanlış yazmışım. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]: Sana unutmadan diyeyim o kadar ezmekte ki maksat ne? [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]: Canım üzümleri ne yapmışlar yaa onları şarap yapsaydık çok yanlış bence israf ;noki [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]: Böyle birşey yapılmadı yapılamaz yapılamayacak üzümden şarap yapılır bu ne;noki [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]: Bence tadı güzel daha var mı biraz daha alsam. :p |
| |