Konu: Modemler
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 25 Aralık 2007, 08:08   #9
Çevrimdışı
Julw
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Modemler




DNS meselesi

DNS benim için bir mesele değil, tahminimce sizin içinde değil, ama ADSL’e bağlanınca böyle bir derdiniz olabilir.
yahoo.com yazdınız enter’a bastınız, bilgisayarınız öncelikle DNS server’a gidip “bana [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] IP adresini ver” der ve bu ip adresi ile [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bağlanırsınız.
DNS server dediğimiz çoğunlukla size İnternet servisi veren sağlayıcının sunduğu bir hizmettir. Ancak Türk Telekom’un DNS server’ları ya çok yavaştır ya da düzgün çalışmaz. Varolduğunu bildiğiniz (başka yerlerden sorunsuz girdiğiniz) web sitelerine “web sitesi bulunamadı” mesajı sonrasında ulaşamazsınız. Bu ADSL’in ilk günlerinden beri çok karşılaşılan bir durum. Eğer siz ilk ayarlarla böyle bir problem yaşamadan normal çalışıyorsanız, problem yok demektir, aynen devam edin. Ancak bu gibi sorunlar yaşıyorsanız, Türk Telekom’un dns server’larını kullanmak zorunda değilsiniz. Modem ayarlarınızda çalıştığını bildiğiniz diğer DNS server adreslerini girebilirsiniz.

Sabit IP (Almalı mı, almamalı mı?)
İnternet’e bağlandığınızda dünyada bir eşi olmayan bir IP adresi bilgisayarınıza atanır. Böylece sizin bilgisayarınız İnternet üzerindeki diğer bilgisayarlarla haberleşebilir. Hangi yöntemle bağlanırsanız bağlanın bu geçerlidir. Dial-up olarak bağlandığınızda bağlı kaldınız süre size ait olan bir ip numaranız olur, düşüp tekrar bağlandığınızda ise farklı bir ip alırsınız.
Servis sağlayıcıların sahip oldukları belli ip aralıkları vardır. Kendisi üzerinden hizmet alan müşterilerine bu ip aralığında ip dağıtırlar.
ADSL’e başvurduğunuzda isterseniz ücretsiz olarak (en azından şu an için böyle) sabit ip’ye sahip olabilirsiniz. Bu şu anlama gelir, ADSL bağlantısını her yaptığınızda 81.251.1.250 gibi sabit bir ip adresi bilgisayarınıza atanacak, bağlantıyı kesip tekrar kursanız da aynı ip adresini alacaksınız.
Peki bunun avantajı veya dezavantajı nedir? Dışarıdan başka İnternet kullanıcılarının sizin bilgisayarınız üzerindeki bir servise (mesela kendi makineniz üzerinde tuttuğunuz web sitesine) ulaşmalarını istiyorsanız sabit ip’ye sahip olmak daha kullanışlıdır. Ip adresinizi arkadaşlarınıza veya her kim kullanmak istiyorsa onlara verirsiniz ve diğer İnternet kullanıcıları web gezginlerini açıp sizin ip adresinizi yazdıklarında, karşılarına sizin bilgisayar üzerinde çalışan web sitesi gelir.
Sabit ip’niz olmasa da kendi makinenizde web sitesi sunabilirsiniz, ancak ADSL bağlantınız kesip, tekrar bağlandığınızda farklı bir ip adresi alacağınızdan yeni ip adresinizi arkadaşlarınıza bir şekilde iletmeniz gerekir. Hatta sabit ip’niz varsa, bir domain ismi alıp (benimsitem.com gibi), sonra da sabit ip’nizi bu adrese tanımlarsanız, ip adresiyle değil, benimsitem.com yazarak da sizin bilgisayarınıza ulaşabilirler.
Hımm, güzel bir şey bu sabit ip, hem de bedavaymış neden almayalım ki, diye düşünebilirsiniz. Ancak İnternet üzerinde sabit bir ip’ye sahip olmak, kötü niyetli kişilerin de sizi her zaman aynı adreste bulabilmesi manasına gelir. Ayrıca, bir şekilde bu ip adresi bazı sitelere girmekten engellenirse yani banlenirse, eliniz ayağınız bağlı kalır.
Sonuç olarak, öyle web sitesi, mail server’la falan işim olmaz, ben doğru düzgün İnternet’e gireyim bana yeter diyorsanız, sabit ip almanın size getireceği bir avantaj bulunmuyor. Ancak özellikle işyerleri için, kendi mail server’larına sahip olacak, web sitesini kendi bilgisayarı üzerinden dünyaya açacak yerler için sabit ip alınabilir.
Aslında sabit ip almasanız da, sabit ip’nin sunduğu imkanlardan faydalanmanızı sağlayan bir sistem mevcut, şimdi bunu inceleyelim.

Dinamik DNS
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bu adres size bir şey ifade ediyor mu? Etmiyorsa bile okumaya devam edin, pişman olmayacaksınız.
Az önce sabit ip’nin ne olduğunu, avantaj ve dezavantajlarını anlatmaya çalıştık. Sabit ip meselesi aslında ADSL özelinde bir konu değil, dial-up da bağlansanız, kablonet’de kullansanız sonuç değişmiyor. Bir çok kişi kendi bilgisayarı üzerinde bazı İnternet servisleri kullanmak veya en azından dışarıdan evindeki bilgisayarına ulaşmak istiyor.
Ancak sabit ip’niz yoksa, dışarıdan bağlanmak zorlaşıyor, çünkü siz en son baktığınızda gördüğünüz ve not ettiğiniz ip adresiniz, bağlantınız bir ara kopup tekrar geldiğinde değişmiş olabilir. İşte sabit ip’ye sahip olmayanların, sabit ip’ye sahip olmanın rahatlığını yaşaması için sunulan bir servis var: dinamik dns.
Sistem basitçe şöyle işliyor: Bu servisi sunan web sitelerinden birisine gidiyorsunuz (noip.com mesela), kayıt olup kullanıcı adı-şifre alıyorsunuz. Kayıt esnasında size bir subdomain veriyorlar (benimismim.noip.com gibi). Bu subdomain sizin bilgisayarınıza (o an geçerli olan ip adresinize) yönlendiriliyor. Sonra da web sitesinden ufak bir program indiriyorsunuz. Programı bilgisayarınıza kurup, sitede tanımladığınız kullanıcı ve şifrenizi girince ayarlamalar bitmiş oluyor.
Sizin bilgisayarınızda çalışan bu program sürekli olarak sizin ip adresinizi kontrol ediyor. IP adresiniz değişince noip.com’a bildiriyor, noip.com’da sizin subdomain’e bağlı ip’yi değiştiriyor. Sonuçta benimismim.noip.com sürekli sizin bilgisayarınızın ip’sini veriyor.

Dinamik DNS güzel bir imkan olsa da, eğer kendi bilgisayarınız üzerinde bir takım servisler vermeyi düşünüyorsanız, en başta sabit IP almak en akıllıcası gibi gözüküyor.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver