25 Aralık 2007, 07:57
|
#8 |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
| Cevap: Modemler
ADSL’e abone olmak için ilk yapmanız gereken, bu adrese girip [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] adsl hizmeti almak istediğiniz telefon numarasını girmek ve bu numaranın bağlı olduğu santralde adsl verilip verilmediğini kontrol etmektir. Buradan olumlu yanıt aldıktan sonra, aynı sitede yer alan açıklamalara göre adsl başvurunuzu yapıyorsunuz. Başvuru esnasında size kullanıcı adı ve şifre verilecektir, buna dikkat edin. Kullanıcı adı ve şifre konusu TT’nin adsl kullanıcılarına çektirdiği çilenin büyük bir bölümünü oluşturuyor. Kullanıcı adı ve şifre yapısındaki belirsizlikler, sizden habersiz değişen şifreler (bağlanamayınca, destek hattını arıyorsunuz ve “Aaa, ee, sizin şifreniz o değil ki !!!” diyebiliyorlar) ve hatta sizin şifrenizle başka bir adsl kullanıcısının sisteme girmesi ve sizin girememeniz… Demek ki kullanıcı adınıza ve şifrenize dikkat ediyorsunuz, ayrıca size bir de “hat numarası” verilecek 18 veya 19 ile başlayan bir numara bu, o numarayı da kaybetmeyin. Bunun yanında Türk Telekom’un yanı sıra büyük İSS’lerde ADSL hizmeti vermeye başladılar, örneğin Superonline. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]adresinden bilgi alabilirsiniz. Başvuru yapılıp, hattınız açılınca modem almanın sırası geliyor. Yukarıda ayrıntılı olarak modem seçiminde dikkate almanız gereken noktaları sıraladık, ancak marka konusunda bir şey söylemedik. Bu konuda da çeşitli donanım inceleme sitelerine ve bilgisayar dergilerine başvurmanız gerekiyor. Buradan da fiyat/performans oranı en uygun ve sizin ihtiyaçlarınıza cevap verecek bir modemi tercih etmelisiniz. Bu arada, performans deyince şöyle bir nokta aklıma geldi, hiçbir markanın hiçbir modeli sizi İnternet’e daha hızlı veya daha yavaş bağlamaz. Bağlantı hızı olarak ne satın almışsanız, modeminizin marka/modeli ne olursa olsun o hızda bağlanırsınız. Sadece ping sürelerinde çok küçük farklar olabilir, ancak bu fark ortalama bir ev/ofis kullanıcısı için önemli değildir. ADSL modem alırken dikkat etmeniz esas konu, sizin ihtiyaçlarınıza uygun bir model olması, fiyatı, ayarlarının, firewall v.b. gibi özelliklerinin yeterli olması, paket içinden çıkan parçaların kaliteli ve yeterli olması ve belki de en önemlisi donanımsal bir problem yaşadığınızda sizi süründürmeyecek, kısa sürede tamir veya değişimi yapacak bir yerden almanızdır. Modemi aldınız, eve/ofise geldiniz, peki şimdi? Her modemin ayrı bir ayar yöntemi olduğu için size her işe yarar İngiliz anahtarı bir çözüm sunamıyorum, ama okumanız yazmanız varsa, ürünle beraber gelen kitapçıkta anlatılan kısa 1-2 adımı tamamlamanız yeterli olacaktır. Ancak genel olarak şunlar söylenebilir:
Eğer modeminizi USB üzerinden bilgisayarınıza kuracaksanız, diğer USB cihazlardan bir farkı yok, cihazı takın, CD’den driver’ı yükleyin. Çevirmeli ağ ayarlarını yaptığınız gibi bu bağlantının da ayarlarını (kullanıcı adı vs.) yapın ve bağlanın. Eğer Ethernet üzerinden bağlanıyorsanız veya genel olarak harici bir modem almışsanız, öncelikle kitapçığından cihazın sahip olduğu varsayılan ip adresini öğrenip, kendi ağ kartı ayarlarınızda uygun bir ip adresi tanımlanmanız gerekebilir. Ancak çoğu zaman otomatik ip al diye ayarlanmış ağ kartınızı modemin Ethernet portuna bağlamanız yeterli olacaktır. Sizin kartınız otomatik olarak bir ip adresi alacaktır. Daha sonra İnternet explorer’dan modemin ip adresini girip enter’a basacaksınız. Hemen hemen tüm modemlerde cihazın içine gömülü bir web sayfası mevcuttur. Cihazla ilgili ayarlar ve durumunun gözlenmesi bu web sayfaları üzerinden yapılır. Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Yapmanız gereken ayarlar,
VPI = 8
VCI = 35
Encapsulation=PPoE LLC (Bu bazı bölgelerde PPoA LLC olabilir!)
Username=kullanıcıadınız@ttnet
Password=Şifreniz
olarak ayarlamak, kaydedip, modemin kendini resetlemesini beklemekten ibarettir.
Cihazınızın üzerinde mutlaka bir link ışığı olacaktır. Cihaza sadece elektrik kablosunu takıp açtığınızda bu ışık sarı veya kırmızı yani ADSL’i tespit edemiyorum manasına gelen durumda olacaktır. Daha sonra cihazın arkasına ADSL’e açılmış olan telefon hattınızı taktığınızda ışık bir süre yanıp sönecek en sonunda da yeşile dönüp sabit yanmaya devam edecektir. Tabii renkler modelden modele değişebilir ama sistem böyle.
Link ışığının yanması İnternet’e bağlı olduğunuz manasına gelmez, hattınızın ADSL’e açık olduğunu ve modemin bunu tespit ettiğini gösterir. Eğer, örneğin kullanıcı adınızı yanlış yazarsanız link ışığı yanmasına rağmen IP alamaz ve nete çıkamazsınız.
Yukarıdaki ayarları tamamlamışsanız explorer’ı açabilirsiniz. |
| |