Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24 Aralık 2007, 21:25   #7
Julw
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Vista Nasıl Çalışır? Sorunlar- Çözümler

DETAY MERAKLILARI İÇİN: VİSTA AÇILIŞI
Windows Vista, Windows 2000 ve xp gibi Windows NT çekideğini devraldığında temel olarak öncülerinden çok farklı bir yapı sunmuyor. Fark edilir şekilde değişen ise önyüklemesi. NTDRL (NT Loader) olmadığı gibi artık sistem bölümünde BOOT.INI de yok. Yerlerini ise başka bileşenler almış.
Açılış: Bilgisayarın açılmasından sonra devreye ilk giren BIOS ya da modern Intel-Mac'lerde EFI-BIOS (Extensible Firmeware Interface) oluyor. Buradaki önyükleme sırasına göre işlemci kaynaktaki ilk sektörden MBR(Master Boot Recoding) yükler. Bölümler hakkında ayrıntılı bilgiye böylece ulaşılır ve aktif bölümün PBR (Partition Boot Record)'si yüklenir. Ancak bu noktadan sonra işletim sistemi devreye girer. Bootsektörden BOOTMGR.EXE ve dolayısıyla Windows-Boot-System yüklenir. Böylece işletim sistemlerine dair bir seçim menüsü açılır ve BCD (Boot Configuration Data) veri tabanından ilgili bilgiler görüntülenir.
Bu menüde Vista seçildiği takdirde Winload.EXE devreye girer ve çekirdek ile birlikte sistem açılışı için gerekli sürücüleri yükler.
Ayrıntılı Vista açılışı: Bootmgr.EXE 16 Bitlik bir yardımcı programdır. Yaygın işlemciler (EFI özelliği taşımayanlar) için gereklidir çünkü bilgisyara açıldığında Real Mode yani 16 bitte çalışırlar. Bootmgr.EXE BCD veri tabanını okur ve henüs yayın olmayan EFI'nin görevini üstlenir. Daha sonra işlemciyi Vista gibi güncel sistemler için Proteced Mode sokar.
Elveda BOOT.INI, merhaba BCD: Vista'dan itibaren işletim sistemleri bilgisi BOOT.INI gibi basit bir metin dosyasında yer almayacak. Yerine ise yapı olarak Kayıt Defteri'ne benzeyen BCD (Boot Configuration Data) veri tablosu geçecek. NTDRL taşıyan önceki Windows sürümleri de Vista tarafından buraya kaydediliyor. Linux gibi yabancı sistemler ise disk bölümlerinin Boot sektörlerindeki bilgiler yardımıyla açılıyor.
BIOS'un PC'lerde bu tablo açılış bölümünün üstünde \\Boot\\BCD olarak yer alıyor. EFI sşstemlerde ise EFI veri sisteminde kendine özel \\EFI\\Microsoft\\Boot\\ alanında duruyor. Peki bu fark ne anlama geliyor? EFI sistemlerinde EFI, bu noktaya kadar tüm işlemleri kendisi yürütüyor ve BCD'yi yüklüyor. Bununla birlikte, bu fiziksel ortam aslında çok da önemli değil çünkü bu test dosyası değiştirilemiyor ve bu ancak Bcdedit.EXE gibi zahmetli yollardan sağlanabiliyor.
Winload.EXE: Bu program NTDRL'nin Windows NT 4/200/XP'de yaptığını, yani işletim sisteminin yüklenmesi görevini üstleniyor. Bunun için Vista çekirdeğine ait Ntoskrnl.EXE'yi \\Windows\\System32'den çağırıyor, Donanım Ayırma Katmanı'nı (Hardware Abstraction Layer, HAL) hazırlayıp kayıt defteri girdisi olan SYSTEM'i belleğe gönderiyor.
Bu kayıt girdisine göre açılış için gerekli olan bütün programlar ve sürücüler de yüklendikten sonra kontrolü devrediyor.

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver