Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
| Tevriye ve Arefe günü.
Sevgili arkadaşlar, bugün zilhiccenin 8.günü yani terviye günü. Tevriye günü:
Arefe gunu, Hazreti Âdem (as) ile Hazreti Havva'nin Arafat'ta bulustuklari gundur.
Tevriye, arefe gununden bir onceki gune denir.
Peygamber Efendimiz (sav) soyle, buyurmustur:
"Tevriye gunu oruc tutan ve gunah soz soylemeyen Musluman cennete girer."Buyurmuştur…
Hemen onun arkasından gelen gün ise zilhiccenin 9.günü olan arife günüdür.
Resulullah (sav) soyle buyurmustur:
"Arefe gunu oruc tutana, Âdem aleyhisselâmdan, Sûr'a ufurulunceye kadar yasamis butun insanlarin sayisinin iki kati kadar sevap yazilir."
"Arefe gunu tutulan oruc, bin gunluk nafile oruca bedeldir."
"Asure gunu orucu bir yillik, arefe gunu orucu da, iki yillik nafile oruca bedeldir."
Arefede tutulan oruc, iki bin kole azat etmeye, iki bin deve kurban kesmeye ve Allah yolunda cihâd icin verilen iki bin ata bedeldir."
"Arefe gunu tutulan oruc, biri gecmis, biri de gelecek yilin gunahlarina kefaret olur."
Arefe gunu ozellikle bin adet Ihlas okumak buyuk zatlar tarafindan tavsiye edilmistir.
Hadis-i seriflerde Ihlas sûresini okumanin kul borcu haric diger gunahlarin affedilmesine vesile olacagi soylenmistir.
1000 ihlası şerifi birgünde okumaya gücü yetmeyenler bugunden yani tevriye gününden 500 arife gunu 500 okuyup 1000e tamamlayabilir.bunu büyük alimler tavsiye etmişlerdir.
. Resulullah (sav) soyle buyurmustur:
"Duanin faziletlisi, arefe gunu yapilanidir." (Beyheki)
"Allahu Teâlâ, arefe gunu kullarina nazar eder. Zerre kadar imani olani affeder." AREFE GÜNÜ
Arefe günü, Hazreti Âdem (as) ile Hazreti Havva’nın Arafat'ta buluştukları gün olup Kurban Bayramından bir önceki gün yani hicrî takvime göre Zilhicce ayının 9. günüdür. Başka güne arefe denmez. Ülkemizde Ramazan Bayramının bir önceki gününe de arefe denmiştir.
Günümüzde arefe, bayramın bir önceki günü olduğu için dünyalık telaşların en yoğun olduğu bir gün olarak yaşanmaktadır. Oysa ki arefe insana verilen en kıymetli vakitlerden biridir. Bugünler ibadet ve affedilme günleridir. Hacıların Arafat'ta "Lebbeyk (Buyur Rabbim)" diyerek dil, irk, ten ayırımı yapılmaksızın bir araya geldiği mahşer gününü hatırlatan, kulluğun Allahu Teâlâ'ya dualarla, telbiyelerle arz edildiği en kıymetli zaman dilimidir. Arefe gününe saygılı olmalı, o gün hacılar Arafat'ta vakfe yapıp dua ederken manen onların yanında olduğumuzu hissederek dualarına iştirak edilmelidir. Böyle bir günde bizi günaha sokabilecek her şeyden uzak kalmak gerekmektedir.
Resulullah'ın (sallallahu aleyhi ve sellem) bildirdiğine göre:
"Günlerin en faziletlisi arefe günüdür. Faziletçe cumaya benzer. O, cuma günü dışında yapılan yetmiş hacdan faziletlidir. Duaların en faziletlisi de arefe günü yapılan duadır. Benim ve benden önceki peygamberlerin söylediği en faziletli söz de: Lâ ilâhe illallah vahdehu la şerike lehu. (Allah birdir, ondan Başka ilah yoktur, O'nun ortağı da yoktur) sözüdür." (Muvatta, Hacc 246)
· Hazreti Aişe (radıyallahu anha) anlatıyor: "Allah, hiçbir günde, arefe günündeki kadar bir kulu ateşten çok azad etmez. Allah mahlukata rahmetiyle yaklaşır ve onlarla meleklere karşı iftihar eder ve: "Bunlar ne istiyorlar?" der." (Müslim, Hacc 436)
· Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): "Arefe gününe hürmet edin! Arefe, Allah’ın kıymet verdiği bir gündür." diyerek Allahu Teâlâ'nın kıymet verdiği günü hürmet ederek bilinçli bir şekilde yaşamaya gayret etmemizi istemiştir. Hürmet, verilen nimeti idrak etmekle ve verileni bilmekle, görebilmekle başlar. Arefe gününü günahlara girmeden oruçla, duayla, istiğfarla geçirmek kullarını arefe gününde bağışlayacağını müjdeleyen Allahu Teâlâ'ya hürmetin ve şükrün bir ifadesidir. (Deylemi)
· Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem)in müjdeli beyanlarına göre "Arefe günü tutulan oruç, bin günlük nafile oruca bedeldir." Ayrıca geçmiş ve gelecek yılda yapılan tövbelerin kabul olmasına da sebep olur.
· Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: "Arefe günü oruç tutana, Âdem aleyhisselâmdan, Sûr'a üfürülünceye kadar yaşamış bütün insanların sayısının iki katı kadar sevap yazılır."
· "Aşure günü orucu bir yıllık, arefe günü orucu da, iki yıllık nafile oruca bedeldir." "Arefe günü tutulan oruç, biri geçmiş, biri de gelecek yılın günahlarına kefaret olur."
· “Arefede tutulan oruç, iki bin köle azat etmeye, iki bin deve kurban kesmeye ve Allah yolunda cihâd için verilen iki bin ata bedeldir ."
Tevriye, arefe gününden bir önceki güne denir. Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle, buyurmuştur:
· "Tevriye günü oruç tutan ve günah söz söylemeyen Müslüman cennete girer." “Kim arefe gününden önceki günde oruç tutarsa, Allah-u Teâlâ hazretleri, Eyyûb aleyhisselama sabrından dolayı verdiği sevabı verir. Kim arefe gün oruç tutarsa, Allah-u Teâlâ hazretleri, İsa aleyhisselama vermiş olduğu sevabın aynısını verir.”
Allahu Teâlâ, bazı gecelerde duaların reddedilmeyeceğini Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem)e bildirmiştir. Bu hususta nakledilen bazı hadisler şunlardır:
· "Dört gece vardır ki, geceleri gündüzleri, gündüzleri de geceleri gibi (faziletli)dir. O gün ve gecelerde Allah Teâlâ, yağmur ve bereketi bol bol ihsan eder, insanları cehennemden azad eder, çok miktarda atâ ve ihsanda bulunur. Bunlar; Kadir Gecesi ve sabahı, Arefe gecesi ve sabahı, Berat gecesi ve sabahı, Cuma gecesi ve sabahı"
· “Rahmet kapıları dört gece açılır. O gecelerde yapılan dua, reddolmaz. Ramazan ve Kurban bayramının birinci gecesi, Berat ve Arefe gecesi.”
· “Şu beş gecede yapılan duâ geri çevrilmez. Regaib gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi, Ramazan ve Kurban bayramı gecesi.” Arefe Günü Yapılması Tavsiye Edilenler:
1) Arefe gününün sabah namazının farzından sonra teşrik tekbirleri getirilmeye başlanmalıdır.
(Kurban Bayramının dördüncü günü ikindi namazın farzı sonrasına kadar devam edilir. Unutulursa, hatırlandığında hemen kaza edilmelidir.
2) Arefe günü oruç tutulmalıdır.
3) Arefe gününe hürmet edilmeli, günaha girmemeye dikkat edilmelidir. Arefe gecesini ibadetle geçirenin cehennemden azad olacağı söylenmiştir. Yine Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) tarafından Arefe günü günahlardan uzak kalanın da bağışlanacağı müjdelenmiştir.
4) Arefe günü çok dua ve istiğfar edilmelidir.
5) Arefe günü özellikle bin adet İhlas okumak büyük zatlar tarafından tavsiye edilmiştir. Hadis-i şeriflerde İhlas sûresini okumanın kul borcu hariç diğer günahların affedilmesine vesile olacağı söylenmiştir: "Arefe günü Besmele ile bin İhlas okuyanın günahları affedilir ve duası kabul olur."
Alıntıdır..
Konu Lee tarafından (18 Aralık 2007 Saat 22:25 ) değiştirilmiştir.
|